Печерне право «підрахуїв»

06.04.2007

      Істерика коаліціянтів після розпуску парламенту наростає. Справжнім стратегічним проколом коаліції став учорашній правовий безмір, вчинений ними в стінах Печерського райсуду Києва. У безвиході «регіонали» вдалися до звичного для себе «права грубої сили» й просто нахабно штурмували будівлю Феміди!

      Спочатку про силове захоплення Печерського суду повідомили на Банковій. Керівник прес-служби секретаріату Президента Олег Кошелєв зазначив, що народний депутат від ПР Сергій Ківалов заволодів печаткою суду та ключем від сейфу. Слід нагадати, що екс-голова ЦВК, якому народ дав влучне прізвисько «підрахуй», днями обурювався рішенням Печерського суду про призупинення дії двох постанов Верховної Ради стосовно повернення попереднього складу ЦВК на чолі з Ківаловим. Вплив на печерську Феміду, ще донедавна відому своїми «комерційними рішеннями», зовсім не завадив би коаліції для прийняття потрібних їй рішень. Але ще 31 березня Президент скасував указ від 21 червня 2005 року про призначення Володимира Колiсниченка головою Печерського райсуду «з метою перевірки всіх обставин цього призначення та у зв'язку зі зверненням із цього приводу голови Верховного Суду та народних депутатів України». Виконуючим обов'язки голови суду Президент призначив Інну Отрош.

      Повернення Феміди Печерського району, в якому розташовані усі головні державні органи, у правове русло, звісно, занепокоїло можновладців, що звикли купувати чи «продавлювати» тут потрібнi  рішення. Оскільки саме через судове рішення «печерців» пан Ківалов не зміг повернутися у крісло голови Центрвиборчкому, він з телеекрану почав погрожувати непокірним суддям звільненням. Враховуючи те, що Ківалов є членом Вищої ради юстиції та головою Комітету ВР з питань правосуддя, можна говорити про політичний тиск на судову гілку влади. Тим більше що, за словами Інни Отрош, ще в середу Ківалов обходив кабінети декількох суддів, погрожував їм та вимагав пояснень щодо їхніх рішень. При цьому заявляв, що діє від імені Вищої ради юстиції, хоча насправді будь-яких звернень, скріплених підписами, у нього не було.

      Але у Чистий четвер Ківалов i Ко перейшли від слів до діла: о 9.00 у будівлю Печерського суду по вул. Хрещатик, 42а увірвався екс-голова цього суду Володимир Колісниченко й за підтримки регіоналів силою відібрав печатку. Про це журналістам розповіла в.о. голови суду Інна Отрош, яка одразу прибула на місце події з іншої судової будівлі, де проводила засідання.

      «Я отримала повідомлення, що безпосередньо суддя Колiсниченко Володимир Миколайович увірвався в наш службовий кабінет із групою невідомих осіб, можливо, охоронців, у присутності одного депутата. Він почав вимагати печатку суду, а на відмову помічниці це зробити почав її бити. Дівчина кинулася до вікна, було порвано фiранку, і він таки вирвав, побивши її, одну з двох печаток Печерського суду, — розповіла вчора журналістам пані Отрош й додала, що міліція не надто поспішала на виклик, а підрозділ «Грифон» не забезпечив належної охорони суду. — Коли я зайшла в кабінет Колiсниченка, я побачила, як він штампує якісь листи, проставляє печатки нашого суду».

      Оригінально відреагували на інцидент в розпущеній Верховній Раді: коаліція доручила головам профільних комітетів у порядку контролю дослідити  ситуацію навколо керівництва Печерського райсуду. I сміх i гріх, але, окрім комітетів ВР з питань боротьби з оргзлочинністю і корупцією, з питань нацбезпеки і оборони в інциденті розбиратиметься ще й... в очолюваному Ківаловим комітет iз питань правосуддя! Щодо Голови ВР Олександра Мороза, то він заявив, нібито Печерський суд прийняв вранці рішення про задоволення клопотання голови суду Володимира Колісніченка щодо зупинення указу Президента про звільнення його з посади і призначення виконувачем обов'язкiв голови суду. Бува, не цей папірець штампував загарбаною печаткою сам Колісниченко? Цього рішення ніхто в очі не бачив, але Мороз ще до 11-ї ранку заявляв, що «суд прийняв правове рішення, зобов'язавши Президента Віктора Ющенка до винесення рішення у справі утримуватись від одноособового видавання указів».

      Спікер додав жаху: «У той же час залучений підрозділ СБУ «Альфа», який зараз, по суті, паралізував роботу Печерського райсуду, намагається викрутити руки і не дати можливості виконати судове рішення. Ну такого ще навіть у практиці України не було!».

      У СБУ одразу категорично спростували слова Мороза. «Там взагалі немає жодного співробітника «Альфи». Спецназ СБУ не задіяний у жодній акції політичного характеру, працює у звичайному режимі, виконуючи свої, передбачені законом, функції», — заявила прес-секретар СБУ Марина Остапенко.

      Водночас Президент Віктор Ющенко доручив Генпрокурору Олександру Медведьку терміново розслідувати інцидент, що стався у Печерському райсуді й узяти його на прокурорський контроль. «Це намагання викинути з правового процесу діяльність цього судового органу. Це тиск на суд, це злочинна діяльність, яка буде присічена одразу», — переконаний глава держави.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>