Достроковим виборам бути!

06.04.2007
Достроковим виборам бути!

Спiкер Мороз уперше прийшов на РНБО як стороннiй спостерiгач i загiтував на свiй бiк Генпрокурора Медведька (у центрi). (Фото РЕЙТЕР.)

      Скликане учора Президентом позачергове засідання Ради національної безпеки та оборони перекреслило бажання коаліції заслухати зранку  у ВР інформацію керівників силових структур щодо забезпечення громадського порядку в Україні. В принципі, силовики могли б i проігнорувати виклик на килим до ВР, повноваження якої припинено главою держави. Але i Генпрокурор Олександр Медведько, i керівник МВС Василь Цушко, і в.о.  голови СБУ Валентин Наливайченко, i голова Державної прикордонної служби Микола Литвин, i командувач Внутрішніх військ Олександр Кіхтенко таки з'явилися під куполом Ради. Не прийшов лише міністр оборони Анатолій Гриценко — як припустив Олександр Мороз, йому мабуть завадили «пробки» на дорогах.

      Утім, не встигнувши розсістися в урядовій ложі, силовики змушені були змінити місце дислокації — на 11.00 було призначене засідання РНБО. З ними намилився й Голова ВР, хоча Президент днями й виключив Сан Санича з числа членів цього органу. Через бажання Мороза потрапити на Банкову в парламенті навіть оголосили перерву, а інформацію від силовиків перенесли на вечірнє засідання.

      Відповідно до Конституції, Голова ВР може брати участь у засіданнях РНБО. Тому я теж хочу піти на засідання РНБО і висловити свої міркування з приводу того, що там відбувається», — сказав спікер депутатам. I дійсно, перепон Морозу ніхто не ставив — він спокійно увійшов до зали, де мало проходити засідання. До того ж побачив на столі табличку зі своїм прізвищем. Щоправда, статус у нього вже був не члена РНБО, а запрошеного учасника засідання.

      Відкриваючи засідання Ради нацбезпеки, Президент Віктор Ющенко послав чіткі месиджі присутнім.

      1. Президент не скасує свій указ про достроковий розпуск Верховної Ради і призначення позачергових виборів, як би хто не сподівався  («Я не зроблю жодного кроку на скасування указу»). Указ повністю відповідає Конституції.

      2. Президент не піде на компроміси щодо невиконання указу про розпуск ВР. I взагалі, законодавство нікому не дає права не виконувати указ Президента. Ющенко порадив тим, хто не погоджується, звертатись до Конституційного Суду або вживати інших правових кроків.

      3. Глава держави переконаний, що сьогодні існує лише один варіант виходу з політичної кризи — організація дострокових виборів, які мають бути чесними, прозорими і демократичними. I всі, насамперед  парламентські сили, мають консолідуватись навколо проведення дострокових виборів.

      4. Президент нагадує Кабінету Міністрів про кримінальну відповідальність за невиконання указу про розпуск Верховної Ради. Віктор Ющенко наголосив, що уряд має невідкладно забезпечити виборчий процес. Відповідне рішення, на думку Президента, має бути «віддзеркалено у Верховній Раді».

      5. Президент закликає політичні сили не виводити людей на вулиці. Адже, на його думку, «суботні майдани засвідчили, що в Україні на відстані 400 метрів може існувати два майдани». При цьому неприпустимим є «підвіз, організація екскурсій для людей» тощо. «Громада повинна дати політикам декілька днів для прийняття рішення.  Домовитись легше, коли вулиця спокійна. Замість проведення дебатів у Верховній Раді про страйки, про підвезення людей на Київ, необхідно мати політичну совість, керуватись Конституцією», — зазначив Віктор Ющенко.

      Цікаво, що напередодні, в інтерв'ю британській газеті «Гардіан», Президент заявив, що політика Прем'єра Віктора Януковича може призвести до спалаху насильства і повторення в Києві подій, що відбулися в Москві у жовтні 1993 року. «Той процес, що проурядова коаліція здійснює в останні місяці, небезпечний для демократичних цінностей», — вважає Ющенко й додає, що наказав силовикам «не допустити появи жодної озброєної людини на вулицях Києва».

      6. Неприпустимим є тиск на суддів. Ідеться не лише про Конституційний Суд, який позавчора ледь не залишився без Голови, а й Печерський райсуд, який учора захопили «регіонали».

      7. Президент готовий до діалогу з політичними силами, але це не стосується скасування указу про розпуск ВР: «Сьогодні унікальний момент, з якого необхідно вийти так, щоб не було переможців і переможених. В Україні не відбувається ніяких трагедій. Україна йде демократичним шляхом. Дострокові вибори ніколи не свідчили про узурпацію влади, а навпаки — про демократичні процеси в країні».

      У порівнянні з сильною позицією Президента, який вкотре розставив чіткі акценти про неминучість дострокових виборів, позиція Прем'єра Януковича та Голови ВР Мороза виглядала вкрай слабкою. Прем'єр ледь не «клянчив», коли говорив, що Президент ще може передумати й відмінити свій указ. До того ж Янукович знову закликав дочекатися рішення Конституційного Суду, перш ніж організовувати дострокові парламентські вибори. Воно й зрозуміло: час працює не на користь представників одного регіону, які «зарвалися».

      Не маючи сильних аргументів, Прем'єр залишив засідання РНБО, не чекаючи на прийняття нею якихось рішень. Це було схоже на втечу з поля бою програної битви. Адже невдовзі Рада нацбезпеки 12 голосами прийняла рішення зобов'язати державні структури готуватися до дострокових виборів. «Проти» прогнозовано проголосували лише кілька урядовців та Генпрокурор. За словами секретаря РНБО Віталія Гайдука, Рада нацбезпеки зобов'язала Кабмін виділити кошти на фінансування парламентських виборів із резервного фонду держбюджету.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>