Більше грошей — більше відмовників?

05.04.2007
Більше грошей — більше відмовників?

Щойно Брайан Маккейб закинув переможну шайбу «Торонто» в овертаймі матчу проти «Філадельфії», і «Мейпл лівз» зберегли шанси на потрапляння до «плей-оф». (Фото РЕЙТЕР.)

      Рівно три тижні залишаються до того дня, коли збірна України стартує на чемпіонаті світу — 27 квітня на московській льодовій арені «Ходинка» збірна України проведе перший матч групового турніру проти фінів. Наступні наші суперники — господарі-росіяни й данці.

      Поки що наша хокейна дружина тренується на ковзанці «Авангард» у Києві, а 9 квітня почне офіційний підготовчий збір на броварській арені «Термінал». Наступного тижня там відбудуться два спаринги з московським «Динамо».

      Як уже писала «УМ», зараз збірній забезпечили якнайкращі умови з фінансуванням, тож головний тренер Олександр Сеуканд включив до розширеного списку кандидатів аж 43 хокеїсти. Багато, як ніколи. Але вже на початку підготовчого етапу збірна України зазнала суттєвих втрат.

 

Варламов обирає не збірну, а курорт

      Відмовився грати за «синьо-жовтих» форвард новосибірського «Сибіру» Сергій Варламов. Не виключено, що збірна змушена буде грати ще без кількох представників російської суперліги — Міхнова, Разіна та Дяченка, нашого кращого нападника на ЧС-2006. Як розповів в інтерв`ю «Українській хокейній агенції» менеджер збірної Василь Фадєєв, проблема полягає в тому, що «українським росіянам» ніхто не роз'яснив, чи вважатимуться вони наступного сезону легіонерами в російських клубах, чи їхній статус буде таким, як зараз (представники «близького зарубіжжя» поки не є для російської суперліги «іноземцями»). Тож хлопці поки не дають стовідсоткової згоди зіграти за збірну. Вони відчувають, що виступ на ЧС-2007 під прапором України може створити проблеми для їхнього «російського» статусу. При цьому колишній НХЛівець Варламов уже дав остаточну відповідь (заперечну); замість чемпіонату світу він нагострив лижі на азіатські курорти. З іншими «росіянами» керівний штаб збірної зв'язуватиметься персонально впродовж найближчих днів.

Бабчук уже відмовився, Федот і Поні — ще ні

      Є великі проблеми із залученням до «синьо-жовтого» табору й наших легіонерів із Північної Америки. Так, відмовився поки що грати за Україну захисник «Кароліни харрікенз» Антон Бабчук. Зараз володар Кубка Стенлі нарешті перебрався із фарм-клубу до основного складу «Кароліни», але має певні психологічні проблеми. Як пише з посиланням на Бабчука газета «Команда», Антон узяв річну паузу, щоб вирішити багато питань, пов'язаних з урегулюванням особистого контракту і можливістю виступати за збірну України на чемпіонаті світу 2008 року, який відбудеться в Канаді (нагадаємо, п'ять років тому уродженець Києва був заграний за юніорську збірну Росії).

      Делегат ФФУ Дмитро Христич продовжить переговори з іншими двома НХЛівцями — Русланом Федотенком та Олексієм Понікаровським. Тут, як завжди: всупереч логіці, наші любителі хокею мали б уболівати за те, щоб «українські» клуби в регулярному чемпіонаті посіли місця нижче восьмого. Із Поні ситуація виглядає досить оптимістично: його «Торонто» балансує на межі непотрапляння до «плей-оф», але якщо й проб'ється до чільної вісімки, то, швидше за все, припинить боротьбу за Кубок Стенлі вже в першому раунді, коли зіграє серію з лідером Східної конференції (орієнтовно «Баффало»). Останні два матчі будуть для «Кленових листків» вирішальними, до того ж зустрінеться «Торонто» з безпосередніми конкурентами: 5 квітня — з «Айлендерз», а 7-го — з «Монреалем».

      «Тампа», де виступає Федотенко, посідає сьоме місце у конференції і вже може продавати квитки на матчі «плей-оф». Тож Федот на переговорах із Христичем матиме додатковий аргумент, аби вкотре «відмазатися» від збірної. Він, мовляв, за сезон і так утомився, а тут ще й за Кубок Стенлі треба далі боротися.

      За словами генерального менеджера збірної, Дмитро Христич має вилетіти за океан для контактів із Понікаровським і Федотенком уже 7 квітня.

Толкунов забув про минулі образи

      З нашими «білорусами», можна вважати, проблем немає. Форварда мінської «Юності» Віталія Семенченка, який минулого року під час світової першості демонстративно залишив табір збірної, цього разу Сеуканд навіть не включав до списку кандидатів. А от новоспеченого чемпіона білоруської екстра-ліги Дмитра Толкунова покликав, і кваліфікований захисник мінського «Динамо» погодився, попри те, що побив горщики з тренерським штабом національної команди напередодні минулого «мундіалю». Разом із Толкуновим із «Динамо» під'їдуть також Ігор Карпенко та Олег Шафаренко.

 

ТАБЛО

      НХЛ. Результати вчорашніх матчів за участі «українських» команд. «Торонто» — «Філадельфія» — 3:2 ОТ (Понікаровський «Т» — 19:48, «0», 1 кидок, 2 хв. штрафу), «Тампа-Бей» — «Кароліна» — 3:2 (Федотенко «Т» — 8:54, «0»; Бабчук «К» — 3:38, «0»).

      У матчі в Тампі вирішальним став третій період, який господарі виграли з рахунком 2:0 завдяки шайбам Венсана Лекавальє та Дена Бойла. Після цієї поразки «Кароліна» втратила шанси на потрапляння до «плей-оф». Це перший випадок із 1996 року, коли чинний володар Кубка Стенлі наступного сезону «пролітає» навіть повз перший раунд «плей-оф».

Турнірне становище:

      Східна конференція: «Баффало» — 109 очок (79 матчів), «Нью-Джерсі» — 104 (80), «Атланта» — 93 (79), «Оттава» — 103 (80), «Піттсбург» — 101 (80), «Рейнджерс», «Тампа-Бей» — 92 (80), «Монреаль» — 90 (80), «Торонто» — 89 (80), «Кароліна» — 86 (80), «Айлендерз» — 86 (79).

      Західна конференція: «Детройт» — 110 (80), «Анахайм» — 106 (70), «Ванкувер» — 103 (79), «Нешвілл» — 106 (80), «Сан-Хосе», «Даллас» — 102 (79), «Міннесота» — 100 (80), «Калгарі» — 96 (79), «Колорадо» — 91 (79).

* * *

      Чемпіонат світу серед юніорів (U-18). Перший дивізіон, група В (Санок, Польща). 1-й тур: Україна — Японія —3:4 (1:0,1:3,1:1; Кiча, Слюсар, Вишневський).

      Наступними суперниками підопічних Равіля Юлдашева будуть команди Данії, Норвегії, Польщі та Великої Британії. До вищого дивізіону потрапляє лише переможець групи.