«Порожняк» від коаліції

05.04.2007
«Порожняк» від коаліції

Мiсця бойової слави «помаранчевих» остаточно захопили «синi» й «червонi». Тепер вони проводять на майданi Незалежностi свої мiтинги й крутять попсу. (Фото Рейтер.)

      Відомий вислів про те, що Донбас «порожняк не гонить», доведеться переглянути. Ще позавчора «коаліціоністи» розгорнули своє наметове містечко на майдані Незалежності, по обидва боки Хрещатика, але досі в «малих архітектурних спорудах» ніхто так і не оселився. Складається враження, що прихильники Прем'єра Януковича просто «застовбили» площу, аби не пустити на неї прихильників опозиції. Очевидно, що «регіонали», комуністи й соціалісти напружують усі свої оргресурси, аби створити бодай якусь подобу того, «помаранчевого», Майдану. Не розуміючи, що для цього потрібна ініціатива знизу, а не лише командна вертикаль.

 

У наметах вітер виє, смердять туалети...

      Щоправда, депутати-«регіонали» стверджують, що з вівторка на середу в їхньому наметовому містечку таки хтось ночував. «Сьогодні було близько трьохсот-чотирьохсот людей, — каже нардеп Артем Пшонка. — Люди прибувають з України, з дальніх її закутків, iз Росії. От недавно один ветеран iз Росії приїхав і захотів залишитися, аби захищати Конституцію» (звісно, українську. — Ред.).

      У самому містечку, однак, російських пенсіонерів не видно, лише по периметру, біля огорожі, стоять бритоголові хлопці в спортивних костюмах. Та вони не захистили б коаліційний табір, скажімо, від середньої сили дощу: двомісні благенькі намети просвічуються на сонці, а їх розбили просто на майданному граніті. Великі брезентові «шалаші» військового зразка не мають навіть настилу. І ті, й інші — абсолютно порожні, у них завиває вітер. Зате «колориту» додають біотуалети. Блакитні нужники навіть у вітряну погоду створюють нестерпний сморід у радіусі тридцяти метрів, а поставили їх майже перед виходом з Головпоштамту, біля розкладок із сувенірами, де зазвичай ходять туристи й гості столиці.

Пісенне «меню» з Бучинської для одноденної «масовки»

      Аби прихильникам коаліції на майдані не було нудно, туди переїхала «сцена національного єднання», яка під час опозиційного мітингу минулої суботи стояла на Європейській площі, де відбувався коаліційний «форум національного єднання». Вранці та вдень на центральній площі столиці лунали пісні, які традиційно супроводжують заходи «синьо-білих» та їхніх соратників. Репертуарчик небагатий — переважно «Дівчина-весна» народної артистки України Наталі Бучинської. А ще — «Моя Україна» в її ж виконанні. Після — надцятого прослуховування обох шлягерів складається враження, що все це дійство — лише спосіб «розкрутити» Бучинську.

      Учора до народу зі сцени мали звернутися вожді коаліції. Аби забезпечити аудиторію на цей захід, до «дальніх закутків» країни, по масовку майже не зверталися — не встигнуть доїхати. Зате рекрутували прихильників нинішнього уряду зі столиці (порайонно) та Київщини, а також із ближчих Вінницької, Житомирської та Кіровоградської областей. У спілкуванні з кореспондентом «УМ» люди розповідали, що приїхали вдосвіта на один день, власне на мітинг, і вже ввечері поїдуть додому.

У парку — дисципліна

      Колони синьо-червоно-рожевих вирушали з Маріїнського парку, що під стінами Верховної Ради. Тут у них «справжнє» наметове містечко, з реальними мешканцями. Це можна одразу зауважити за кількістю «бичків», соняшникового лушпиння і пляшок. Тут панує сувора дисципліна. «Кірраваград, стррроіцца! — звучить у мегафон суворий наказ командира, — Женщіна в краснам, вас што, ета нє касаєцца?!» Це табір готується до виходу на Майдан. Колони формуються зі швидкістю і впорядкованістю, якій позаздрили б легіони Цезаря: за чверть години всі підрозділи вишикувані під своїми «штандартами» й готові «організовано захистити Конституцію». Одначе й тут приїжджих мало, зате представлені всі райони столиці: частково — старшими людьми, прихильниками комуністів та соціалістів, частково — молодшою публікою, що зветься в народі «шпаною».

      Революційний запал захисників Основного закону підтримують йогуртами та все тими ж піснями Наталії Бучинської. «Добивають» людей і міський шум та загазованість, тож вони мляві і втомлені. Особливого ентузіазму не відчувається, скандувань і співу теж ніде не чутно. Все це організатори покривають постійним звуковим фоном із динаміків, які стоять скрізь — і на майдані Незалежності, і в Маріїнському парку — та ніколи не замовкають.

Рудьковський заблокує Хоружівку

      Врешті-решт, на другу годину дня, коли розпочався мітинг прихильників коаліції, на майдан вийшли «аж» десять тисяч людей. Вчора там був «червоний день». Спочатку до присутніх звернувся міністр транспорту Микола Рудьковський, який спробував запалити публіку гаслом «Разом нас багато, нас не подолати!». Проте ні бабці-комуністки, ні прихильники Януковича не захотіли скандувати гасло «помаранчевої чуми». Потім виступив Олександр Мороз. Він заявив, що не боїться дострокових виборів і вірить у перемогу на них коаліції. А Петро Симоненко взагалі закликав 11 квітня провести по всій Україні попереджувальний страйк із зупиненням підприємств і транспорту.

      По завершенні мітингу Рудьковський закликав не розходитися, а йти блокувати секретаріат Президента на вулиці Банковій з обох боків: одна колона пішла по Інститутській, інша — по Лютеранській. «Якщо це не допоможе, ми завтра заблокуємо Хоружівку й Кончу-Заспу, де дача Президента», — пригрозив міністр.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>