Сезоннi розлади органів влади

05.04.2007
Сезоннi розлади органів влади

Учора «Пора» пробувала охороняти ЦВК. (Фото Володимира СТАДНIКА.)

      Хоч остання заява Віктора Януковича і стосувалася його готовності «змиритися» з достроковими виборами, все ж головна увага прикута зараз до Конституційного Суду — адже перед тим, як апелювати до народу, Янукович покликав у рефері між ним та Президентом саме КСУ.

 

КСУ може працювати і без голови...

      Подання про антиконституційність президентського указу щодо розпуску парламенту Конституційний Суд може розглянути буквально протягом кількох днів, пообіцяв у понеділок Янукович. Невідомо, звідки у Прем'єра взялась така впевненість у здатності КСУ швидко виносити свої постанови. Зі слів БЮТівця Миколи Томенка відомо, що КСУ ухвалив відвести 15 днів тільки на рішення, чи варто з даного питання приймати якесь рішення (даруйте за тавтологію, в даному разі воно лише підкреслює стиль роботи КСУ). І це, мовляв, неабияк турбує БЮТ — адже затягування процесу ставить під загрозу виборчу кампанію.

      Утім, поки рішення не прийнято (а також у тому випадку, якщо воно взагалі не буде прийнято) — президентський указ про «перезавантаження» Ради лишається чинним, а виборча кампанія — триває, роз'яснює для «УМ» знавець юридичних тонкощів «нашоукраїнець» Юрій Ключковський.

      Що ж до висновків, яких може дійти КСУ, то тут Ключковський нічого прогнозувати не береться, зазначаючи лише, що відповідну ухвалу Конституційний Суд може винести і без голови — аби був кворум. «У Домбровського є два заступники», — нагадав депутат.

      Питання про відставку голови КСУ Івана Домбровського (яка, зрештою, не відбулася через відмову Конституційного Суду її прийняти) жваво обговорювалось протягом вчорашнього дня. Першим із подібною новиною виступив Віктор Янукович, потім її ж ретранслював Олександр Мороз, зазначивши, що на суддів чинять «шалений тиск», оскільки «всі чудово розуміють, які вони повинні дати оцінки». Після цього Мороз вдався до «високого штилю», закликавши Домбровського і його колег «нести свою ношу» — бодай до найближчого районного суду, де можна залишити заяву про незаконне втручання в діяльність КСУ.

Давидович проситиме у Гайдука 340 мільйонів

      Узагалі пан Мороз відправив учора цілу низку месиджів. На горіхи перепало і «посадовцям з інституту Президента» за «цинічне, хамське ставлення до Основного закону», і голові ЦВК Давидовичу, який оголосив старт виборчих перегонів. При цьому спікер парламенту вперто йменував Давидовича «колишнім», забуваючи, що насправді все — з точністю до навпаки. Адже це повноваження Верховної Ради (а значить — і Мороза) достроково припинив Президент, тоді як чинний статус Ярослава Давидовича позавчора ввечері офіційно підтвердив суд.

      Печерський районний суд Києва зупинив дію постанов Верховної Ради України щодо призначення членів ЦВК. Йшлося, як пам'ятає наш читач, про відновлений на екстреному засіданні ВР склад Центральної виборчої комісії зразка першого туру останніх президентських виборів — із Сергієм Ківаловим на чолі ЦВК. Цей склад був «переформатований» 8 грудня 2004-го, завдяки чому лави членів ЦВК покинули найбільш одіозні особи. Спроба прокрутити назад машину часу провалилася через позицiю столичної Феміди — Печерський суд зазначив у своєму рішенні, що постанова ВР від 2 квітня 2007-го порушує статтю 30 Закону «Про Центральну виборчу комісію», яка чітко регламентує перелік підстав для припинення повноважень членів ЦВК.

      Суд під головуванням судді Інни Отрош наголосив також на тому, що Верховна Рада України не мала права приймати будь-які рішення щодо членiв ЦВК, оскільки це сталося вже після того, як Президент оголосив про розпуск парламенту. Зрозуміло, що такий вердикт прийшовся не до смаку зацікавленим особам — відтак Сергій Ківалов (котрий учора так і не переступив поріг ЦВК) заявив, що ініціюватиме відставку суддів Печерського суду через Вищу раду юстиції. В ефірі «5-го каналу» Ківалов заявив, що рішення парламенту про відновлення повноважень колишнього складу ЦВК було легітимним, і не в компетенції районного суду скасовувати подібну постанову. Пан Ківалов може досхочу втішатися подібними міркуваннями, як і мріями покарати своїх «кривдників» через Вищу раду юстиції. Адже цій інституції ще треба буде довести, що зі сторони суддів Печерського суду мало місце порушення присяги. Навряд чи для подібного висновку є бодай якісь вагомі підстави.

      Тож поки Центрвиборчком має змогу нормально працювати — а Президент країни закликає припинити спроби впливу на роботу ЦВК, — його керівник Ярослав Давидович продовжує опікуватись виборчою кампанією. На її проведення необхідні 340 мільйонів гривень, заявив він. Оскільки прем'єр Янукович заборонив Національному банку України відкривати свою скарбницю перед тими, хто прагне виконати президентський указ, Віктор Ющенко порадив Давидовичу утрясти питання коштів із секретарем РНБО Віталієм Гайдуком — у разі необхідності фінансування дострокових виборів може забезпечити і Рада національної безпеки та оборони.

Прокурори Раді — не указ

      Питання грошей для виборів-2007 не єдина проблема для Президента Ющенка, у підтримці якому відмовив ще один державний орган — Генпрокуратура. За повідомленням прес-служби ГП, Різницька не займатиметься перевіркою законності постанов Верховної Ради, прийнятих після указу Президента про її розпуск. Подібне доручення Олександр Медведько отримав від Віктора Ющенка особисто — під час зустрічі глави держави з представниками силових відомств. Відповідь Ющенку надійшла через речників Генпрокурора: «...повідомляємо, що згідно з Конституцією України та Законом «Про прокуратуру», органи прокуратури не здійснюють нагляд за законністю прийнятих парламентом нормативно-правових актів».

      Власне, пан Медведько пішов ще далі: зобов'язавши підлеглих як ніколи ретельно поставитись до виконання своїх безпосередніх обов'язків, він заборонив прокурорам втручатися у велику політику: «Кризова ситуація, що склалася зараз, носить суто політичний характер. Оцінку конституційності указу Президента та виданих iз цього приводу актів Верховної Ради має право давати тільки Конституційний Суд», — зазначив він у посланні «низам».

      Коло, таким чином, замкнулося: посадовець, відомий своєю прихильністю до коаліції, як і фактичний лідер останньої — Янукович — викладає як останній аргумент Конституційний Суд... От тільки невідомо, чи запрацює цей орган узагалі. Зате принаймні у відомстві Василя Цушка все спокійно, і МВС «працює у звичному режимі», як доповів міністр Президентові. Та й в СБУ ніхто наразі не готує жодних арештів, як про це повідомляли коаліціанти, приміряючи образ постраждалих за правду...

 

А ТИМ ЧАСОМ...
«Регіонали» спробували захопити кабінет голови ЦВК

      Учора в кабінет глави ЦВК Ярослава Давидовича з невідомою метою проникли депутати від коаліції. Близько 20 парламентаріїв марно чекали на керівника Центрвиборчкому і невдовзі покинули його робоче місце. Міністр МВС Цушко пообіцяв, що не втручатиметься в ігри нардепів, але «якщо до подібних дій вдаватимуться будь-які інші громадяни, міліція застосує адекватні заходи». Поки що інцидент у стінах ЦВК розвитку не отримав.

      До речі, що робив пікет партії «Пора», виставлений під ЦВК саме з метою забезпечити роботу виборчкомівців і не пустити до приміщення Ківалова і Ко?

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>