Назад дороги немає

05.04.2007
Назад дороги немає

Президент тримає главу МВС Цушка пiд контролем щодня. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

      Президентові і Прем'єрові було мало вівторкової зустрічі для того, щоб обговорити розпуск парламенту. Вчора Янукович знову рвався на Банкову, аби вплинути на Президента. «Тіньовик» Партії регіонів Андрій Клюєв о першій годині дня розповів журналістам, що зустріч Ющенка з Януковичем вже триває, хоча насправді вона не почалася навіть о четвертій годині.

       Загалом позиція «Регіонів» щодо виборів є неоднозначною. Формально вони відмовляються визнавати указ Президента. Проте в пресі вже циркулюють чутки, нібито «регіонали» дали відмашку місцевим штабам, аби ті готувалися до перевиборів. І що Рінат Ахметов, занепокоєний своїм іміджем на Заході та зростаючим впливом Януковича в партії, теж не проти перегонів.

      Сам лідер Партії регіонів Віктор Янукович заявив учора на зустрічі з послами країн, акредитованих в Україні: «Якщо Президент і опозиція займуть непоступливу позицію щодо дострокових виборів Верховної Ради, а напруження в країні сягне свого апогею, тоді своє вирішальне слово має сказати народ». «Більше того, люди не хочуть нових виборів і це підтверджують останні соціологічні дослідження. Але ми будемо змушені йти на вибори. Ми не боїмося виборів — ми впевнені у перемозі», — цитує Януковича «Українська правда».

      А щодо Віктора Ющенка, то два дні після розпуску ВР він працює переважно в розмовному жанрі. Вчора він також приймав лідерів партій, які не є народними депутатами, а інакше кажучи — намагався заручитися їхньою підтримкою. На Банковій побували: Микола Катеринчук — від «Європейської платформи», Юрій Костенко — від УНП, Віктор Пинзеник — від ПРП, Людмила Супрун — від НДП, Борис Тарасюк — від НРУ, Іван Томич — від Партії відродження села, а також голова ради громадськості при Президентові Іван Плющ. Як свідчить прес-служба глави держави, політики висловили повну підтримку діям Віктора Ющенка. Костенко, зокрема, — за єдиний «помаранчевий» список на вибори.

      Окрім того, вранці Президент зустрівся з міністром внутрішніх справ Василем Цушком, який поінформував його про роботу міліції та поточні акції в Києві, а також Вiктор Ющенко порозмовляв телефоном із президентом ПАРЄ Рене ван дер Лінденом. А напередодні Ющенко перемовився ще з двома впливовими в Європі людьми — Генсеком Ради Європи Террі Девісом і верховним представником ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Хав'єром Соланою.

      Видно, що глава держави намагається заручитися підтримкою як міжнародної громадськості, так і тих політичних сил усередині країни, які потенційно можуть стати йому ще однією точкою опори. На цій ниві він намагається випередити коаліціонерів, які тільки вчора вдалися до тактики розмов і «поінформувань». Стаття Ющенка на цю тему вчора з'явилася у провідних газетах Великої Британії, Польщі, Італії, Франції.

      А однією з найважливіших зустрічей Президента за останній час було його позавчорашнє рандеву з «губернаторами». У вівторок увечері Віктор Ющенко пояснив мотиви, які спонукали його до розпуск ВР і наголосив, що укази глави держави є обов'язковими для виконання на теренах України. Керівники облдержадміністрацій підтримали рішення глави держави про розпуск Верховної Ради. «Рішення непросте, але єдино правильне й доленосне для українського народу», — йдеться у заяві голів ОДА. Керівники областей зазначають, що з нинішнього протистояння можна вийти хіба що достроковими виборами. І кажуть, що забезпечать відповідний порядок у своїх вотчинах.

      Найважливіше, що заяву підписали керівники всіх 24 областей України, включно з керівниками проблемних східних областей, які на місцевому рівні мають прив'язку до спрямовуючої Партії регіонів. Свій автограф під заявою, як уже повідомляла «УМ», не поставили лише голови Київської та Севастопольської міських держадміністрацій Леонід Черновецький і Сергій Куніцин, а також голова Ради міністрів Криму Віктор Плакіда.

      Та й то, якщо вірити заступникові глави секретаріату Президента Вікторові Бондареві, Куніцин «лежить у лікарні, і він не встиг фізично приїхати до Києва», а Черновецький був задіяний на заходах і тому не встиг прибути на зустріч. «Що стосується голови Ради міністрів Криму, — цитує Бондаря «Українська правда», — я переконаний, що він теж повністю підпишеться під тими словами, які сьогодні висловили всі губернатори».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>