Ситуація штатна, без мобілізації

04.04.2007
Ситуація штатна, без мобілізації

Верховний Головнокомандувач дав указiвки керiвникам силових органiв. (Фото РЕЙТЕР.)

      Учора Президент Віктор Ющенко зустрівся з керівниками силових структур. На Банкову прибули не лише секретар РНБО Віталій Гайдук, керівник МВС Василь Цушко, Генпрокурор Олександр Медведько, міністр оборони Анатолій Гриценко та в. о. голови СБУ Валентин Наливайченко, а й голова Держприкордонслужби Микола Литвин, начальник Генштабу — головнокомандувач Збройних сил України Сергій Кириченко, командувач Внутрішніх військ МВС Олександр Кіхтенко, керівник Головного управління розвідки Міноборони Олександр Галака та голова Служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж.

      Як повідомляє прес-служба Президента, глава держави закликав керівників силових відомств не проводити жодних мобілізаційних заходів для врегулювання політичної кризи. Верховний Головнокомандувач Віктор Ющенко також наголосив на неприпустимості будь-якого силового втручання у цей процес.

      «Звертаюся до вас як до керівників, за якими стоять десятки тисяч воєнізованих людей: конфлікт, який ми маємо, носить політичний характер. Політики повинні розв'язувати конфлікти політичним способом. Ситуація в країні є штатною і вимагає розв'язання виключно демократичним шляхом!» — заявив Віктор Ющенко.

      Від правоохоронців вимагається одне: утримуватися від емоційних дій та діяти відповідно до Конституції і норм чинного законодавства, залишаючись поза політикою. На думку Президента, саме силовики несуть відповідальність за збереження громадського порядку. «Ваша позиція має бути сильною, коли йдеться про те, як захистити людину від насилля, зла, шантажу, протистояння, незалежно від її політичних симпатій. Це ваш обов'язок», — додав глава держави.

      Застереження Президента не випадкові. Адже викликає сумніви законність «істеричних» рішень парламентської коаліції одразу після указу Президента про розпуск ВР. Тож не дивно, що глава держави вже звернувся до Генпрокурора Медведька із проханням здійснити перевірку щодо законності цих рішень Ради. Водночас, одразу після наради у Президента, в. о. голови СБУ Валентин Наливайченко рішуче заявив, що Служба безпеки розглядає будь-які спроби змінити статус або кількість Центральної виборчої комісії, як зазіхання на конституційний лад України. Адже такі дії можуть зашкодити вільному волевиявленню громадян під час позачергових виборів 27 травня.

       Наразі СБУ вживає заходів для того, щоб забезпечити законне та безперешкодне функціонування ЦВК та інших виборчих комісій, які будуть утворюватися у зв'язку з достроковими виборами. «У демократичній державі, якою є Україна, достатньо сил, щоб забезпечити в законний спосіб, підготувати і дати можливість всім нам проголосувати на виборах, — каже пан Наливайченко. — Ситуацію можна вирішити без силового втручання. Достатньо правових важелів».

       Слова Президента про штатну ситуацію, слідом за керівником СБУ, повторювали пресі й інші силовики. А Василь Цушко навіть пояснив, що штатна ситуація — це коли «нічого не сталося» й можна «ходити по вулицях, як вчора й позавчора, так і завтра і післязавтра». За словами міністра, нині столична міліція посилено охороняє усі державні об'єкти, але якщо для патрулювання їй не вистачатиме власних сил, тоді використають ще й «Беркут» та Внутрішні війська. За словами Цушка, МВС не допустить блокування органів влади. Отже оточеного людьми уряду Януковича зразка 2004 року вже не буде.

      Цікаво, що раніше «Українська правда» з посиланням на власні перевірені джерела повідомила, що позаминулої ночі з одного з санаторіїв у Пущі Водиці до Києва вирушили три автобуси iз міліцейським спецназом у супроводі двох машин «Беркута». Бійці були екіпіровані щитами та гумовими кийками. I хоча Департамент зв'язків з громадськістю МВС терміново спростував цю інформацію й попросив ЗМІ утримуватися від публікацій, отриманих від сумнівних джерел, зрозуміло, що заклик Президента до силовиків проти мобілізації був не випадковим.

       «Казки про те, що рухається «Беркут» туди-сюди... все, що мало рухатись, вже рухалось і забезпечило порядок в п'ятницю і суботу. Ніхто нікого нікуди не рухає», — запевнив пресу особисто пан Цушко.

       Олії у вогонь підлив Голова розпущеної ВР Олександр Мороз, який доручив Кабміну перевірити інформацію про видачу боєкомплекту першій танковій дивізії. Мовляв, ця тема активно обговорюється у ЗМІ. А соціаліст Василь Волга у кращих традиціях жанру ще й заявив, що прихильники опозиції мають намір штурмувати Верховну Раду. Мовляв, парламент збираються захопити дві тисячі активістів «Народної самооборони» з Вінниці та Дніпропетровська.

      На казки «дідуся Мороза» вже відповів міністр оборони Анатолій Гриценко, який учергове запевнив громадськість, що жодних позапланових переміщень українських військ немає — всі українські війська перебувають на місцях своїх дислокацій, де проходять планову бойову підготовку. А от щодо штурму від Волги, то СБУ не володіє інформацією про плани захоплення будівлі Верховної Ради. Пан Наливайченко відверто зазначив, що на Володимирській, 33 на провокації не піддаються.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Президент Віктор Ющенко своїм учорашнім указом вивів зі складу Ради національної безпеки й оборони Голову Верховної Ради Олександра Мороза. Натомість Ющенко увів до складу Радбезу командувача внутрішніх військ МВС Олександра Кіхтенка та Валентина Наливайченка – першого заступника голови СБУ, керівника Антитерористичного центру при Службі безпеки України.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>