Як депутати Ірак виглядали

04.04.2007

Ну, «дрогнулі»...

      О 21-й годині 2 квітня, щойно з Банкової запахло смаженим, парламентська коаліція зібралася на позачергове засідання Верховної Ради. Власне, запрошували на засідання всіх, але опозиційні фракції його проігнорували. На той час Президент іще не оголосив народові про своє рішення, тому нардепи сходилися «під купол» ВР, усе ще сподіваючись на те, що «якось обійдеться». Зрештою, була ж уже така сама ситуація — у серпні, коли з вуст Віктора Ющенка, здавалося, уже напевне мали злетіти слова вироку нинішньому скликанню парламенту. Тоді депутати також негайно збіглися на позачергове засідання, яке, згідно з відповідною постановою ВР, у разі початку консультацій щодо розпуску парламенту можна збирати без жодної бюрократичної тяганини. Але ж тодi таки обійшлося...

      Відчуття дежа вю підкреслювали трохи тремтячі руки Олександра Мороза. Тоді, у серпні, спікер виглядав значно більш переляканим і навіть розгубленим. Цього разу Олександр Олександрович тримався мужньо й намагався бути спокійним, як удав, але видно було, що вдається це йому нелегко. Хоча міністр освіти і науки Станіслав Ніколаєнко, вийшовши зі зборів коаліції, які відбувалися до початку засідання ВР, запевнив журналістів, що настрій у Мороза «спокійний», як і в інших парламентських аксакалів: «Молоді депутати дрогнули, а досвідчені — ні!», — пояснив Ніколаєнко. Кабмін на чолі з Віктором Януковичем, сидячи в урядовій ложі, також начепив на обличчя маски незворушності, хоча на декому з міністрів вони сиділи поганенько.

      У вступному слові спікер зауважив, що всі закиди Президента до коаліції відверто надумані й несправедливі, включно із обуренням глави держави нібито неконституційним способом розширенням більшості, «висмикуючи» нестійких із фракцій меншості. Мовляв, коаліція пішла Президенту назустріч, пообіцяла накласти мораторій на таке розширення, а він...

      Власне, про те, що він таки зробив ЦЕ, більшість нардепів дізналася саме під час виступу Мороза: як по команді, задзвонили мобільні телефони, повідомляючи про слова Віктора Ющенка, сказані у прямому ефірі. Відступати нікуди — попереду дострокові вибори, яких коаліціонери чомусь не хочуть і, складається враження, бояться. Воно й не дивно, адже такі шалені витрати в бюджетах спонсорів на цей рік аж ніяк не передбачені.

      Тому незважаючи на пізній час і бажання залити горе біленькою, нардепи, засукавши рукави, взялися до роботи — усі рішення затверджувалися 255-262 голосами. Ухвалили заздалегідь підготовлену постанову «Про запобігання діям, що загрожують конституційному правопорядку, громадському спокою і стабільності в Україні», в якій, зокрема, сказано, що в Президента немає підстав розпускати парламент, а секретарiату  цим документом наказано «в межах своїх повноважень забезпечити діяльність Верховної Ради відповідно до календарного плану 3-ї сесії 5-го скликання та перспективного плану законодавчих робіт». Кабміну також доручено забезпечити здійснення своїх повноважень «у повній відповідності з Конституцією і законами України». Правоохоронним органам депутати нагадали про «невідворотність юридичної відповідальності у разі недотримання вимог статті 60 Конституції щодо віддання і виконання явно злочинного розпорядження чи наказу».

      Також парламент направив Президенту лист, у якому просить скасувати указ про розпуск ВР. А перед тим, як трохи перепочити, депутати проголосували ще й за постанову, яка встановлює спеціальний порядок проходження до приміщень парламенту. Тепер охорона при  вході має перевіряти на наявність зброї тощо навіть народних депутатів. Як пояснив спікер Мороз, такий крок пов'язаний із інформацією про можливі провокації з використанням технічних засобів — газу чи ще якоїсь терористичної біди.

      По перерві Верховна Рада прийняла присягу у новопризначених членів Вищої ради юстиції й назвала указ Президента про її розпуск «кроком до державного перевороту». Так сказано в ухваленій парламентом постанові про політичну ситуацію. Чи не найцікавішим її пунктом є заборона уряду виділяти з бюджету кошти на проведення дострокових виборів (наступного дня аналогічну заборону ВР направила ще й до Національного банку). Потім перелякані законодавці допрацювалися до того, що «відновили» старий склад Центрвиборчкому на чолі з Сергієм Ківаловим. І з подачі тоді ще «нашоукраїнця» Сергія Головатого звернулися до Парламентської асамблеї Ради Європи з проханням провести термінові дебати щодо ситуації, що склалася в Україні. Появу на трибуні Головатого, який обурювався «узурпацією влади» Президентом, зустріли оплесками.

      Звернувшись до Конституційного Суду з проханням невідкладно дати висновок щодо конституційності указу Президента про розпуск парламенту, депутати розійшлися спати, щоб знову зібратися о 10-й ранку наступного дня.

«Другий Ірак» і «дурне» весілля» у Верховній Раді

      Сон розпущених законодавців, очевидно, був неспокійним, бо вчора зранку вони «мандражили» й нервували ще більше. Хоча, скажімо, представниця Партії регіонів Ганна Герман і запевнила журналістів, що її політична сила готова підкоритися рішенню Конституційного Суду, хоч яким воно буде. Пані Ганна як речниця партійного й коаліційного лідера також повідомила, що Віктор Янукович «спокійний і впевнений як людина, яка діє за законом і йде праведним шляхом». А парламент, за словами пані Ганни, віддавати влади не збирається і працюватиме далі, «аби людям було добре».

      Опозиційні фракції на засідання Верховної Ради знову не пройшли. Але все одно засідали: «Наша Україна» — у приміщенні парламентських комітетів, БЮТ — у своєму партійному офісі.

      Традиційно для вівторка виступаючи із заявами, парламентарії нервували, плуталися у словах, але продемонстрували неабиякі публіцистичні таланти. Лідер КПУ Петро Симоненко погрожував Президенту, який нібито «пообіцяв вигнати депутатів з парламенту кийками», кримінальною відповідальністю. Соратниця головного комуніста Катерина Самойлик оригінально лякала «югославським варіантом», який нібито готує трійка  Тимошенко, Луценко, Ющенко. «Хто їм дав право? Вони не створили жодної талановитої пісні і жодної опери, вони безплідні!», — дивувалася Самойлик, прогнозуючи, що Україна може стати «другим Іраком». А лідер фракції Соцпартії Іван Бокий, назвавши дії «невдатного сина України Ющенка» «взірцем всесвітньої підступності», порівняв дії Президента й опозиції з народною піснею: «Оженився дурний, та взяв дурнувату, та й не знали, що робити — підпалили хату...»

      Виступив із розвінчуванням «диявольських сил», які вчинили над Україною «наругу в перший день Страстного тижня», і Сергій Головатий — нібито від фракції «Наша Україна». Хоча, як сказано в заяві, розповсюдженій прес-службою «НУ», «депутати, які в ніч з 2 на 3 квітня брали участь в антипрезидентському зібранні Верховної Ради і голосували за антиконституційні рішення, поставили себе поза «Нашою Україною». Загалом таких семеро: Гнатенко, Гуреєв, Лещенко, Майко, Федун, Шкрібляк, які ще раніше приєдналися до коаліції, та Головатий.

      Після внесення до порядку денного пункту про розгляд політичної ситуації в Україні у сесійній залі виступив і Прем'єр-міністр Янукович. Він закликав Президента негайно сісти за стіл переговорів і «домовлятися заради майбутнього України». Віктор Федорович заплутався у визначеннях, спершу заявивши: «Люди повинні знати: якщо конституційні рішення не будуть скасовані, рівень їх життя погіршиться». Після хвилинної паузи виправився: «АНТИконституційні рішення». Прем'єр також назвав указ Президента «горезвісним» і таким, що має на меті узурпацію влади, й закликав уряд та парламент дочекатися рішення Конституційного Суду, а доти працювати в звичному режимі.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>