Щастя міністра — Янукович поряд!

04.04.2007
Щастя міністра — Янукович поряд!

Прихильники Прем’єра вiтають його пiсля промови в парламентi. (Фото РЕЙТЕР.)

      Навіть на телеекранах було помітно, як тряслися руки у більшості членів Кабміну, що позавчорашнім вечором зненацька отримали до своїх посад дві принизливі букви — в. о. Войовнича риторика і надмірно грізний вигляд, як знають навіть студенти психологічних факультетів, свідчать про розгубленість та невпевненість у своїх вчинках. Щоби приховати свій страх, колишні міністри багато говорили, охоче коментували та наввипередки погрожували.

 

      Вечір з понеділка на вівторок, який плавно переріс у ніч, показав допитливому народові багато цікавого. Кабінет Міністрів, прагнучи не відставати від колег-депутатів, також вирішив зібратися на екстрене засідання. Прем'єр Віктор Янукович викликав міністрів на 23.00. Але сам запізнився не на своїх «коронних» десять хвилин, а на добру годину. «Вальяжно» увійшовши до зали засідань майже опівночі, Віктор Федорович продемонстрував присутнім новий костюм, у який устиг переодягнутися після появи у будинку під куполом.

      В очікуванні кульмінаційної появи шефа його підлеглі охоче виступали «на розігріві». Так, міністр юстиції Олександр Лавринович щиро пообіцяв, що надзвичайний стан у державі вводити не будуть — для цього має бути указ Президента, який підтримує Верховна Рада. Лавринович був першим з уряду, хто заявив — міністри спрагли за роботою і, щоби реалізувати це своє бажання, готові навіть переступити через закон. Тобто вони відмовляються виконувати Указ Президента України.

      Віктор Федорович сором'язливо виголошував на публіку власні сподівання: може, Президент не буде опубліковувати указ і погодиться вкотре сісти за стіл переговорів. «В іншому випадку я навіть думати боюся, що може трапитися... Серйозне загострення. Так! Я навіть Президентові про це казав».

      Міністри, яким довірили висловитися, дружньо демонстрували цілковитий «одобрямс». Дисонансом звучали тільки слова новопризначеного міністра закордонних справ Арсенія Яценюка та дивом уцілілого «оранжевого осколка» в синьо-білому Кабміні, міністра оборони Анатолія Гриценка. Ті з присутніх, які могли насолоджуватися виразом обличчя Прем'єра під час виступу його підлеглого, стверджували: кількість нервових клітин, втрачених Віктором Януковичем у ці хвилини, перевищувала всі критичні норми.

      «Як громадянин я підтримую рішення Президента, — під пресом «дружніх» поглядів його заклятих колег говорив Гриценко. — Якщо указ буде оприлюднений, його треба виконувати. Збройні сили підкорятимуться лише наказам Верховного Головнокомандувача. Якщо ж у когось виникне спокуса використати силові структури для провокацій, зборойні сили виконають свою стабілізаційну функцію».

      «Міліція захистить правопорядок», — чи то заспокоїв, чи пригрозив непокірним міністр Цушко.

      «Антиконституційний указ Президента виконувати не будемо», — рішуче взяв на себе невдячну роль Конституційного Суду Олександр Лавринович. Принцип верховенства права, про який він так любить повторяти, тихо зойкнувши, загинув під черевиком міністра.

      Нічна постанова Кабміну, яку підтримали всі міністри, окрім Гриценка та Яценюка, проголошувала, що Віктор Ющенко зі своїм указом не має рацiї, що органи влади мають активно розв'язувати суспільно-політичні проблеми, а Мінфіну не належить фінансувати дострокові вибори. Яценюк, який довше за інших думав перед тим, як підняти руку, а потім заявив, що проти постанови, заслужив цікаве зауваження Прем'єра. «Я вважав, що помилився. На жаль, ні...» — сумно констатував Віктор Янукович.

      Демонструючи близькість до народу, «антикризові» міністри, тісно згуртувавшись навколо свого лідера, обговорили не тільки  політичну ситуацію, а й інші, нагальні та невідкладні проблеми народу: новий глава Мінекономіки Анатолій Кінах був стурбований, що в державі дуже сильно поширюється СНІД, аграрний міністр Юрій Мельник щиро потішив присутніх розповідями про дужі колоски озимих, міністр молоді і спорту Віктор Корж доповів Прем'єру, що він посилено готується до найближчої Олімпіади. Микола Азаров, як завжди, не зміг придумати нічого цікавого і тому знову затяг свою улюблену пісню про зростання ВВП. 

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>