Давайте фінанси без «романсів»

04.04.2007

      Рішучість Президента, з якою вiн засукував рукави перед розпуском парламенту, передалася й на вчорашній день. Віктор Ющенко вирішив не панькатися з рішенням уряду, який засідав до глупої ночі, щоб підтримати постанову Верховної Ради про засудження президентського указу. Глава держави зупинив дію того урядового рішення.

      Згідно з Конституцією, Президент має право призупиняти урядові документи з автоматичним зверненням до Конституційного Суду. Як інформує прес-служба Віктора Ющенка, таке подання до КС уже направлено.

      Учора Віктор Ющенко також зустрівся з Прем'єром Віктором Януковичем, який у ніч на вівторок проводив цей документ на екстреному засіданні уряду. Прес-служба Президента інформує, що головне питання, яке обговорювалося вчора на зустрічі в глави держави, — забезпечення неухильного виконання указу Президента про дострокові вибори.

      Віктор Ющенко відзначив, що чинний склад ЦВК довів спроможність організувати демократичні вибори. Повернення ж попереднього складу Центрвиборчкому є не тільки незаконним, а й аморальним. Глава держави наголосив, що уряд не є політичною силою і не може прикриватись рішенням Верховної Ради, а, відповідно до указу, має здійснити належні кроки для забезпечення діяльності ЦВК. Зокрема, дати фінанси на позачергові вибори.

      Віктор Ющенко також наголосив, що як Головнокомандувач Збройних сил не допустить «силового» сценарію розвитку ситуації. «Мирні виступи громадян свідчать про зростання рівня демократії в нашій країні. Ви це публічно визнали, то будьте щирими до кінця», — закликав Президент.

      Відповідний заклик до Віктора Януковича оформив і глава секретаріату Віктор Балога. «Керівник уряду і весь Кабінет Міністрів відтепер працюють в умовах підготовки до виборів, тому їм слід опікуватися тим, як разом із ЦВК забезпечити процедуру голосування, а не політичні амбіції вже колишнього Голови Верховної Ради Олександра Мороза», — йдеться в заяві Балоги.

      Керівник СП наголошує, що дострокове припинення повноважень Верховної Ради стало правовою реакцією Президента на систематичні порушення парламентською більшістю Конституції та законів України. «Конституція однозначно забороняє узурпацію влади і спонукає Президента як гаранта прав і свобод людини припинити будь-які спроби такої узурпації, — наголошує Балога. — Рішення Віктора Ющенка розпустити Верховну Раду з усіх правових і юридичних підстав бездоганне». Він додав, що «Президент відправив у відставку парламент, який руйнував державу».

      Загалом учорашнiй день на Банковій було дуже плідним. Крім Прем'єра, Президент зустрівся з силовиками, главою ЦВК Ярославом Давидовичем, послами країн Великої вісімки, головами облдержадміністрацій, Криму та столиці. На пiдтримку указу Ющенка пiдписалися 24 «губернатори» — всi, крiм киянина Черновецького, севастопольця Кунiцина та голови РМ Криму Плакiди.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>