Ось, гаранте, пергамент — розпусти ми парламент

04.04.2007
Ось, гаранте, пергамент — розпусти ми парламент

Цього так довго чекали, i вiн зважився. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

      Віктор Ющенко оголосив свій вирок нинішньому парламенту після дев'ятої вечора. Відтак консультації з керівництвом Верховної Ради тривали сім годин. Рекорд літніх переговорів зі стороною Януковича на Банковій не побили, але навіть за цей час журналісти встигли добряче змерзнути.

      Перед секретаріатом Президента давно не бачили такої кількості камер. Ще б пак, парламент у нас не кожного дня розпускають! Усі вони були направлені на невеличкий столик, до якого мали би підходити переговорники по завершенні консультацій. Першим був лідер Компартії Петро Симоненко. Він не витерпів і близько пятої покинув «круглий стіл».

      Журналістам провідник Компартії сказав, що компромісу на консультаціях нема, а Президент «не чує» коаліцію. Петро Симоненко додав, що Віктор Ющенко від початку не планував іти на домовленості. «Він йшов на цю зустріч, тільки щоб зафіксувати її результати», — зазначив Симоненко.

      Десь у цей же час рядами журналістів пішла чутка, що з секретаріату вийшов голова фракції соціалістів Іван Бокий.

      На Банковій зібралося багато людей. Хтось «клюнув» на кількість камер, а інші приїхали сюди, побачивши по телевізору новину про початок переговорів. Із Маріїнського парку без символіки прийшло кілька мешканців наметового містечка.

      Між людьми теж велись дискусії. Може, не такі, як у секретаріаті, але все ж достатньо гучні. «На його місці я одним підписом — отак! — взяв би і розпустив їх, а він іще радиться», — дивується чоловік років тридцяти. «А що зміниться», — перечить йому літня жінка. «Як що? А може, я візьму і піду!» — впирається молодик. «А де гарантія, що на виборах переможе ваша Юля», — втручається інша тітка. «А я не за Юлю, — каже чоловік, — а за «Свободу» Тягнибока». «Це той, що фашист», — коментує друга жінка. І одразу ж зачіпає-викопує інші пласти дискусії: мовне питання, федералізм, хто більший бандит...

      Минуло ще трохи часу, і в сьомій вечора на Банкову хутко прибіг БЮТівець Олександр Турчинов. У коричневій шкірянці, схиливши голову, намагався ввійти в секретаріат непомітним. Журналісти його таки впізнали. «Все іде по плану», — тільки й встиг відповісти на ходу Турчинов.

      Тим часом між журналістами, ніби легенда, почало ходити цікаве спостереження з зали засідань секретаріату Президента: журналісти побачили на столі ручку і папір для того, щоб промокати напис. Може, це Віктор Ющенко готується-таки указ про розпуск підписати?

      Ставало прохолодно. Охоронці дозволили журналістам зайти у хол секретаріату Президента погрітися. Потім навіть пускали до туалетів. По одному.

      Стало відомо, що Президент зробить свою заяву в прямому ефірі через кілька телеканалів.

      І справді, пiсля дев'ятої вечора перед камерами з'явився Президент України Віктор Ющенко. Вигляд — зібраний, голос — спокійний. «Шановний український народе, сьогодні я підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України п'ятого скликання, — почав Ющенко без усіляких церемоній. — Я прийняв це рішення у відповідності до положень Конституції України, обов'язків Президента України та з дотриманням необхідної конституційної процедури. Моя дія продиктована гострою необхідністю вберегти державу, її суверенітет і територіальну цілісність, забезпечити додержання Основного закону України, прав і свобод людини і громадянина».

      Глава держави назвав три тривожні тенденції: неконституційний процес формування більшості; неконституційні рішення коаліції; порушення зобов'язань і політику шахрайства.

      Віктор Ющенко запевнив, що «жодних потрясінь і протистоянь не буде», а «ситуація в державі знаходиться під контролем і залишиться стабільною». Він наголосив, що «указ Президента України про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України є обов'язковим для виконання» і застеріг «будь-які гарячі голови від протиправних закликів, намірів і дій».

      Президент закликав громадян не піддаватись на провокації. «Будь-які замахи на вашу безпеку будуть подолані і покарані», — запевнив Віктор Ющенко. І підсумував, що «Україна потребує вашої допомоги і вашої підтримки».

 

ОФІЦІЙНО

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 264/2007

Про дострокове припинення

повноважень Верховної Ради України

      Останнім часом склалася ситуація ігнорування більшістю у Верховній Раді України конституційних вимог щодо формування коаліції депутатських фракцій. На заміну поодиноким випадкам включення до складу коаліції депутатських фракцій окремих народних депутатів, що мали місце при формуванні «антикризової» коаліції у липні 2006 року, заступає практика масового поповнення її складу на засадах індивідуального або групового членства. Така практика є грубим порушенням статті 83 Конституції України, яка передбачає формування коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України за результатами виборів і на основі узгодження політичних позицій виключно депутатськими фракціями.

      Порушення конституційних норм щодо формування коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України спотворює результати народного волевиявлення, здійсненого відповідно до статті 69 Конституції України через вибори народних депутатів України у березні 2006 року, є нехтуванням конституційних виборчих прав громадян України, призводить до ігнорування конституційного принципу народного суверенітету, закріпленого у частинах другій та третій статті 5 Основного Закону України. Такий розвиток подій є реальною передумовою узурпації влади в Україні, що заборонено частиною четвертою статті 5 Конституції України. Це також загрожує національній безпеці, спричиняє дестабілізацію політичної ситуації в державі, створює потенційну небезпеку державному суверенітету.

      Відповідно до частини другої статті 102 Конституції України Президент України є гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина. Такий конституційний статус Президента України зобов'язує його здійснювати заходи для зупинення порушень Конституції України, прав громадян, для попередження загроз державному суверенітету та територіальній цілісності держави. З цього, зокрема, випливає обов'язок достроково припинити повноваження парламенту у разі порушень ним Основного Закону України, якщо немає інших запобіжників грубим порушенням Конституції України з боку Верховної Ради України.

      Враховуючи викладене та керуючись частинами другою — четвертою статті 5, частиною другою статті 77, частиною шостою статті 83, пунктами 1 і 7 частини першої, частиною третьою статті 106 Конституції України, на виконання частини другої статті 102 Конституції України постановляю:

      1. Припинити достроково повноваження Верховної Ради України V скликання.

      2. Запропонувати народним депутатам України продовжувати виконувати свої повноваження, що безпосередньо не пов'язані з повноваженнями Верховної Ради України.

      3. Призначити позачергові вибори до Верховної Ради України на 27 травня 2007 року, неділю.

      4. Кабінету Міністрів України забезпечити фінансування позачергових виборів до Верховної Ради України.

      5. Центральній виборчій комісії забезпечити проведення позачергових виборів до Верховної Ради України відповідно до Конституції України, Закону України «Про вибори народних депутатів України», інших законів України.

      6. Цей Указ набирає чинності з дня його офіційного оприлюднення.

Президент України
Віктор ЮЩЕНКО
2 квітня 2007 року
  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>