Дракон завдовжки 21 кілометр

03.04.2007

      Науковці тривалий час сперечалися, чи можна побачити з космосу Велику Китайську стіну. Висловлювання одного з американських астронавтів — мовляв, так, можна — стало приводом для гордості китайців, котрі записали цей факт у купу шкільних підручників та інших довідників. І лише коли на орбіті побував власне китайський космічний корабаль із Ян Лівеєм на борту, в Піднебесній змушені були констатувати: з таких висот навіть дуже довгу споруду завширшки 5—10 метрів не видно — вона не відбиває світла і губиться в загальній «картинці» гір.

      Але не такий китайці народ, що сидіти під тією стіною, склавши руки. І ось вони вже будують новітню монументальну штуковину видатних габаритів. Це буде бетонний дракон завдовжки 21 км і заввишки 30 м. Він заляже уздовж гори Шидзу в центральній провінції Хенань, аби стати одним із символів країни й заохочувати туристів до поїздок у КНР. Ящiр-гігант матиме облицювання з 5,6 млн. гранітних плиток і бронзових платівок. Така кількість «лусочок» символізує 56 етнічних груп, що мешкають у КНР, і цілком може «відсвічувати» для космонавтів.

      Як повідомляє агенція «Газета.ру», будівництво планується завершити до 2009 року, тобто до 60-річчя встановлення в Китаї комуністичного режиму.