До Чебурашки на гостини

31.03.2007

      Ці вихідні у столичному Палаці спорту пройдуть під знаком спортивної гімнастики — виду спорту, в якому українські спортсмени ще з радянських часів займали лідерські позиції і який із початку 90-х на довгий час був захований від очей уболівальників (у тому сенсі, що всі чемпіонати і кубки України проводилися в маленьких залах, без глядацької підтримки). Першою, хто повернув спортивну гімнастику на великий поміст, стала олімпійська чемпіонка Стелла Захарова. Починаючи з 2002 року, її іменний турнір є не менш помітною прикметою київської спортивної весни, ніж Кубок Дерюгіної із художньої гімнастики. Щоправда, Кубок Захарової поки що не має статусу етапу Гран-прі чи Кубка світу — чесно кажучи, одній людині, без підтримки всієї гімнастичної громадськості країни, змагань такого рівня не організувати. Але й за нинішнього масштабу київський турнір багато в чому можна назвати подією унікальною.

      Це один із небагатьох гімнастичних форумів у світі, на якому мають змогу одночасно виступати як дорослі спортсмени, так і юніори. Більше того, про Кубок Захарової можна сміливо говорити як про змагання, що відкриває нові таланти. Причому ця репутація за ним закріпилася з самого початку — так, однією з героїнь першого Кубка Захарової була тоді ще мало кому відома американка Ешлі Постелл, яка згодом виграла «золото» чемпіонату світу. Цікаві гімнасти стартували у Києві й у наступні роки — чого варті, наприклад, імена чемпіона світу-2001 Шона Таусенда, його співвітчизниці, майбутньої дворазової призерки Олімпіади в Афінах Терін Хамфрі, відомих російських гімнасток Анни Павлової та Наталі Зіганшиної. Ну і, звісно, на  Кубку Захарової можна побачити практично всіх зірок української гімнастики — як сьогодення, так і минулих років.

      Сподіваємося, не стане винятком й нинішній, шостий за ліком, турнір. У Києві цього разу мають виступити представники 17 країн, у тому числі таких могутніх гімнастичних держав, як Японія, Китай, США, Росія. Та обставина, що фінальні змагання відбудуться 1 квітня — у День сміху, сподіваємося, лише додасть гарного настрою як учасникам турніру, так і вболівальникам. Тим більше що глядачі зможуть побачити не лише змагання, а й цікаві показові виступи спортсменів та артистів різних жанрів. Найменших же вболівальників, як завжди, буде розважати незмінний талісман турніру Чебурашка — герой улюбленого мультфільму Стелли Захарової.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Вдало виступили представники України на етапі Кубка світу зі споривної гімнастики у німецькому Коттбусі. 22-річний Вадим Кувакін став переможцем у вільних вправах, а от в опорному стрибку до «бронзи» херсонцю забракло лише 0,025 бала — тут він четвертий. Але два треті місця наші спортсмени таки посіли: олімпійський чемпіон Валерій Гончаров — на брусах, а Олександр Воробйов — на кільцях.

      Українські дівчата також здобули три нагороди. «Срібло» на колоді виборола чемпіонка світу у цій вправі Ірина Краснянська з Черкас, а луганчанка Ольга Щербатих і киянка Аліна Козич стали, відповідно, другою й третьою у вільних вправах.