Якщо влада не працює, значить, це комусь потрібно

30.03.2007

      Можливість украсти, як відомо, народжує злодія. Повне або часткове безвладдя, яке раптом звалилося з неба на наші голови, виявляє у головах окремих несвідомих індивідів ще нахабніші бажання. Не вірите? Погортайте рубрику «Економічні злочини»!

 

І куди бідному кіровоградцеві податися?..

      Місто Кіровоград, якщо хтось не знає, уже рік обирає собі мера. Перші кілька місяців такі колізії ще можуть когось цікавити, потім — тільки членiв виборчих комісій. У переважної більшості людей маніпулювання їхньою думкою та нормами закону викликає апатію. Але, як показали останні події, тільки до певної межі. Бо дуже скоро навіть далекі від політики громадяни починають розуміти, де криється коріння свавілля та анархії.

      Нині більшості мешканців міста вже не важливо, яка політична сила підтримує міського голову — головне, аби було до кого звернутися у разi чогось. Скажімо, працівники «УТП-Кіровоград», яке захопили рейдери, вже втомилися шукати правду в різних інстанціях, навіть секретаріат Президента та Генеральну прокуратуру пікетували, а віз і нинi там. Утім люди сподіваються на вищу судову інстанцію, яка має сказати своє слово про подвійний, тобто сфальсифікований, реєстр акціонерів підприємства, що його завели рейдери, які досі утримують універмаг.

      Депутат міської ради Олена Костенко вважає, що УТП не єдине підприємство регіону, яке стало жертвою силового захоплення. Воно лише верхівка айсберга, а у підніжжі — десятки інших. За словами депутата, станом на нинішній день вона має інформацію про шість таких випадків, але ніхто не застрахований, що завтра в цьому сумному переліку опиняться десять, а післязавтра — двадцять заводів чи фабрик.

      «У правовій «пітьмі», яка нині панує в місті, відбувається чимало злочинів. І не всі стають надбанням громадськості, — заявляє керівник об'єднання «Громадські ініціативи» Любов Лук'янцева. — Влада спить, а ті, кому треба, виходять «на промисел».

      Далі схема виглядає до смішного просто: у кабінеті директора під охороною міліції з'являється новий персонаж, а трудовий колектив опиняється на вулиці. Або перебирається мешкати в намети — організовуючи безстрокові пікети. Такими картинами з натури мешканця міста вже не здивуєш. Шукати захисту в суді, який до того ухвалив неправосудне, неюридичне рішення, просто смішно. А улюблена тема розмови у таких пікетах — «Безвладдя у місті багатьом дуже вигідне. Тим, хто поділив його на «зони впливу».

Судді тепер «під ковпаком»

      Якщо класична схема поділу влади на три незалежні гілки в наших умовах спрацьовує не завжди, то здоровий глузд підказує — треба шукати альтернативу. У Кіровограді, мабуть, уперше в Україні, в одні сани впряглася, на перший погляд, доволі різношерста компанія: дрібні та середні підприємці, громадські активісти та журналісти. Так народилася громадська ініціатива «Чистий Кіровоград».

      У середу, 28 березня, кілька громадських організацій, які ініціювали «Чистий Кіровоград» провели перший «круглий стіл», темою якого була політична криза і судова корупція як інструмент у легалізації незаконних дій чиновників. Після засідання учасники «круглого столу» старанно очистили центральний майдан міста. І не просто від банального пилу та бруду, а «корупції», «байдужості», «безвладдя». Символічні картонки з такими написами розкидали по асфальту, і учасники акції зібрали їх мітлами до одного великого смітника.

      «У такий спосіб мешканці міста протестували проти продажних суддів, які забирають майбутнє у їхніх дітей, чиновників, що піклуються лише про власні інтереси, — каже Любов Лук'янцева. — Але найголовніше, що наша ініціатива — у різних проявах — триватиме безстроково».

      Учасникам «круглого столу» влаштували правовий лікнеп на тему «Як можна захищати свої права та дієво впливати на чиновників, коли всі передбачені законом можливості вичерпано». Скажімо, у яких випадках варто сподіватися на справедливе рішення суду, а коли нічого кращого за страйк у природі не існує.

      Народний депутат України, виходець iз Кіровограда Микола Садовий, який погодився виступити перед земляками, зауважив — ситуація в місті типова для держави. Переділ власності, на жаль, паралізує більшість регіонів країни, але боротися із цим явищем треба і можна. А відповідний комітет Верховної Ради уважно аналізуватиме кожне неправомочне судове рішення і передаватиме відповідні документи до Вищої ради юстиції.

      Андрій Семидідько, виконавчий директор «Антирейдерського союзу підприємців України», який увійшов до аналітичної групи при антирейдерському комітетові Азарова, ще раз нагадав колективу «УТП-Кіровоград», що їхнє підприємство входить до п'ятірки найбільш резонансних самозахоплень, які на особистому контролі пана Азарова. А судді місцевих кіровоградських судів Льон, Могильний та Терещенко ввійшли у «чорний» список 50 суддів, яких «Антирейдерський союз» вимагатиме позбавити почесного звання СУДДЯ.

      За долею УТП відтепер уважно стежитимуть i на урядовому рівні. Всім іншим українським підприємствам, великим і малим, багатим і просто перспективним, потрібна система для захисту — аби не полягти у нерівній боротьбі з криміналітетом. Якщо «верхи не можуть», цю роль, виявляється, може взяти на себе громадськість.

Лев ЮРСЬКИЙ.
  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>