Вівчарі й вівці

27.03.2007
Вівчарі й вівці

Постійна націленість на ворота дозволила Олегу Гусєву відзначитися і на болоті. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

      Власне, увесь передматчевий ажіотаж навколо гри Фарери — Україна зчинився навколо стану газону у Тофтірі, бо поле ще на початку тижня вкривав сніг, підігріву там немає та й, узагалі, в березні на Овечих островах (а саме так перекладається назва Фарер) національні збірні ще ніколи не грали. Але матч відбувся, завершився з прийнятним рахунком, і травм ніхто з гостей не отримав.

      ...Під час посадки на смугу фарерського аеропорту довжиною лише один кілометр більшість наших футболістів почала пригадувати, коли останній раз була в церкві. Як виявилося, повітряне потрясіння у скромненькому літаку було найскладнішим випробуванням для нашої команди у протистоянні з футбольними карликами. Такого «мертвого» суперника досі зустрічати не доводилося. Ті ж, хто витримав найекзотичніший у кар'єрі переліт, думається, не пошкодували.

      І самих гравців, і телеглядачів вразила зовні нормальна зелена галявина тофтірського стадіону. Де й подівся обіцяний лід на голій землі, яким лякали українців перед матчем. Тож завдання покращити статистику виглядало вже не надто складним (до цього наша національна команда зіграла в березні в гостях чотири офіційні матчі, в яких не здобула жодної перемоги; зустріч з албанцями у 1997 році гостьовою не вважаємо, бо їх українці обіграли на нейтральному полі в іспанській Гранаді). Тобто голи Єзерського та Гусєва в кожному з таймів принесли збірній України першу в історії по-справжньому гостьову березневу перемогу. Забивайлами стали досвідчений захисник, який ще пам'ятає особливості гри в багнюці (Володимир пізніше зізнався, що в таких умовах грав колись за команду «Гарай» (Жовква)), та наймоторніший півзахисник.

      Олег Блохін свідомо виставив на матч ослаблений склад. Ризикувати здоров'ям нашого капітана вкотре не стали, і цього разу таке рішення сприймається як абсолютно правильне. Андрієві Шевченку в таких умовах не було чого робити — сили і здоров'я варто було поберегти до зустрічі з литовцями. За Шеву на важкому полі спробував відпрацювати Андрій Воронін. Наш «німець» завдав кількох небезпечних ударів, які дозволили 36-річному вчителю молодших класів Міккельсену продемонструвати неабиякий воротарський хист. Індивідуальна майстерність у Тофтірі була не потрібна. Хоча й намагався Олексій Белік, який вперше в цьому відборі зіграв за збірну, пару разів забити «ножицями».

      Знати б наперед, що перемогу принесуть тривіальні навіси, можливо, відповідальніше до «стандартів» поставився б Максим Калиниченко. Принаймні кутові та флангові штрафні спартаківець міг би подавати точніше.

      З огляду на те, що українці зволікали з реалізацією своєї переваги, зайвий час на полі провели Тимощук, Воронін та Гусєв — трійка, без якої важко уявити стартовий склад на справді серйозну гру з Литвою. Про Шовковського, Чигринського та Несмачного не йдеться — вони зараз теж основні, але оборонної роботи в цій грі у них практично не було.

* * *

      А наші політичні друзі в суботу билися до останнього, щоб допомогти українцям. Жарт, звісно, але литовці та грузини були справді дуже близькими, щоб вирвати нічиї, відповідно, з французами та шотландцями і зробити нашу команду лідером групи за втраченими очками. Особливо не пощастило підопічним Клауса Топмеллера, які пропустили вирішальний гол за пару хвилин до завершення поєдинку в Глазго. Що ж до команди Литви, то наш завтрашній суперник цілком гідно протистояв віце-чемпіонам світу, які грали послабленим складом. Але цього разу голкіпер московського «Динамо» Жидрунас Карчемарскас, який приніс своїй збірній нічию з чемпіонами світу італійцями, не впорався із досить простим ударом Ніколя Анелька.

     

ПІСЛЯМОВА

Олег Блохін, головний тренер збірної України:

      — Рахунок міг би бути значно більшим, але ми не реалізували багато моментів у першому таймі. До перерви діяли не надто розсудливо. До того ж газон був надто важким, щоб демонструвати якусь майстерність. Фарерці виглядали відверто слабкими, тож на полі була лише одна команда. На щастя, все вже позаду — ніхто не зазнав травми, хоча набігалися, як на добрячому тренуванні. Тепер доведеться відновлюватися до гри з литовцями.

 

ТАБЛО

ЧЄ-2008. Відбірковий турнір. Група В

Фарерські острови — Україна — 0:2

      Тофтір. Стадіон «Свангаскард».     500 глядачів

      Суддя — Скоміна (Словенія)

      Фарери: Міккельсен, С. Ольсен (Хансен, 74), Юрхус, Даніельсен, Самуельсен (Хольст, 67), Р. Якобсен, Беньямінсен, Томассен (С.  Єнсен, 77), Борг, К. Якобсен, Йоган- несен

      Україна: Шовковський, Несмачний, Єзерський, Русол, Чигринський, Тимощук (Шелаєв, 82), Гусєв (Воробей, 65), Михалик, Калиниченко, Воронін (Назаренко, 71), Белік

      Голи: Єзерський, 21; Гусєв, 58

      Попередження: Даніельсен, 10

* * *

Литва — Франція — 0:1 (Анелька, 73)

Шотландія — Грузія — 2:1 (Бойд, 11; Бітті, 89 — Арвеладзе, 41)

 

Турнірне становище:

 

            І     В     Н     П        М  О

1. Шотландія      5     4     0     1     11-4  12

2. Франція  5     4     0     1     12-2  12

3. Україна  4     3     0     1     7-4   9

4. Італія   4     2     1     1     7-5   7

5. Литва    4     1     1     2     3-4   4

6. Грузія   5     1     0     4     10-11 3

7. Фарери   5     0     0     5     0-20  0