«Ваша гулянка, сер!»

23.03.2007
«Ваша гулянка, сер!»

(РЕЙТЕР.)

1. Досягнення й титули

      Елтон Джон упродовж своєї кар'єри продав уже 250 млн. примірників платівок. У середині 70-х кожна десята платівка, яка продавалася у світі, належала Елтонові!

Його альбом 1994 року з музикою до мультфільму «Король Лев» тільки у США розійшовся накладом 15 мільйонів. Присвячена принцесі Діані пісня Candle In The Wind розійшлася найбільшим у світі накладом серед синглів.

      27 років поспіль пісні Елтона посідали перші сходинки в хіт-парадах. Такого тривалого успіху не має ніхто в історії світової поп-музики. 1994 року співака ввели до Залу слави рок-н-ролу.

      24 лютого 1998 року королева Єлизавета ІІ посвятила Елтона Джона в лицарі за досягнення в царині музики та грошові внески в фонди боротьби зі СНІДом. Співак отримав титул «сер».

      Елтон Джон був першою західною суперзіркою, яка 1979 року вперше дала концерти в СРСР та Ізраїлі.

2. Музичні університети

      Мати майбутньої зірки Шейла Дуайт була відданою слухачкою Бі-Бі-Сі, а коли радіо було вимкнене, в їхньому домі у передмісті Лондона неодмінно працював програвач. Шейла купувала всі грамплатівки модних на той час поп-виконавців, тому син із пелюшок знав усі хіти.

      У 11 років мама записала малого на навчання до Королівської музичної академії. Навіть суворі викладачі класичної музики вважали хлопчика музичним генієм. Але вундеркінд не закінчив найпрестижнішого музичного ВНЗ Британських островів, оскільки обрав кар'єру рок-виконавця.

      Свого часу Елтон Джон не пройшов відбір до легендарних британських арт-рок-груп «Кінг крімсон», «Джентл джаєнт» та «Спенсер Девіс груп».

      Під час одного з концертів Елтона у нью-йоркській концертній залі «Медісон сквер гарден» до нього приєднався Джон Леннон, і вони разом виконали три пісні. Це було частиною парі, оскільки дві британські рок-зірки побилися об заклад: якщо тодішня нова пісня Леннона Whatever Gets You Thru The Night очолить хіт-парад, то він повинен приєднатися до Елтона на сцені. Це був останній сценічний виступ Джона Леннона в його житті. Згадану пісню Елтон Джон пізніше включив до свого репертуару.

3. Перейменування на честь... коня

      Хлопчика, який народився 25 березня 1947 року, батьки назвали Реджинальд Кеннет Дуайт. Пізніше він розповість: «Я лише вичікував, коли зможу змінити своє ім'я. Реджинальд мені не подобався — це надто просте й консервативне ім'я, популярне в Англії у 1950-х роках. Коли я робив свій перший запис на студії, мені запропонували вибрати артистичний псевдонім, оскільки були впевнені, що з ім'ям Редж Дуайт я кар'єри не зроблю. І я обрав ім'я Елтон, оскільки на той час ніхто не мав такого. І додав до нього простакувате Джон, щоб Елтону було з ким виходити на люди».

      Невдовзі після того співак офіційно змінив ім'я та прізвище на Елтон Геркулес Джон. Друге ім'я, до речі, присвячене не античному герою, а... коню з телесеріалу, яким співак захоплювався у дитинстві.

4. Врятоване життя й зіпсоване весілля

      Пісня 1976 року Someone Saved My Life Tonight («Хтось врятував моє життя цієї ночі») має під собою реальне підгрунтя і розповідає про дійсну спробу Елтона накласти на себе руки. До 23 років наш герой був незайманим, він закохався в дівчину на і'мя Лінда, яка була вищою від нього на цілу голову. Лінда не відповідала на почуття хлопця, але регулярно била. Якось Елтон у відчаї увімкнув газову плиту, але при цьому забув зачинити вікна в кухні. Лінда знайшла його і врятувала, принагідно надававши стусанів і заявивши: «Скільки газу марно витрачено». Вона все ж погодилася на весілля: за умови, якщо Елтон залишить музику і знайде іншу, «пристойну» роботу. Друзі-музиканти та батько ледь врятували Елтона від цього згубного шлюбу.

5. Фірмові окуляри

      Елтон розпочав носити окуляри, щоб бути схожим на свого ідола — одного з піонерів рок-н-ролу Бадді Холлі. Але з часом його очі так звикли до лінз, що він уже не міг обходитися без збільшувальних скелець. До 2002 року у співака було вже чотири тисячі (!) окулярів найвигадливіших форм і кольорів. Усі вони були виставлені на благодійний аукціон, а сер Елтон почав збирати інші, інакші. У театрі на Вест-Енді навіть поставили комедію під назвою «Окуляри Елтона Джона».

6. Сексуальна орієнтація

      У 29-річному віці Елтон публічно оголосив, що є бісексуалом, а 1984 року одружився з жінкою — Ренатою Блауель. Шлюб протримався чотири роки, впродовж яких співак установив, що є суто гомосексуалістом.

      Пісня у виконанні Елтона Джона та Джорджа Майкла Don't Let the Sun Go Down on Me, яка 1991 року очолила британський хіт-парад, вважається найкращим гей-дуетом в історії поп-музики.

      21 грудня 2005 року Елтон Джон зареєстрував цивільний партнерський зв'язок iз своїм багаторічним супутником життя Девідом Фернішем — першого ж дня, коли такі цивільні гомосексуальні союзи було дозволено в Англії. Офіційну церемонію провела реєстратор мерії Віндзора Клер Уїльямс, яка також скріпила зв'язок між принцем Чарльзом та Каміллою Паркер-Боулз. Девід Ферніш — кінематографіст, у 1997 році він зняв документальний фільм про свого «чоловіка» під назвою «Елтон Джон: напади гніву й тіари».

      Елтон Джон — про себе: «Я — найвідоміший гомосексуаліст світу».

      При цьому, як справжній англійський чоловік, упродовж двох сезонів сер Елтон був керівником футбольного клубу «Уотфорд».

7. Колишня пристрасть до наркотиків

      «Я більше соромлюся з приводу того, що не вмію користуватися пральною машиною, аніж через те, що вживаю наркотики».

      «Коли я пролітаю над засніженими вершинами Альп, то інколи собі думаю: ось такі гори кокаїну я винюхав... Якось ми спробували підрахувати, скільки грошей викинули на кокаїн та алкоголь. Цифри виходили такі велетенські, що нам стало гидко, і ми припинили підрахунок».

      «Тепер я не наркоман. Я тверезий і чистий від наркотиків уже впродовж одинадцяти останніх років. І це найкраща річ, яку я зробив у своєму житті».

8. Стан здоров'я

      Елтон Джон має вживлений датчик для корекції роботи серця. Але аритмія стала наслідком не наркотиків, а захворювання на ангіну в липні 1999 року.

      У 1987-му співакові зробили операцію з лазерного усунення вузлів голосових зв'язок (через них голос Елтона почав звучати грубо). Згодом він визнав, що потовщання голосових зв'язок було результатом паління та вживання наркотиків. Після операції Елтон сказав: «Я звик бути піаністом, який співає, а тепер став співаком, який грає на піаніно».

      Є ще одна серйозна недуга: Елтон Джон хворий на епілепсію.

9. Великий хрещений батько і друг

      Елтон Джон — один із лідерів світської тусовки Англії, серед його близьких друзів дуже багато представників шоу-бізнесу.

      «Стінг є одним із моїх найбільших приятелів, і я буду любити його до смерті», — каже Елтон. Також його поєднує тісна дружба з Родом Стюартом, ще однією легендою британського рок-н-ролу. Род називає приятеля жіночим іменем Шарон, і це прізвисько настільки пристало до Елтона, що до нього так звертаються більшість друзів. На знак помсти Елтон називає Рода лише жіночим іменем Філліс.

      Крім того, сер Елтон був близьким товаришем померлого лідера групи «Квін» Фреді Меркюрі.

      Елтон Джон є близьким приятелем співака Біллі Джоела й футболіста Девіда Бекхема. Зокрема, він хрестив синів Бекхема, Брукліна й Ромео. Взагалі, станом на березень 2006 року, Елтон був хрещеним батьком десяти дітей, у тому числі синів Джона Леннона — Шона та акторки й моделі Елізабет Херлі — Деміена Чарльза.

10. Борець за щирість музичної сцени

      Позиція сера Елтона — непримиренна: «Кожен, хто співає під фонограму, продаючи при цьому квитки на свій концерт по 135 доларів, повинен бути розстріляний». Прослухавши виступи Мадонни «під фанеру» в її турне Re-Invention, Елтон Джон відправив їй різдвяну листівку з побажанням «бути розстріляною».

      «У сучасній музичній індустрії робиться ставка на швидкі бакси. Відсутнє бачення довгої перспективи — ніхто й не думає про те, щоб артист відпрацював десятиліття, а то й більше. І всім байдуже, де сучасна «зірка» буде через два-три роки. Адже з'явиться хтось новіший і молодший. Мені така ситуація дійсно видається огидною», — каже сер Елтон в інтерв'ю.

      І ще — про себе: «Найкраще в рок-н-ролі те, що будь-який нікчема, на кшталт мене, може стати зіркою».

 

СТРИПТИЗ У ПОДАРУНОК

      Елтон Джон відсвяткує свій 60-й день народження концертом у Нью-Йорку, у «Медісон сквер гарден». Символічний акт — це буде якраз 60-й виступ співака та музиканта у славетній Нью-йоркській концертній залі.

      Гостем вечора сер Елтон запросив англійського співака Роббі Уїльямса, який уже пообіцяв, що зробить особливий подарунок ювілярові: стриптиз під час виконання пісні You Can Leave Your Hat On. Усі пам'ятають, що саме під цю пісню у виконанні Джо Кокера виконала стриптиз у класичній еротичній кінострічці «9 1/2 тижнів» акторка Кім Бесінджер.

  • Огидні і прекрасні

    У Нью–Йорку відбулася одна з найулюбленіших подій шоу–бізнесової тусовки — церемонія вручення премії MTV Video Music Awards, заснованої найпопулярнішим музичним телеканалом у світі. Уперше подію такого масштабу організували в Брукліні, і незважаючи на «непрестижний» статус цього району, дійство було справді вражаючим. >>

  • Ольга Куриленко: Мені ніколи не спадало на думку зірватися

    Цілком можливо, що за кілька років світ перестане асоціювати Ольгу Куриленко винятково з дівчиною Бонда: сьогодні вона задіяна у кількох проектах всесвітньо відомих режисерів, що дає їй надію вийти за рамки образу статичної красуні. Сміливо припускаю, що у майбутній біографії актриси буде глава, в якій описуватиметься, що змінити амплуа їй дозволила робота у фільмі дебютантки Міхаль Боганім «Земля забуття» (картина виходить на екрани кінотеатрів України 26 квітня): Ольга грає молоду жінку, яка не може забути про трагедію, що сталася в її житті під час вибуху на ЧАЕС. Актриса сама вийшла на проект маловідомої режисерки. «Від когось Ольга довідалася, що існує сценарій фільму про Чорнобиль, і зацікавилася ним, — розповідала в інтерв’ю «УМ» Міхаль. — Оскільки я знімала до цього документальне кіно, то мені не йшлося про те, щоб залучити до роботи над фільмом відомих акторів. Але коли зустрілася з Ольгою і поговорила з нею, то зрозуміла, що вона підходить на цю роль».

    Незважаючи на те, що українка працює з такими великими, як Деніел Крейг, Терренс Малік, Том Круз, їй вдається залишатися «земною». «Особливі прикмети» цієї знаменитості: скромність, виваженість, працьовитість. Хоча, можливо, у майбутньому ми дізнаємося про недитячі інтриги, завдяки яким, а не лише екзотичній красі, Куриленко пробиралася на вершини Голлівуду, проте в інтерв’ю «УМ» Оля постала саме такою. За її словами, вона не по­требує «зіркової свити»: у неї немає менеджера, асистента, водія, публіциста. «Свою кінокар’єру я будую сама. Для простої поради мені достатньо мого асистента», — стверджує Куриленко. >>

  • Ковток води

    Лікарі, які робили розтин тіла співачки Уїтні Х’юстон, виявили в її легенях воду. Така остання новина із закулісся раптової смерті американської зірки поп– та соулмузики. >>

  • Хай живе королева!

    Цьогорічна, 58–ма, церемонія вручення найвищих американських музичних нагород «Греммі», яка відбулася в Лос–Анджелесі у ніч із неділі на понеділок за київським часом, пройшла під знаком жалоби. Напередодні у своєму готельному номері була знайдена мертвою славетна співачка Уїтні Х’юстон, яка мала виступити на цій церемонії, тож вечір фактично перетворився на вшанування її пам’яті. Спершу організатори навіть думали взагалі скасувати захід, але родина Х’юстон попросила цього не робити. Проте в програму церемонії було внесено зміни. >>

  • Король переміг Цукерберга

    Цьогорічна, 83–тя, церемонія нагородження премією Американської кіноакадемії виявилася чи не найбільш передбачуваною з початку сторіччя. В усіх головних номінаціях «Оскар» отримали фаворити, та й решта переможців критиків не здивували. >>

  • Німецька ПОПелюшка

    Змагання, в тому числі й музичні, привабливі несподіванками. Цьогорічне «Євробачення» подарувало дуже симпатичний «сюрприз»: перемогу звичайної німецької дівчини, вчорашньої школярки, яка, не маючи змоги похвалитися вокальними даними чи особливим музичним талантом, підкорила Європу своєю щирістю і простотою. Німеччина стоїть на вухах і носить Лєну Майєр–Ландрут на руках, продюсер на хвилі цієї ейфорії пропонує відправити її на «Євробачення» й наступного року, а сама тріумфаторка зітхає: мовляв, усе це приємно, але коли ж їй тепер навчатися? >>