Чи є у природи нефутбольна погода?

23.03.2007
Чи є у природи нефутбольна погода?

Українцям доведеться згадувати про футбол на снігу?

      Велика частина прес-конференції головного тренера збірної України Олега Блохіна, яку він провів напередодні двох відбіркових матчів чемпіонату Європи проти Фарер і Литви, була присвячена завтрашньому поєдинку «синьо-жовтих» на далеких островах, що на межі Норвезького моря й Атлантичного океану. Точніше, не самому двобою, бо тренер навіть сказав, що не знає, якої тактики дотримуватиметься команда, а погодним умовам у містечку Тофтір, де має відбутися зустріч.

      Ще в середу на полі, де передбачається грати, лежав сніг. Жодного матчу на стадіоні Тофтіра в цьому році ще не проводили. Зустріч могли б перенести на літню пору ще при складанні календаря, але цьому опиралися основні конкуренти українців в боротьбі за перші два місця в групі — французи й італійці. Зараз на проведенні матчу саме 24 березня наполягає лише Франція, тоді як інші сторони не проти, аби він відбувся 22 серпня.

      Учора ввечері усі крапки над «і» мала розставити спеціальна комісія УЄФА, яка вилетіла на Фарери для вивчення ситуації на місці.

      Тим часом Блохін чи не вперше на посту керманича головної команди заявив, що проблем у збірної зараз немає. Хіба що в лазареті перебуває голкіпер «Шахтаря» Богдан Шуст, котрий травмував руку у матчі проти «Севільї», але гідна заміна йому знайдеться.

      Тренер водночас укотре порушив тему засилля легіонерів в українських клубах. Зокрема, турбує Блохіна часте перебування «поза грою» донеччан Воробея й Беліка, дніпропетровця Романчука. Натомість тішить фахівця гарна форма, в якій перебувають наші легіонери Воронін, Шевченко і Тимощук. А динамівця Мілевського наставник не викликав на збір, бо його нинішня форма не відповідає рівню команди.

      На два наступні матчі Олег Блохін ставить перед збірною максимальне завдання — набрати шість очок. Якщо на користь фарерців може зіграти власне поле, яке на руку футболістам, котрі захищаються, то про литовську команду тренер іншої думки: «Тут усе складніше. У збірній Литви чимало футболістів виступає за закордонні клуби, тому поєдинок буде непростим. Наша перевага перед зустріччю в Одесі в тому, що литовці у суботу гратимуть із Францією, де мають витратити багато сил. А на користь суперника — наш можливий важкий матч на Фарерах і довгий переліт. Якщо Україні таки доведеться зiграти у Тофтірі, наші шанси з Литвою на успіх оцінюю як рівні».

* * *

      Крім того, стало відомо, що цього літа збірна України проведе два товариські матчі: 6 червня з Новою Зеландією, 22 серпня — з Узбекистаном (якщо на цю дату не призначать гру з Фарерами). Обидві зустрічі відбудуться в Україні, але в яких містах — наразі невідомо.