Входить Кінах — Дід Мороз, борода із вати

23.03.2007
Входить Кінах — Дід Мороз, борода із вати

«Останнiй помаранчевий» у Кабмiнi Анатолiй Гриценко вiтає тезку Кiнаха. (Фото Укрінформ.)

      Позавчора в Кабміні зустрічали Новий рік. Заодно і проводжали старий — підбивали підсумки минулого, 2006, року. А яке ж свято без сюрпризів?! Новорічний ранок у похмурому будинку на Грушевського переносили скільки могли, аж поки не знайшли веселого і щедрого Діда Мороза.

 

Подарунки він приніс...

      «Журналістів більше, ніж запрошених», — винесла вирок прес-служба Кабміну, і до зали пустили тільки операторів. Аби не бути заложником прямої трансляції з одного ракурсу, довелося то триматися за триногу від відеокамери, то імітувати роль близького друга когось із присутніх. Гості почали сходитися задовго до початку урочистостей, переважно заходили по двоє, прагнучи на ходу розв'язувати наболілі проблеми.

      «Нам обязатєльно надо поговоріть, — улюбленець публіки Ківалов інтимно взяв за руку міністра освіти соціаліста Ніколаєнка. — Ми вєрнули всьо, так сказать, на ісходную позіцию».

      Але, переступивши поріг, не поспішали одразу займати місця, створюючи невеличкий «корок». Причина цього явища стала зрозумілою вже через кілька хвилин: на тлі високих дверей, посміхаючись направо і наліво, з'явився, мабуть, головний винуватець торжества — сам Анатолій Кінах! Його шлях до місця поблизу трибуни був воістину тернистим — кожні кілька кроків він потрапляв у міцні чоловічі обійми значно вищих та кремезніших за себе товаришів у дорогих костюмах. Хлопчині зі служби протоколу довелося довго чекати, щоб вручити дорогому гостеві товстеньку папочку з хвилюючою для урядового ока назвою «Додаткові матеріали до засідання Кабміну». Анатолій Кирилович притис документ до грудей з якоюсь батьківською ніжністю. Ще б пак — скільки часу він був позбавлений такої можливості!

      Зайве говорити, якою бажаною була поява в цьому залі колишнього опозиціонера для Прем'єра Віктора Януковича: хмари, які поволі згущалися над його урядом, тепер трохи розступилися. І все завдяки «золотій акції» лідера УСПП. Тож Віктор Федорович справді почувався іменинником. «Не чую оплесків! Відвикли...», — зробив він зауваження залові й ще раз нагадав про своє бажання — перейменувати коаліцію з «антикризової» у «національної єдності».

Кузькіна мать — від нашого столика вашому!

      Аналізувати промову Януковича можна довго. Це був виступ лідера, який демонструє бажання йти в атаку. Віктор Федорович попросив вибачення у своїх прихильникiв за те, що не надто захищав їх від звірств «помаранчевої» команди, кілька разів робив погрозливі натяки на кшталт «ми б нічого не досягли, якби вчасно не зробили висновків...», та «жодні інтриги не пройдуть». Кілька разів дякував — «усім, хто нам допомагав». Очевидно, у цьому переліку не тільки Анатолій Кінах. Сподобався пасаж — «не варто затягувати зі статусом опозиції», який мав на меті ще раз дати зрозуміти, хто в країні господар і що з незгідними особливо няньчитися не будуть. І, звичайно, не забув повідомити широкий загал, що «ми прийшли не на рік і не на півроку».

      Про економічні успіхи і «нову економічну політику» Віктор Федорович говорив особливо натхненно. Про те, що в Україні знизилася доларизація (цікаво, що скажуть банкіри та експерти, які констатують, що вона різко зростає і ніхто не знає, як це явище можна подолати? Тільки економічними діями не можна — це висновок фахівців! — Авт.).

      Підiймав Віктор Федорович і глобальні для країни завдання. Скажімо, про розвал військово-промислового комплексу на тлі своїх міркувань, як його можна подолати. Таке заглиблення у пласти проблем створювало враження, що Прем'єр звітує не за рік, а щонайменше за останнє століття.

Підготуватися Семенюк і Табачнику!..

      Уважний погляд на розклад урядових сил дає змогу допустити, що екс-міністр економіки Володимир Макуха — не останній пішак, яким «антикризовики» готові пожертвувати у своїй великій політичній грі. У залі не було помітно Дмитра Табачника, а замість гуманітарного віце-прем'єра виступав «усього лише» міністр праці та соціальної політики Михайло Папієв.

      Валентині Семенюк зробили більш ніж прозорий натяк — план із приватизації не виконується, і якщо так триватиме далі... Сама голова ФДМУ нервово виправдовувалася в коридорі, що і план-графік роздержавлення довго затверджували, і до кінця року вона перерахує до бюджету все до копієчки. Але ми пам'ятаємо, що Макуха також переконливо виправдовувався.

      Неабияк потішив перший віце-прем'єр Микола Азаров. Цифрами про настання добробуту та перевиконання усього, що тільки можна, він сипав, як з мішка. Але найголовніше, що Микола Янович вирішив подбати про власне реноме поліглота і намагався говорити загадковою для нього українською мовою. Виходив невідомий лінгвістам діалект білоруської. На електронному табло в холі, де можна було спостерігати Азарова он-лайн, він, єдиний із промовців, чомусь не потрапляв губами у слова, тож складалося враження, що перший віце-прем'єр виступає під фонограму.

      Проте навіть така димова завіса у вигляді незвичних для вуха закінчень відомих слів не вплинула на пильність опозиції: у цифрах Миколи Яновича виявили маленькі нестиковочки. Скажімо, уряд порахував, що інфляція в державі становить трохи більш нiж сiм відсотків, а всі решта кажуть — десять. Втім Віктор Янукович не дозволив псувати свято — ні опозиції, ні навіть голові Верховного Суду, який щось там натякав про якісь закони, які нібито не такі вже й добрі, як це шановний Віктор Федорович думає. Не ті часи нині — ось Кінах, сидить посміхається на почесному місці! А значить, уряд сидить і не рухається, а різні комуністи зі своїм дрібним шантажем можуть ковтати слинку в коридорі — Прем'єр знайшов собі іншу опору!

«Дорогий Віктор Федорович слухає!»

      До сліз зворушив виступ близького соратника Віктора Януковича і, кажуть, з недавнього часу суперника на посаді голови партії пані Богатирьової. Такого густого словесного сиропу про «незламного і могутнього» не доводилося чути з часiв останнього пленуму КПРС, коли на трибуні сидів дорогий Леонід Ілліч Брежнєв. Навіть Олександру Морозу, який сидів поруч із Януковичем, усе це слухати було важко. А Віктор Федорович уважно дивився в стелю і про щось напружено думав.

      ...Першим покинув зібрання мер Києва Леонід Черновецький. Він кілька разів обійшов зал, де сиділи журналісти, але так нікого й не зацікавивши, пішов сходами вниз. Слідом за ним таки вийшли разом Ківалов з Ніколаєнком — мабуть, тема справді заслуговувала на відверту розмову.

      А гальорка намагалася по-новому розшифрувати прізвище «Кінах». Кажуть, воно пішло від «кинь на...»

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>