Думай, як «Альфа»!

23.03.2007
Думай, як «Альфа»!

      В той же час, як Прем'єр Віктор Янукович та голова Верховної Ради Олександр Мороз позавчора вітали квітами нових міністрів на засіданні уряду (особливо перебіжчика Анатолія Кінаха), Президент Віктор Ющенко знайомився з навичками бойової підготовки бійців найелітнішого Управління «А» СБУ. Нагодою для візиту глави держави разом з секретарем РНБО Віталієм Гайдуком до навчального центру «Альфа» стала 15-та річниця створення Служби безпеки.

 

      Наочна перевірка спецпідрозділу на здатність стояти на варті безпеки країни, під свист справжніх куль та вибухи гранат, — справа значно важливіша для Верховного Головнокомандувача, ніж спостерігати реверанси екс-голови Комітету ВР із питань нацбезпеки та оборони Анатолія Кінаха перед коаліцією. Тож Президент в уряді не з'явився. А в гостях у «Альфи» відверто зазначив, що призначення Кінаха на посаду міністра економіки в уряд Януковича є «моральною ганьбою української політики». «Ця вербовка нікому на користь не піде. Це нечесний вчинок у політиці, — переконаний Віктор Ющенко. — Від нього багатьом людям стало боляче, і я жалкую тільки, що це трапилось із людиною, яка стояла зі мною на Майдані, яка була у першій п'ятірці виборчого списку Блоку «Наша Україна».

      Глава держави вважає, що СБУ потрібно удосконалювати, але ці реформи варто проводити в руслі змін усієї правоохоронної системи. Інакше коефіцієнт корисної дії СБУ буде значно знижений. На його думку, стратегічний розвиток Служби визначить концепція її реформування, робота над якою вже завершується.

      «Сьогодні, як це не пародоксально, СБУ необхідно захистити від внутрішніх розладів і ознак професійної апатії, — переконаний Віктор Ющенко. — Також слід звести непробивний мур проти всіляких бажань «накинути» на спецслужбу повідець політичної, бюджетної чи якоїсь іншої залежності. Як Верховний Головнокомандувач, я ніколи не допущу зовнішнього впливу на СБУ. Вказівники Служби безпеки — це Конституція, закони i Президент».

      Згодом т. в. о. голови СБУ Валентин Наливайченко пояснив слова Президента щодо апатії серед співробітників Служби необхідністю державного фінансування таких підрозділів, яким є «Альфа» (адже чимало бійців живуть у гуртожитках).

      Актуальна проблема на Володимирській, 33, — тривала відсутність керівника. Після звільнення з цієї посади Ігоря Дріжчаного більше трьох місяців тому нового голову так i не було призначено. Кандидатуру Ігоря Короля, запропоновану Президентом Верховній Раді, «антикризовики» завалили. За словами Ющенка, найближчим часом він запропонує ВР нову кандидатуру. Поки що їх у Президента декілька, і «по кожній з них проводяться консультації», тож потрібен час для переговорів із претендентами. Тут же глава держави спростував чутки, нібито на цю посаду розглядається кандидатура глави секретаріату Віктора Балоги: «Цієї кандидатури не буде». Особисто присутній на навчаннях «Альфи» Віктор Балога в цю мить посміхнувся.

      Президент нагадав, що жодного разу за всі роки незалежності бойова міць СБУ не була використана проти простих людей. «Це означає, що «Альфа» не лише бездоганно володіє зброєю i технікою —  насамперед «Альфа» уміє думати», — сказав Віктор Ющенко.

      Іншої думки Президент про міліцейський «спецназ»: «У нас була серйозна розмова з міністром внутрішніх справ, починаючи від того параду з бряцанням зброєю, який проводився на Майдані. То були останні заходи МВС і його силового підрозділу». На думку Президента, вже існують перші ознаки політизації в діяльності МВС, намагання «втягнути міністерство у справи, які не роблять їм честі».

      «На горіхи» отримала й Різницька. Критика Генпрокуратури стосувалася «справи Луценка», яку Віктор Ющенко інакше, як «політизованою» та  «шитим білими нитками політичним замовленням», не називав. Президент впевнений, що усе це робилося лише задля обмеження пересування Юрія Луценка по Україні, тому й звернувся до ГПУ із закликом не робити помилок, як у 2004 році. «Суспільство сьогодні знаходиться перед великим вибором. Я хотів би, щоб ті інститути, які повинні стояти на сторожі верховенства права людини, не забували своє місце, якому не потрібнi показушність, політизація і тим більше — виконання політичних замовлень», — заявив Віктор Ющенко й відкрито засвідчив власну підтримку політику Луценку, якому він «повністю довіряє».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>