Справжньому Грінуею відвели три дні

22.03.2007
Справжньому Грінуею відвели три дні

Iзабелла Росселiнi.

      Як повідомили Британська рада та дистриб'юторська компанія «Артхаус трафік»,  перший ексклюзивний показ відомої трилогії «Валізи Тульса Люпера» культового режисера Пітера Грінуея у київському кінотеатрі «Жовтень» відбудеться  23, 24 і 25 березня.  Показати Грінуея планували вже давно, а нарікати на всього лише один сеас для кожної з частин трилогії не варто, вважають організатори. Мовляв, це тільки тому, що зараз права на показ мають угорці, а наступне знайомство обіцяють влаштувати довшим.

      «Коли я йшов на прес-конференцію, в голові крутилися дві цитати: «Ми будували, будували і нарешті збудували» та «Пушкін — наше все». Так от, ми довго йшли до того, щоб показати фільми Грінуея. Хоча він — усе британського кіно», — провів паралелі Валентин Бойницький, менеджер мистецьких проектів Британської ради. «Цей режисер відкрив для мене новий тип кіно, та ми живемо в епоху, коли нічого справжнього не залишилося, а він — справжній», — доповнив Денис Іванов, продюсер «Артхаус трафік».

      На запитання «УМ», чому для знайомства українського глядача з Грінуеєм вибрали саме цю стрічку, адже вона не є показовою у творчості режисера (найвдалішими фільмами вважають «Книги Просперо» та «Кухар, злодій, його дружина та її коханець»), Денис Іванов сказав, що, в першу чергу, керувалися актуальністю фільму. Кінотрилогія «Валізи Тульса Люпера» — наймасштабніший проект послідовника постмодерну Грінуея. Це три повноцінних фільми: історія чемоданів, які встиг зібрати Люпер протягом життя. Їх 92, тому що 92 — це порядковий номер урану і взагалі улюблене число режисера, яке з'являється і в інших його роботах. А дія фільму охоплює період із 1928 року, коли винайшли уран, до падіння Берлінського муру і закінчення холодної війни у 1989-му.

      Фільм знімали у 18 країнах світу, в тому числі в сусідній Росії, яка виступила одним із продюсерів стрічки ( у «Жовтні» стрічку показуватимуть із російським дубляжем). У зйомках брали участь чимало таких зірок, як Ізабелла Росселіні, Франка Потенте чи Рената Літвінова.