З нами Бог і Ахметов!

22.03.2007
З нами Бог і Ахметов!

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

      Чечетов сам заговорив про «Криворіжсталь». Власне кажучи, ніхто не тягнув за язика колишнього керівника Фонду держмайна коментувати таку невиграшну для нього тему: минулий склад Генпрокуратури не зумів нічого довести, а нинішній полює лише на політичних опонентів. Але Михайло Васильович, через кадровий голод виступаючи від імені синьо-білої команди, таки наважився — і став автором найгучнішої нісенітниці тижня.

 

Підозрілі цифри похмуро стоять

      Звинувачення Михайла Чечетова на адресу «помаранчевої банди» (Цитата героя. — Авт.) відмовилися офіційно коментувати всі експерти, до яких звертався кореспондент «УМ». Причина — цілковита абсурдність тексту, виголошеного з трибуни Верховної Ради. Так, улюблений виконавець команди екс-президента Леоніда Кучми запідозрив, що частину «криворіжсталівських» грошей опоненти Партії регіонів використали для проведення передвиборчої агітації. На чому грунтуються такі підозри, пан Чечетов пояснити не зміг. Натомість, після процесу співставлення цифр із доступних йому джерел, у колишнього головного приватизатора України не зійшовся один мільярд гривень. А ще члена правлячої партії непокоїть близько десяти мільярдів, які хоча й не випиналися з кошторису, але були використані на невідомі для Михайла Васильовича цілі.

      Хоча, якби Чечетов мав бажання, він би міг виступити перед депутатами більш підготовленим і оперувати фактами, а не власними здогадками. Адже всі данi, які цікавлять народного депутата: скільки грошей надійшло на рахунок, а скільки залишилося — йому мали б запропонувати Державне казначейство та Міністерство фінансів. Але виходить, що ці структури чомусь не зацікавлені, аби представник Партії регіонів отримав достовірну інформацію.

      Чечетову нагадали кілька нюансів, які знає кожний народний депутат: відповідно до закону, кошти від приватизації використовувалися для покриття дефіциту бюджету. Закон про Держбюджет, де написано, скільки коштів на які видатки треба надати, ухвалюють парламентарії, а виконує його Кабінет Міністрів. І невитрачені залишки коштів за «Криворіжсталь» тихо-мирно лежали на казначейському рахунку, а потім перейшли у спадок уряду Віктора Януковича.

Як розкрадали сталь

      Тема «Криворіжсталі» для Михайла Чечетова не нова. Адже саме він за кілька місяців до початку виборів-2004 продав металургійний гігант за смішні 800 мільйонів доларів. Уже після того, як довірений чиновник Леоніда Кучми залишив в своє керівне крісло, комбінат продали за 4,8 мільярда доларiв. Громи і блискавки, які минулого сесiйного тижня палахкотіли над його головою, влучали в невидимий дах. «Хіба двадцять мільярдів гривень, на які він допоміг обчистити державу, через незаконну приватизацію «Криворіжсталі», не варті того, щоб закувати в наручники його руки, якими він тепер диригує голосуваннями фракції Партії регіонів у Верховній Раді?» — експресивно прокоментував заяву Чечетова Михайло Бродський.

      Торік в інтернеті народ iз цікавістю читав протоколи допиту людини, яка зуміла так дешево оцінити найбільше українське підприємство. І не лише його. Прес-служба МВС тоді підтвердила, що протоколи — не фальшивка, а містять справжній запис розмови слідчих із колишнім посадовцем. Сам Михайло Чечетов не підтвердив, але й не заперечив, що він казав саме так: не пам'ятає, чи справді його запрошували на допит, не може сказати, чи підпис під документом його.

      За його словами слідчому, виходить: що Михайло Васильович знав, що чинить недобре, але не міг встояти перед проханнями Леоніда Кучми та його соратників. Заодно, як вважають слідчі, пан Чечетов допоміг своїм людям придбати Нікопольський феросплавний завод — усупереч судовому рішенню про заборону відчуження, «Павлоградвугілля» — структурі, підконтрольній Ахметову, зменшивши стартову ціну на 30 відсотків, «Укртатнафту», «Лукор» та інші. Серед найрезонансніших його «приватизовувань» — дніпропетровський ринок «Озерка» одіозному російському бізнесмену Максу Курочкіну зі «знижкою на п'ятдесят відсотків». Курочкін нині проводить час в одному з київських СІЗО, а події навколо ринку спричинили вже декілька вбивств.

      Після опублікування протоколів журналісти жартували: «А якби Кучма з колегами вирішили приватизувати річку Дніпро, які б тоді аргументи наводив Михайло Васильович?!» Втім на запитання журналістів пан Чечетов відповів майже відверто: «У тому, що сталося, нічиєї вини немає». Тобто, організацію торгів цінного об’єкта державної власності можна порівняти з явищем природи — передбачити, а тим паче прогнозувати його поведінку неможливо.

* * *

      За кілька хвилин, які депутат Чечетов провів біля мікрофона з приводу «крiворiжсталiвських» грошей, він двічі згадав Господа: один раз українською мовою, а другий — російською. «Є Бог на світі, і ми знайдемо ці гроші», — зривався він на крик. По-іншому сприймати Всевишнього, окрім як для здійснення вигідних фінансових оборудок, новопризначений речник ще не навчився.

      Але його цитати завжди веселять людей. «Щойно вони (Опозиція. — Авт.) заблокують туалет, ми зачинимо його з другого боку... і будемо їм хлібчик подавати. За місяць у туалеті вони можуть порозумнішати». Оскільки Партія регіонів від цієї та інших заяв не відмежувалася, можна вважати їх офіційною точкою зору.