КІНАха не буде

22.03.2007
КІНАха не буде

Янукович вiтає новопризначених мiнiстрiв Яцубу (лiворуч) та Кiнаха. (Фото PHL.)

      Анатолій Кінах таки перейшов під крило Віктора Януковича. Для того, щоб розширити територію своїх впливів, «антикризова» коаліція офірувала лідерові Українського союзу промисловців і підприємців посаду міністра економіки. Учора спеціально «під Кінаха» парламент за поданням Януковича звільнив із Мінекономіки Володимира Макуху — йому останнім часом часто перепадало від Прем'єра. За затвердження Кінаха проголосувало 255 народних депутатів. Зелені кнопки понатискали представники «антикризової» коаліції, кілька перебіжчиків із БЮТ та група Кінаха (квота Партії промисловців і підприємців) із фракції «Нашої України». Ймовірно, що в найближчому майбутньому вся ця група забажає стати повнокровним учасником «антикризової» коаліції.

      «Ми готові розглядати питання формування коаліції національної єдності», — сказав журналістам сам Кінах, який, нагадаємо, був другим номером виборчого списку «Нашої України». При цьому він додав, що коаліція — вслухайтеся! — не має бути результатом «примітивних торгів посадами чи ресурсами». На запитання, чи підтримуватимуть депутати ПППУ політику «Нашої України», Анатолій Кінах відповів: «Я, на жаль, поки не бачу жодної політики «Нашої України».

      Опозиціонери назвали крок Кінаха зрадою. Востаннє діяч такого калібру покидав «помаранчевий» табір півроку тому. Це був Олександр Мороз. Тоді пояснення були аналогічними — єднання заради стабільності.

      «Зрада Анатолія Кінаха є ножем в спину об'єднаній опозиції та Президентові України», — йдеться з цього приводу в заяві «Нашої України». Колеги лідера ПППУ по блоку нагадують, що свого часу його політична сила прийняла рішення про перехід в опозицію до уряду Януковича та коаліції.

      Уже вчора в обід «Наша Україна» виключила Кінаха зі своїх лав. Те саме може спіткати й інших депутатів ПППУ. Як розповів лідер «НУ» В'ячеслав Кириленко, «фракція ухвалить рішення щодо їх подальшого перебування в її лавах на початку наступного пленарного тижня». Це залежатиме від того, чи увійдуть вони до складу коаліції.

      Блок Тимошенко теж засудив рішення Кінаха перебігти в уряд «у вирішальний момент протистояння між демократичними силами та кланами, що прагнуть відродити тоталітарне правління в країні». Втім БЮТівці додають, що ніколи не вважали Кінаха принциповим, їм також «здається, що пан Кінах міг би бути міністром навіть в окупаційному уряді».

      Президент Ющенко вже підписав указ, яким вивів Анатолія Кінаха зі складу Ради національної безпеки і оборони. Кінах — колишній секретар Радбезу — останнiм часом входив у РНБО як голова Комітету ВР з питань нацбезпеки і оборони.

* * *

      Загалом, учорашній день був плідним на кадрові рішення. Окрім Яценюка та Кінаха, парламент призначив Володимира Рибака віце-прем'єром. Перед тим його було звільнено з посади віце-прем'єра і міністра будівництва, архітектури та ЖКГ. Це багатопрофільне міністерство вирішили поділити.

      Керівником нового Міністерства житлово-комунального господарства Верховна Рада зробила вихідця з Кривого Рогу  Олександра Попова. Досі він був заступником Рибака в міністерстві.

      Ще одного вихідця із Дніпропетровщини, екс-«губернатора» Володимира Яцубу, затвердили міністром регіонального розвитку та будівництва. Цей чоловік із багаторічним досвідом управлінської роботи на вищих посадах донедавна був радником Прем'єра і секретарем Ради розвитку регіонів.

 

ДО РЕЧІ

      Коли Анатолій Кінах складе депутатські повноваження, на його місце в парламент за списком блоку «Наша Україна» пройде Богдан Костинюк — член НР, який уже був нардепом, а в нинішньому виборчому списку «НУ» посідав 88-й рядок.

      Посаду голови Оборонного комітету, звільнену Кінахом, за квотою має обійняти хтось із «нашоукраїнців». Якщо, звісно, зміцнілі «коаліціонери» погодяться виконувати кадрові домовленості від минулого літа.

      Відтак, втрачаючи Кінаха, «Наша Україна» залишить за собою і один голос, і, можливо, керівну посаду в парламенті.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>