Готуй гаманець для «ін'єкцій»!

21.03.2007
Готуй гаманець для «ін'єкцій»!

У гаманцях українців грошей побільшає? (Фото PHL.)

Зарплати вчителів збільшать на 200 гривень?

      Кабінет Міністрів таки пішов на поступки і збільшує соціальні виплати, як того вимагав Президент України та опозиція. Тому з 1 квітня мінімальна заробітна плата в українців зросте на 20 гривень і складатиме тепер 420 гривень (до речі, саме таку суму уряд раніше обіцяв лише у липні). Зростуть також й інші мінімальні виплати — зокрема розмір пенсії. Віднині вона становитиме 410 гривень. Загалом же на українців цього року чекає ще два перерахунки. Адже напередодні Президент України Віктор Ющенко, Прем'єр Віктор Янукович та спікер Верховної Ради Олександр Мороз домовились про підвищення зарплат і пенсій не тільки у квітні, а й у липні та жовтні. А днями Верховна Рада внесла зміни до Державного бюджету. Тепер їх має підписати Президент України.

   Як повідомляє прес-служба Кабміну, планується, що розмір мінімальної заробітної плати з 1 липня доросте до 440 гривень, а з 1 жовтня — до 460 гривень. А «мінімалка» для пенсіонерів «розпухне» аж на 5 гривень у порівнянні з нинішнім підвищенням і сягатиме з 1 жовтня 415 гривень.

      За законом, коли підвищується рівень прожиткового мінімуму, це автоматично збільшує й інші виплати, прив'язані до нього. Як пояснили «УМ» у прес-службі Мінпраці, це стосується, окрім мінімальної пенсії, ще: пенсій за особливі заслуги перед Україною, державної допомоги особам, яким виповнилося 100 і більше років, щомісячної доплати до пенсії непрацюючим пенсіонерам, вивільненим у зв'язку із закриттям Чорнобильської АЕС, державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, інвалідам, допомоги на догляд (у тому числі й самотнім мамам за дитиною) і таке інше. Тому з калькулятором у квітні таки доведеться посидіти, аби вже наступного місяця отримати «нові» гроші.

      Уряд обіцяє українцям небачену щедрість і справжній добробут: планується, за повідомленням прес-служби Мінфіну, виділити 650 мільйонів гривень соціальних дотацій інвалідам та дітям. Пропонується також здійснити перерахунок виплат допомоги сім'ям з дітьми, малозабезпеченим сім'ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам та тимчасової державної допомоги дітям. Загальний обсяг субвенції на ці цілі буде збільшено, звітує Кабмін, на 749,5 мільйона гривень. Водночас на 300 мільйонів гривень буде збільшено бюджетні видатки «на грошове забезпечення окремих категорій особового складу органів внутрішніх справ, охорону здоров'я, наукові дослідження з найгостріших соціальних, економічних та політичних проблем сьогодення, а також на підготовку спортсменів до участі в змаганнях міжнародного рівня». Далі — більше. «Урядова пропозиція дозволить збільшити середньомісячну заробітну плату лікаря-хірурга на 169 гривень, лікаря швидкої медичної допомоги — на 180 гривень, лікаря-терапевта — на 147 гривень. Шкільний учитель до кінця року отримуватиме на 167 гривень більше, завідувач дитячим садком на 179 гривень, директор школи на 219 гривень»,— малює райдужні перспективи віце-прем'єр-міністр України Микола Азаров. Але і це ще не все: щомісячні виплати тих військовослужбовців, які на сьогодні серед колег-вояків найменше отримують грошей, зростуть із 1 квітня в середньому на 150—250 гривень, звітують в уряді.

      Усе було б нічого. От тільки посилення податкового тиску на фонд оплати праці, підвищена оплата комунальних послуг та прогнозована інфляція «з’їдять»  підвищення виплат. До того ж опозиція сумнівається, що на всі ці обіцяні виплати гроші підуть звідки слід. Напередодні лідер фракції «Наша Україна» В'ячеслав Кириленко заявив, що уряд підвищує зарплати та пенсії, збільшуючи бюджетний дефіцит майже на три мільярди. Хоча існує можливість, мовляв, підвищити виплати без створення додаткової «дірки» в бюджеті та державного боргу. «Нас дивує, чому на тлі задекларованого нечуваного зростання ВВП збільшення зарплат та пенсій потягне за собою дефіцит бюджету», — цитує Кириленка прес-служба. Однак Прем'єр-міністр України Віктор Янукович відкидає усі обвинувачення: мовляв, збільшення зарплат і пенсій стало можливим завдяки активізації економічної діяльності та нарощенню темпів вітчизняного промислового виробництва. Істотний приріст податкових надходжень до держбюджету начебто дав можливість збільшити видатки на 7,2 мільярда гривень — саме ці кошти, запевняє глава уряду, будуть спрямовані на підвищення зарплат і пенсій. А Мінфін і собі реагує: уряд не планує додаткових запозичень із метою підвищення соціальних стандартів бюджету-2007. Про це заявив заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський.

Економіка росте — середня зарплата падає

      Однак статистика — річ уперта. І хоча урядовці звітують про небачений ріст економіки, середня заробітна плата українців «худне». Як повідомляє Державний комітет статистики України, реальна заробітна плата найманих працівників у cічні 2007 року порівняно з груднем зменшилася майже на 15 відсотків. Нині середня зарплата по Україні складає 1112 гривень. Але ж не всі отримують і такі гроші. У Києві традиційно найвищі зарплати — у січні середня зарплатня тут сягала 1865 гривень. А от мешканці Тернополя отримували 760. За даними Мінпраці, саме у Тернопільській, Хмельницькій, Чернігівській, Житомирській, Волинській областях рівень оплати праці майже за третину нижчий від середнього показника по Україні. І чимало українців працює за вкрай низьку зарплату: загалом же понад 814 тисячам громадян в Україні нараховано заробітну плату, меншу за мінімальну, а понад 2,5 мільйона працівників отримує зарплату нижчу за прожитковий мінімум. Та й ті копійки не поспішають виплачувати. За даними Держкомстату, сума невиплаченої заробітної плати у працівників економічно активних підприємств на 1 лютого 2007 року зросла на 11 відсотків порівняно з 1 січня. Так, загальний рівень заборгованості сягнув майже 895 мільйонів гривень.

      Опозиціонери не прогавили можливість наголосити на цих цифрах. «Уперше з 2005 року почали збільшуватися борги з зарплати на економічно активних підприємствах, — зауважує член фракції «Наша Україна» Павло Жебрівський. — Розмови урядовців про значне підняття ВВП не підкріплені економічними розрахунками. Те, що навіть економічно активні підприємства вимушені затримувати заробітну плату, вкрай негативно позначиться на споживчому ринку. Також уперше з 2005 року почала збільшуватись заборгованість із зарплат на державних підприємствах. Це свідчить або про неефективне управління державними підприємствами, або, ймовірно, про спробу збанкрутити ці підприємства і викупити їх за безцінь», — цитує депутата прес-служба.

      Складна ситуація із заборгованістю перед Пенсійним фондом. Як повідомляє УНІАН, станом на 1 січня цього року заборгованість зі сплати внесків до Пенсійного фонду становить близько 1,5 мільярда гривень, що на 20 відсотків більше від боргу на 1 січня 2006 року. В ситуацію був вимушений втрутитися Прем'єр: Віктор Янукович узяв під особистий контроль це питання і розпорядився до 1 квітня вирішити проблему.

      Уряд тим часом заспокоює: «Пропорції щодо збільшення соціальних виплат грунтуються на ретельній, виваженій оцінці розвитку економіки та реальних можливостях бюджету і їх фінансового забезпечення». Як кажуть: поживемо — побачимо.