Свято краси — не для нас

21.03.2007

Що приготує суддiвська «кухня»?

      Цього року Міжнародний союз ковзанярів (ІСУ) нарешті змилувався над спортсменами і виключив із програми чемпіонату світу кваліфікаційний раунд. Тож одиночники й одиночниці тепер стартуватимуть одразу з короткої програми. А от танцювальні дуети, як і раніше, змагатимуться в три етапи — обов'язковий, оригінальний та довільний танець. Результати в цьому розділі фігурного катання, з одного боку, рідко стають сюрпризами (хоч би як гарно не каталася пара, вона навряд чи зможе набагато піднятися над місцем, передбаченим для неї в неофіційному рейтингу). А з іншого боку — жоден інший вид не має такої складної і недоступної для стороннього спостерігача суддівської «кухні». Чемпіонат світу, який стартував учора в столиці Японії, цікавий тим, що на ньому вперше після Олімпіади «схрестять шпаги» практично всі найсильніші на сьогодні дуети. І весь наступний сезон «токійський» протокол служитиме для арбітрів певним орієнтиром.

      Якщо чинним чемпіонам світу, болгарам Албені Денковій і Максиму Ставійському, не вдасться зачепитися за п'єдестал, вони, напевно, завершать любительську кар'єру. Те саме, очевидно, стосується і канадців Марі-Франс Дюбрель та Патріка Лозона — красивого й технічного дуету, чий шарм довгий час недооцінювали як судді, так і глядачі. Але найцікавіше питання — на якому рядку турнірної таблиці опиняться срібні призери Турина-2006 Таніт Белбін та Бенджамін Агосто.

      Американці не надто вдало виступили на етапах серії Гран-прі й програли канадцям на «чемпіонаті чотирьох континентів». Крім того, Олексій Горшков, тренер провідної російської пари Домніна/Шабалін, в одному з інтерв'ю обізвав представників США ледь не самозванцями. Мовляв, клас американського дуету не відповідає навіть рівню першої шістки, не кажучи вже про призові місця. Белбін і Агосто, а також їхній тренер, колишній росіянин Ігор Шпільбанд, усі ці закиди, звісно, чули і готуються дати гідну відповідь недоброзичливцям.

      А от Домніна та Шабалін на п'єдесталі пошани в Токіо будуть майже напевне, адже танці — єдиний вид програми, де позиції Росії після Олімпіади не похитнулися, і хитрий лис Валентин Пісєєв, багаторічний президент Російської федерації фігурного катання, без сумніву, провів титанічну підпільну роботу з «потрібними людьми».

      Також серед фаворитів треба згадати чемпіонів Європи-2007 французів Ізабель Делобель та Олів'є Шонфельдера.

Дай жару, Волосожар!

      У трьох інших видах програми результати змагань більшою мірою залежать, власне, від виступу спортсменів, аніж від «кухонних» настроїв. Тому робити прогнози тут складніше. Родзинкою змагань чоловіків має стати дуель чемпіона світу швейцарця Стефана Ламб'єля з чемпіоном Європи французом Брайаном Жубером. Утім американці та канадці теж навряд чи погодяться на ролі статистів і секундантів.

      Серед жінок конкуренція сьогодні настільки висока, що перелічити імена всіх претенденток на медалі просто неможливо. І все ж ризикнемо передбачити, що чемпіонську партію розіграють дві фантастично талановиті азіатки — японка Мао Асада і кореянка Ю-На Кім.

      У парному катанні головне питання звучатиме так: чи зможуть чинні чемпіони Європи Олена Савченко та Робін Шолкови з Німеччини пробити «Велику китайську стіну», тобто обіграти три надзвичайно сильні пари з КНР?

      Збірну України в Токіо представляють одиночники Антон Ковалевський та Ірина Мовчан, спортивна пара Тетяна Волосожар/Станіслав Морозов і танцювальний дует Ганна Задорожнюк/Сергій Вербило. Реальні шанси потрапити до першої десятки мають лише Волосожар із Морозовим.