Автобус довжиною з електричку

20.03.2007

      Китайська Народна Республіка повним ходом готується до літніх Олімпійських ігор, які відбудуться в Пекіні вже наступного року. Олімпіада, як відомо, пов'язана з напливом величезної орди вболівальників, спортсменів і просто туристів. Як упоратися з такою навалою в країні, де й від своїх мешканців «проходу немає»? Населення столиці Китаю — майже 11 млн. осіб, крім того, очевидно, що Олімпійські ігри зацікавлять багатьох китайців з інших регіонів (а популяція КНР нині становить 1,3 млрд.). Де всю цю публіку розселити, як її транспортувати?

      Із поселенням ще належить розібратися, а от проблему з транспортом у Пекіні почали вирішувати вже зараз. Спеціально «під Олімпіаду» там сконструювали... найдовші у світі автобуси.

      Довжина салону «олімпійського» автобуса сягає 25 метрів — це вдвічі більше від тих, які їздять вулицями Пекіна сьогодні. Установлений на чотирьох осях, такий транспорт має дві гофровані перегородки, але при цьому відповідає всім вимогам безпеки, екології тощо. Суперавтобус уміщує аж 300 пасажирів і спроектований з урахуванням побажань, висловлених людьми з обмеженими можливостями: у ньому передбачено місця для інвалідних візків, а підлога салону перебуває на рівні тротуару.

      Як повідомляє газета «Спорт-експрес», диво-машини вже пройшли сертифікацію і найближчим часом вийдуть на маршрути для обкатування.