Королівський ювілей

20.03.2007
Королівський ювілей

У вправах з обручем кращою стала все та ж Ганна Безсонова. (Фото Олександра ЗАДИРАКИ.)

      Цьогорічний Кубок Дерюгіної із багатьох причин можна назвати особливим. По-перше, це був ювілейний — 15-й за ліком — турнір на призи найвидатнішого тренера в історії української художньої гімнастики. По-друге, змінився статус змагань — якщо раніше гімнастки приїжджали до Києва, щоб поборотися за залікові очки серії Гран-прі, то тепер український турнір став одним з етапів Кубка світу, що проводиться під егідою ФІЖ. Нарешті, змагання збіглися з 75-річчям президента Федерації гімнастики України Альбіни Дерюгіної.

 

На призи імператриці

      До цієї жінки можна ставитися по-різному: одні її обожнюють, інші — бояться, треті — критикують за авторитарні методи управління, але не помічати її просто неможливо. Так само, як неможливо не захоплюватися її завзяттям і фантастичною націленістю на результат. Альбіна Миколаївна краще за будь-яких політтехнологів знає, як треба йти до своєї мети, і навіть самого Суворова заткне за пояс в науці перемагати.

      На церемонії відкриття змагань пані Альбіна постала перед публікою справжньою королевою: коли вона йшла по подіуму — в яскраво-червоній сукні, під спалахи феєрверку і музичний супровід із кінофільму «Гладіатор» — у багатьох, напевно, в уяві виник образ імператриці. Найкращі учениці Альбіни Миколаївни — олімпійська чемпіонка Олександра Тимошенко, чемпіонки світу різних років Оксана Скалдіна, Тамара Єрофєєва, Ганна Безсонова, Наталя Годунко, ну й, звісно, донька ювілярки, дворазова абсолютна переможниця світових чемпіонатів Ірина Дерюгіна — увінчали голову видатної тренерки короною, а на плечі накинули королівську мантію. А ще були вітання і нагороди від імені Президента України, Прем'єр-міністра, голови Київської міської держадміністрації, Міжнародної федерації гімнастики (ФІЖ). Окрему відзнаку ювілярка одержала з рук президента НОК: Герой України Сергій Бубка вручив Герою України Альбіні Дерюгіній орден Міжнародного олімпійського комітету.

Чому господарки виходять під феєрверк

      Феєрверк у столичному Палаці спорту того дня спалахував двічі — на честь ювілярки і під час представлення збірної України. Якщо в першому випадку пафос був доречним, то повторний салют у авторки цих рядків, чесно кажучи, викликав неприємне відчуття. Пам'ятається, рік тому на параді відкриття Кубка Дерюгіної першим винесли прапор України, а останнім — російський триколор (хоча зазвичай послідовність представлення країн-учасниць визначається алфавітом, а завершає парад команда-господарка). Слава Богу, цього разу основних конкуренток із Росії так не опускали, але вихід господарок під спалахи феєрверку — це все-таки занадто.

      На жаль, це було не єдине порушення організаторами правил гостинності. Глядачі вже якось звикли, що кожен вихід на арену українських гімнасток диктор оголошує більш урочистим, ніж зазвичай, голосом. Але те, що після блискучого виступу Ганни Безсонової з обручем суддя-інформатор вигукнув «Браво!», є грубим порушенням правил. Як пояснила «УМ» відомий фахівець Тетяна Нестерова, за подібну витівку диктора з гімнастки автоматично знімають 0,5 бала. Але штрафу не присудили. Хоча президент технічного комітету ФІЖ Егле Абруццині, яка була присутня в Києві, напевно, зробила з цього приводу зауваження організаторам.

      Зазначимо, що Ганна Безсонова в рідних стінах виступила дуже впевнено. А от Наталці Годунко, яка була абсолютною переможницею минулорічного Кубка Дерюгіної, цього разу трохи не вистачило стабільності. Утім, загалом Годунко помилялася рідше, ніж, скажімо, абсолютна чемпіонка світу-2005 росіянка Ольга Капранова, яка все одно отримувала дуже високі бали.

Не шукайте у спорті грацій логіки

      Зайве нагадувати, що суддівство у художній гімнастиці давно перетворилося на «таємницю за сімома печатями» — навіть фахівці не завжди можуть зрозуміти логіку арбітрів, а прості глядачі — й поготів. Чому, скажімо, Симона Пейчева за свої оригінальні вправи одержує нижчі бали, ніж гімнастки з Азербайджану? Дехто каже, що болгарка, мовляв, програє суперницям у складності програми, але глядачеві її виступи здаються надзвичайно складними. Можливо, правила змагань спеціально складені так, щоб публіка нічого не розуміла?

      Справді, логіка й художня гімнастика — поняття не надто дотичні. Хто любить ясність і математичну точність, хай ходить на змагання легкоатлетів чи плавців. А в художній гімнастиці головне — видовище, ні з чим не зрівнянна феєрія дівочої краси та грації. Щоправда, останніми роками шоу стає все менш цікавим. Уболівальники зі стажем тільки й роблять, що згадують часи, коли виступали Тимошенко, Скалдіна, Серебрянська, Вітриченко, плеяда блискучих болгарських «художниць» — від Ілони Раєвої до Марії Петрової. Нинішні ж майстрині надто схожі одна на одну за виконавським стилем. Дивишся і гадаєш: чи то правила винні, чи просто спортсменкам не вистачає індивідуальності?

Ганні й Наталі — по новій машині

      Але чи не головною проблемою сучасної художньої гімнастики є вузька географія країн, які входять до еліти. От і цього разу в Києві всі п'ять комплектів нагород серед дорослих розіграли між собою спортсменки України та Росії, та й загалом у фіналах головним чином були представлені гімнастки з країн СНД плюс Пейчева.

      Барв географічній мапі турніру трохи додали юніорки (у цій віковій категорії до фіналу в окремих видах допускалося не більше однієї учасниці від країни). Глядачам напевне запам'яталися юні гімнастки з Італії, Німеччини, Туреччини. Найуспішніше ж серед юніорок виступила українка Дарія Кушнерьова, яка, сподіваємося, скоро зможе дати справжній бій лідерам нашої збірної.

      Насамкінець зазначимо, що лідерки — Безсонова та Годунко — на церемонії закриття змагань одержали розкішний дарунок: представник концерну «Ніссан» вручив дівчатам ключі від автомобілів «Ніссан Мікра». І якщо для Ані це не було несподіванкою (організатори заздалегідь пообіцяли, що найкраща українська гімнастка турніру поїде з Палацу спорту на новій машині), то для Наталі «подарунок на колесах» став справжнім сюрпризом.

Світлана НАКОНЕЧНА.

 

ПІСЛЯМОВА

Альбіна Дерюгіна, президент ФГУ:

      — Звичайно, мені приємно, що моя донька змогла організувати такий подарунок до ювілею — Кубок світу в Києві. До речі, це саме донька та онучка (Ірина Блохіна. — Ред.) наполягали, щоб я вийшла на церемонію в такому гарному платті, адже я звикла до спортивних та ділових костюмів. Проте найголовнішим для мене було, щоб наші учениці добре виступили перед переповненими трибунами. На жаль, не змогла уникнути невеличкої втрати предмета Наталя Годунко, але можете уявити, яка відповідальність тиснула на наших дівчат. Приємно, що з боку гостей немає жодних нарікань на рівень організації турніру — всі просто у захваті від того, в яких умовах у нас відбуваються змагання. Окрім того, в нас завжди є усі передумови для об`єктивного суддівства. Хоча й цього разу не обійшлося без деяких дивних рішень, коли гімнастка, яка втратила предмет, одержувала однакову оцінку з нашою грацією, яка виконала програму чисто. Обурювалася навіть Егле Абруццині, керівник техкому ФІЖ.

Ірина Дерюгіна, віце-президент ФГУ:

      — Слава Богу, що свято вдалося зробити саме таким, яким ми його і планували. Хоча лише нам відомо, наскільки було важко при підготовці до турніру. З кожним роком у нашому місті влаштовувати такі заходи стає важче і важче. Ми прагнули зробити свято для дітей, які люблять наш вид спорту, і ви бачили, скільки їх було у залі. Я дуже рада, що Ганна Безсонова виграла чисто — так, що ні в кого не виникло ніяких питань. Дещо невдало виступила Наталя, але це був не її день. В усякому разі ми побачили, над чим нам варто працювати далі, щоб успішно виступити на чемпіонаті світу в Греції, де будуть розіграні олімпійські ліцензії. Ганні та Наталі дуже важко в такому віці налаштовувати себе на продовження кар`єри, але, судячи з їхнього ставлення до тренувань, усе в нас буде нормально.

Записав Ігор КОРОЛЬОВ.

 

ТАБЛО

Кубок Дерюгіної-2007

(етап Кубка світу)

Багатоборство: 1. Безсонова (Україна) — 70,075. 2. Капранова (Росія) — 68,950, 3. Канаєва (Росія) — 68,350. 4. Годунко (Україна) — 68,025... 14. Ковальчук — 61,525... 25. Левицька —  58,100.

Скакалка: Безсонова — 17,650, Годунко — 17,300, Капранова — 16,925.

Обруч: Безсонова — 17,600, Капранова — 17,250, Годунко — 17,150.

Булави: Капранова — 17,550, Шпехт (Росія) — 17,450, Безсонова — 17,250.

Стрічка: Безсонова — 18,050, Канаєва — 17,550, Годунко — 17,275.

Юніорки (багатоборство): Кушнерьова (Україна) — 93,800, Малигіна (Росія) — 90,325, Шурхал (Україна) — 89,475.