Вперед, гарячі фінські хлопці!

20.03.2007
Вперед, гарячі фінські хлопці!

Переможець Райкконен аплодує першому подiуму дебютанта Хемiлтона. (Фото РЕЙТЕР.)

      Найпростіше було б вважати, що після відходу з «королівських перегонів» Міхаеля Шумахера його спадкоємець на троні Фернандо Алонсо в новому сезоні буде явним фаворитом чемпіонату й без проблем підтвердить свою першість. Далебі, букмекери навіть не вважають шанси іспанця найвищими! Коефіцієнт Алонсо на загальну перемогу — 3,25, такий самий, як і в бразильця Масси, а ось більшою вважають імовірність тріумфу фіна Кімі Райкконена — 2,87. Чому? Все просто: у «Формулі-1» змагаються не лише пілоти, а й машини, шини, двигуни та решта залізяччя. Тому, роблячи прогнози на новий чемпіонат, потрібно співвідносити людський і технічний фактори. Алонсо тепер виступатиме за вельми проблемну команду «Макларен», де його партнером буде 22-річний дебютант «Ф-1», темношкірий британець Хемілтон (коефіцієнт від букмекерів — 15 до 1). Справу Шумахера в потужній «стайні» «Феррарі» продовжуватимуть Райкконен і Масса. «Першим номером» чемпіонського «Рено» став італієць Фізікелла, а «другим» — молодий фін Хейккі Ковалайнен. Хоча ще не відомо, хто з них буде лідером, а хто — помічником, адже букмекерські контори оцінюють шанси Хейккі навіть вище, аніж Джанкарло (13 до 1 проти 17 до 1).

      Перший етап чемпіонату значною мірою підтвердив передбачення букмекерів. Гран-прі Австралії впевнено виграв Райкконен — він мав «поул-позишн» за підсумками кваліфікації і в головній гонці просто й майстерно утримав лідерство. Алонсо так само чітко зберіг друге місце. Третім після кваліфікації був Хайдфельд, але з подіуму його посунув амбітний Хемілтон. Виправдовує аванси й поляк Кубіца. А ось Ковалайнен у Мельбурні залікових очок не набрав — фінішував десятим. На дистанції він устиг розвернутися на 360 градусів і припуститися кількох дрібних вильотів із траси, тож бос «Рено» Флавіо Бріаторе залишився дуже незадоволений виступом Хейккі. Щоправда, це тільки перший етап, і в дебютантів, які значно омолодили й освіжили «королівські перегони», ще буде нагода втрутитися в суперечку фаворитів.

      «Це чудово, що мені вдалося перемогти в першій же гонці за нову команду, — констатував Кімі Райкконен. — Це було не так і складно. В мене сильна машина, а у «Феррарі» — відмінна атмосфера».

      Серед ексцесів австралійського етапу — хуліганська витівка Култхарда, який за десять кіл до фінішу намагався обійти Вурца, врізався в його «Уїльямс», та так, що «Ред булл» перестрибнув через болід суперника. Гонку припинили обоє.

      ...А Міхаель Шумахер до Мельбурна навіть не приїхав. Так що навряд чи мають рацію ті, хто вірить у його повернення.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу з автоперегонів «Ф-1»

Перший етап. Гран-прі Австралії. Мельбурн, 307,574 км (58 кіл)

      Залікова вісімка: Райкконен (Фінляндія, «Феррарі») — 1:25.28,770; Алонсо (Іспанія, «Макларен») — +7,242; Хемілтон (Вел. Британія, «Макларен») — +18,595; Хайдфельд (Німеччина, БМВ) — +38,763; Фізікелла (Італія, «Рено») — +1.06,649; Масса (Бразилія, «Феррарі») — +1.06,805; Росберг (Німеччина, «Уїльямс») — +1 коло; Р. Шумахер (Німеччина, «Тойота») — 1 коло.

      Загальний залік: Райкконен — 10 очок, Алонсо — 8, Хемілтон — 6, Хайдфельд — 5, Фізікелла — 4, Масса — 3, Росберг — 2, Р. Шумахер — 1.

      Кубок конструкторів: «Макларен» — 14 очок, «Феррарі» — 13, БМВ — 5, «Рено» — 4, «Уїльямс» — 2, «Тойота» — 1.

      Усі команди використовують шини «Бріджстоун».

* * *

Склад команд на початку чемпіонату:

«Рено» (1) — Джанкарло Фізікелла (Італія, 4), Хейккі Ковалайнен (Фінляндія, *)

«Феррарі» (2)— Кімі Райкконен (Фінляндія, 5), Феліпе Масса (Бразилія, 3)

«Макларен-Мерседес» (3) — Фернандо Алонсо (Іспанія, 1), Льюїс Хемілтон (В.Британія, *)

«Хонда» (4) — Дженсон Баттон (В.Британія, 6), Рубенс Баррікелло (Бразилія, 7)

«БМВ-Заубер» (5) — Нік Хайдфельд (Німеччина, 9), Роберт Кубіца (Польща, 16)

«Тойота» (6) — Ярно Труллі (Італія, 12), Ральф Шумахер (Німеччина, 10)

«Ред булл» (двигун — «Рено») (7) — Девід Култхард (В. Британія, 13), Марк Уеббер (Австралія, 14)

«Уїльямс» (двигун — «Тойота») (8) — Ніко Росберг (Німеччина, 17), Александр Вурц (Австрія, -)

«Торо россо» (двигун — «Феррарі») (9) — Вітантоніо Ліуцці (Італія, 19), Скотт Спід (США, 20)

«Спайкер» (двигун — «Феррарі») (10) — Крістіан Альберц (Голландія, 22), Адріан Сутіл (Німеччина, *)

«Супер-Агурі» (двигун — «Хонда») (11) — Такума Сато (Японія, 23), Ентоні Девідсон (В.Британія, -)

      Примітка: після назви команди вказано двигун (якщо він «чужий»); підсумкове місце команди в минулому чемпіонаті; прізвища гонщиків, їхнє громадянство та місце в особистому заліку минулого року («*» — дебютант перегонів). Команда «Спайкер» раніше називалася «Джордан» і «Мідленд».