Підтягуючись до Європи

20.03.2007
Підтягуючись до Європи

Українець Юрiй Бiлоног метнув ядро на перше місце. (Фото Ірини КОРЗЮК.)

Завдання спортсменів і організаторів

      Минулих вихідних в Україні вперше відбулися легкоатлетичні змагання найвищого європейського рівня. VII зимовий Кубок Європи з метання, який вважають неофіційним чемпіонатом Старого світу, приймала Ялта.

      Більше 200 спортсменів із 26 країн розмiстилися в найбільшому місцевому готелі. Напередодні старту у тризірковій «Ялті», побудованій 30 років тому в дусі радянських часів, виникла проблема з... ліжками. Оскільки вони тут зазвичай завдовжки 180 см, а метальники — люди кремезні, зростом під два метри, спортсменів вирішили поселити по одному у двомісних номерах із розрахунком, щоб вони спали на двох ліжках... по діагоналі.

      У Криму ці змагання проводили не лише через м'який місцевий клімат. Річ у тім, що у столиці єдина придатна арена для метань, що на території НСК «Олімпійський», опинилася під загрозою забудівлі — і сюди вже дісталися загребущі руки горе-бізнесменів. Федерація легкої атлетики подала позов із цього приводу. А поки в Києві триває судова війна, суперечки на ялтинському стадіонi «Авангард» відбувалися в суто спортивній, більш мирній і захопливій обстановці. Більшість спортсменів використала ялтинський Кубок Європи для проби сил на етапі підготовки до головних змагань літнього сезону.

      Головний тренер збірної України з метання Леонід Смелаш напередодні старту розповів, що найсильніші українські атлети готувалися до турніру групами на двотижневих зборах у Києві, Ялті й Одесі.

      Збуджуючи місцеву публіку, організатори влаштували всім командам церемонію проходження по набережній Ялти. На центральній площі міста, яка й досі названа ім'ям Леніна, відбулося офіційне відкриття змагань. Від Європейської легкоатлетичної асоціації старт їм дала німкеня Еріка Штрассер.

Перші млинці і зламаний прапор

      У п'ятницю Ялта зустріла учасників квітучими деревами, сонцем і теплом. У суботу трохи похолодало, а дощ і сильний вітер у неділю вранці ледь не змусили перенести кілька видів програми. Саме на прохолоду скаржилися учасники, оцінюючи не надто високі результати. Хоча навіть при цьому на чорноморському узбережжі було встановлено чотири національні рекорди й чимало особистих.

      Перший турнір відбувся у суботу о восьмій ранку (насиченість подіями не залишала організаторам іншого вибору). Подивитися на виступ своєї землячки — метальниці списа Віри Ребрик — о такій порі прийшли близько двох сотень любителів легкої атлетики. Проте юна ялтинка розчарувала і їх, i саму себе — лише четверте місце. Попри те що на тренуваннях дівчина метала снаряд за 56 метрів, тут вона ледве перетнула позначку 54 м. Свою невдачу Віра пояснила неготовністю організму напружуватися з самого ранку.

      Поправляти ситуацію одразу ж взялися інші молоді спортсмени, які з цього року теж змагаються в загальнокомандному заліку. Спочатку кримчанин Олексій Сокирський, який напередодні свій 22-й день народження, за його словами, відзначив соком, став другим у метанні молота. А незабаром першу золоту медаль Україні приніс дніпропетровець Дмитро Існюк у метанні диска.

      Змагання з цих видів відбувалися на недавно облаштованому гаревому полі, тому деякі недоліки тут залишилися. Для іноземних фахівців неприємним сюрпризом стало каміння й арматура, що стирчала із землі біля незавершеного будівництва. У самому секторі для метання ще не встиг як слід затвердiти цемент — часто він розсипався на крихти, і спортсменам перед спробою доводилося розчищати собі місце... віником.

      У розподіл призових місць серед дорослих у суботу наші атлети, на жаль, не втрутилися. У метанні списа в жінок перемогла німкеня Штеффі Неріус, яка покращила власний найвищий результат сезону. У штовханні ядра бронзова призерка континентальної першості, ще одна представниця Німеччини Петра Ламмерт обіграла сенсаційну зимову чемпіонку Європи Ассунте Леньянте з Італії.

      У дискоболів володар кращого результату минулого року, естонець Герд Кантер не набагато випередив переможця минулорічного Кубка Європи поляка Петра Малаховського. У метанні молота чемпіон світу та Європи білорус Іван Тихон поступився першим місцем стабільнішому словенцю Прімо Козмусу. А бронзовий призер турніру — турок Апак Есреф — запам'ятався тим, що примудрився кинути молот так, що той, проскакавши по доріжці стадіону, зламав... щоглу прапора Швеції. Скандинавський стяг повернули на місце, але після цього він висів значно нижче за інші. Турецький спортсмен напівжартома-напівсерйозно розповів журналістам, що вибачився перед шведською делегацією.

Реваншистські перемоги

      Недільного ранку за честь України в «молодіжному» метанні списа, наче реабілітуючись за невдачу Ребрик, постояв інший кримчанин — Роман Авраменко. Він виграв більш ніж 4,5 метра у росіянина Олексія Товарнова. А от у змаганні дорослих киянину Олександру Тертичному до бронзової нагороди не вистачило всього 16 см — вона дісталася срібному призерові чемпіонату Європи-2006 латишу Айнарсу Ковалсу.

      Несподівано завершилося метання молота у жінок — чемпіонка Європи Тетяна Лисенко з Росії поступилася француженці Мануелі Монтебрун. А от диск далі за інших прогнозовано відправила дворазова чемпіонка світу з Німеччини Франка Дітч. Очікувалося, що серед наших найвищий показник тут матиме дніпропетровка Олена Антонова, але першу медаль українській дорослій команді принесла Тетяна Семенова, яка виступала в начебто нижчій за класом групі В. Донеччанка зізналася, що для неї головним було показати гідний результат, а не обскакати партнерку по збірній. У цьому ж виді серед молоді другим місцем відзначилася одеситка Катерина Карсак.

      Кульмінацією змагань став турнір штовхальників ядра, у якому Україна мала найбільші шанси на «золото». І олімпійський чемпіон Юрій Білоног свою команду не підвів, випередивши на 9 см срібного призера зимової першості Європи в Бірмінгемі білоруса Павла Лижина. При цьому одесит заявив, що планував відправити снаряд хоча б за позначку 20 м, тому залишився трохи незадоволеним. Ще один представник Південної Пальміри, молодий Андрій Семенов, своїм четвертим місцем реабілітувався за провал «на Європі». В Англії хвилювання не дозволило дебютанту піднятися вище 17-ї позиції, а тепер Семенову забракло до «бронзи» лише 5 см.

      У командному заліку несподівано провалилися російські жінки, які після шести перемог на всіх попередніх Кубках Європи цього разу не потрапили навіть до числа призерів. Цього разу свої серйозні наміри підтвердили німкені, які й зійшли на вершину.

      У чоловіків уже вшосте чільне місце посіла збірна Росії.

      Серед наших атлетів краще виступили представники сильнішої статі, які пробилися на п'єдестал і в молодіжних, і в дорослих змаганнях.

 

ТАБЛО

VII зимовий Кубок Європи з метання.

Результати переможців та українських атлетів

Диск

Жінки. 1. Дітч (Німеччина) — 66,14... 3. Семенова — 60,51. 4. Антонова — 60,30... Молодь. 1. Мюллер (Німеччина) — 60,35. 2. Карсак — 56,91.

Чоловіки. 1. Кантер (Естонія) — 65,43... ... 10. Пругло — 57,73... 15. Чупринін — 54,54. Молодь. 1. Існюк — 58,23. 2. Грибков (Росія) — 57,79.

Молот

Жінки. 1. Монтебрун (Франція) — 72,65... 17. Саєнко — 61,90... 20. Золотохіна — 60,90... Молодь. 1. Смолячкова (Білорусь) — 66,78... 4. Новожилова — 60,82.

Чоловіки. 1. Козмус (Словенія) — 77,99... 18. Виноградов — 66,19. Молодь. 1. Азаренков (Росія) — 72,41. 2. Сокирський — 67,61.

Спис

Жінки. 1. Неріус (Німеччина) — 63,14... 11. Ляхович — 55,76... 16. Шумейко — 51,91. Молодь. 1. Абакумова (Росія) — 59,42... 4. Ребрик — 54,78.

Чоловіки. 1. Сухомлинов (Росія) — 83,34... 4. Тертичний — 74,48... 10. Стаценко — 68,26. Молодь. 1. Авраменко — 73,96.

Ядро

Жінки. 1. Ламмерт (Німеччина) — 18,67... 10. Сакун — 16,11... 12. Захарчук — 15,42. Молодь. 1. Авдєєва (Росія) — 17,32... 5. Г. Самолюк — 15,07.

Чоловіки. 1. Білоног — 19,95. 2. Лижин (Білорусь) — 19,86... 4. Семенов — 19,37. Молодь. 1. Руєвич (Сербія) — 19,45... 5. В. Самолюк — 17,84.

Командний залік

Чоловіки. 1. Росія — 4287. 2. Білорусь — 4256. 3. Україна — 4081.

Жінки. 1. Німеччина — 4406. 2. Італія — 4132. 3. Білорусь — 4032... 6. Україна — 3899.

Молодь (чоловіки). 1. Росія — 3984. 2. Україна — 3979. 3. Німеччина — 3759.

Молодь (жінки). 1. Росія — 3806. 2. Німеччина — 3758. 3. Білорусь — 3756. 4. Україна — 3731.