Сеанс політичної шизофренії

20.03.2007
Сеанс політичної шизофренії

Василь Цушко на «режимнiй» прес-конференцiї. (Фото Прес-КIТ.)

      Цю першу прес-конференцію міністра внутрішніх справ Василя Цушка преса чекала вже давно. Стоденна мовчанка породила чимало запитань до головного міліціонера країни, який каже, що «ніколи не стане ментом».

      МВС — об'єкт режимний, тож, на думку Цушка, не варто дивуватися жорстким умовам акредитації в міністерство. I хоча прес-секретар міністра Костянтин Стогній i переконував, що все в рамках закону, було зрозуміло, що нині керівники міліції неабияк «наїжачилися» — таких заходів безпеки не застосовують на прес-конференціях навіть на Банковій чи в уряді. Навіть на самій зустрічі Цушка з пресою увесь периметр приміщення контролювали бодігарди з навушниками, що реагували на кожне переміщення журналіста по залу.

 

Мiнiстр та його команда

      Міністр з'явився на очі «акул пера» у супроводі багатьох заступників (у тому числі одіозних Сергія Попкова та Миколи Плеханова). Цушко часто переадресовував ті чи інші питання конкретному заступнику й наголошував, що віднині МВС працює колегіально: на засіданнях відбувається «бурхливе обговорення, але після прийняття рішення — я авторитарний керівник — вимагаю його виконання». Ще й натякнув, що ніякої кадрової революції в міністерстві не відбулося, мовляв, замінено лише 120 керівників різного рівня (з них — лише третина керівників обласних управлінь), та й то переважна більшість із них звільнилася «за власним бажанням».

      Звісно, не можна було оминути персони ворогів Майдану-2004 — Попкова та Плеханова. Очевидно, їх присутність була не випадковою, i вони готувалися до відповідей. Попков зневажливо поглядав у бік мас-медійників, а коли пролунало його прізвище, криво посміхнувся. Натомість Плеханов був дуже напруженим і почувався не у своїй тарілці. Але пронесло. Усе за них сказав шеф.

      Василь Цушко заявив, що не лише Попкова та Плеханова, а й усіх своїх заступників вважає легітимно призначеними. І продемонстрував указ Президента №205 від 14 березня 2007 року, яким глава держави відмінив свої укази про призупинення дії постанов уряду щодо призначення заступників міністра. «Тому я не маю підстав вважати їх нелегітимними. Вони працюють і призначені згідно з діючим законодавством», — лаконічно зазначив Цушко, минаючи слизьку тему. Адже пресу цікавила не стільки легітимність заступників, як одіозність окремих із них, що ставить під сумнів можливість їх служби в органах правопорядку та ще й на керівних посадах.

      «Тут заявляють, що заступники мені не підкоряються, — спростовував Цушко припущення про політичну залежність його заступників від «донецьких». — Ви мало мене знаєте. Керую ситуацією та МВС я, Цушко Василь Петрович. Я нікому не раджу навіть задумуватися, що можна не виконати розпорядження».

«Прізвищ попередників не називав, але вони злодії!»

      Цушко виступає проти політизації МВС, каже, що налагодив стосунки із Генпрокуратурою та СБУ, пишається тим, що чимало вихованців відомства з міліцейськими погонами нині працює на керівних посадах у Службі.

      Міністр  ще жодного разу у відомстві «не лаявся і не матюкався», чим здивував підлеглих. А те, що його особистий рейтинг занадто низький, Цушка не хвилює, бо «в президенти не збирається».

      «Як можна мені довіряти, не довіряти, якщо мене не знають. Я не встиг ще зробити нічого поганого і не дуже багато хорошого, а мене вже «у відставку відправляють», — обурювався міністр ще й натякнув, що такі заклики вигідні його опонентам із БЮТ, бо «тимошенківський» депутат побив ДАІшника.

      У цій площині Цушко звісно, не міг не згадати свого попередника й колишнього однопартійця Юрія Луценка, рейтинг якого почав буквально зашкалювати після роботи в МВС. Емоційний тривалий спіч Цушка проти «Маршу справедливості», що організовує «Народна самооборона» змусив відкрити роти навіть декого з його підлеглих. Від запитання до запитання міністр «громив» попереднє керівництво міністерства, і при цьому наголошував, що ніякого суду (а після виступу Цушка з обвинуваченнями з парлементської трибуни Луценко обіцяв подати на нього позов) не буде. Мовляв, я ж прізвищ не називав, як можна до мене позиватися?

      При цьому Василь Цушко відмовляється назвати конкретні зловживання свого попередника до завершення перевірки іншими органами. На питання, чому він не називає прямо, хто винен у кризі МВС, Цушко відповів: «Я ж сказав про системну кризу в міністерстві, і її створила не одна людина, і не за один рік. Я не називав прізвищ, але спрацювало прислів'я, що на злодії й шапка горить, і почався гвалт».

      Утім, досвід попередника пан Цушко враховує — МВС невдовзі направить до регіонів спецгрупи для ліквідації організованих злочинних груп. Перш за все — до Закарпаття, Київської, Донецької областей та міста Київ. Причина позапланового відпрацювання регіонів спецгрупами главку УБОЗ — резонансні злочини, скоєні в цих областях.

 

ДО РЕЧI

      Міністерство внутрішніх справ таки проводить перевірку, щоб встановити автентичність дипломів міністра транспорту Миколи Рудьковського про вищу освіту (про це минулого тижня повідомляла «УМ»).

      «Прокуратура Чернігівської області дала доручення... Наші співробітники це виконують», — сказав Василь Цушко.

 

ПРЯМА МОВА

Соціаліст Цушко — про опозиційний наступ свого попередника Луценка

      Міністр внутрішніх справ Василь Цушко досить емоційно, але не оригінально закликав українців утриматись від участі в «Марші справедливості», який організовує «Народна самооборона» на чолі з екс-керівником МВС Юрієм Луценком. Неоригінально, тому що багато з цього ми вже чули у 2004 році. Багато подібного було сказано у спільній заяві силовиків 22 серпня 2004 року, коли міліція, СБУ та Генпрокуратура попереджали, що взмозі запобігти провокаціям та шантажу опозиції. А під час Помаранчевої революції тодішня влада любила говорити про «дітей, яких зібрали на Майдані» у ролі «гарматного м'яса». Історія повторюється?

      Утім пропонуємо читачам «УМ» зробити власні висновки й наводимо знакову заяву пана Цушка мовою оригіналу (українську міністр ще ніяк не вивчить. — Авт.).

      «Сейчас все призывают — давайте марш на Киев. Это те, кто в оппозиции. Один Терминатор, другие терминаторши. Кстати, терминатор в переводе означает «уничтожитель и разрушитель». И я не буду терминатором в милиции, я буду созидателем. Эти терминаторы.. по нашей информации, вовлекают старшеклассников, студентов-учащихся ПТУ, институтов, техникумов, предлагают по 25 долларов, ищут вербовщики спортсменов для создания боевых групп. Разные люди есть...

      У нас сейчас идет весеннее обострение политической шизофрении и эту шизофрению нам надо остановить! Я обратился сегодня на совещании — присутствовали половина губернаторов, половина председателей облсоветов — вы на местах знаете, там практическая жизнь. И люди не витают в облаках, как многие политики в Киеве. Давайте остановим все это, потому что представители оппозиции говорят, что они готовят марш, сейчас уже есть информация, что представители большинства собираются привести 100 тысяч человек...

      А меня потом упрекают: вы учите людей, обучаете Внутренние войска. Во-первых, планово обучаю, а во-вторых — пригласили туда журналистов... А что?! Кто будет стоять между этими людьми, чтобы они не побили, не поубивали друг друга, если они приедут? Не эти пацаны, которым по 19 лет? С касками будут стоять! Их нужно учить ежедневно, чтобы они были готовы к самому худшему.

      Но, готовя их к самому худшему, я хочу на местах предупредить всех — не надо никуда выезжать!!! За какие-то гнилые 25 долларов дети чьи-то поедут сюда. Они — эти терминаторы и вожди — спрячутся, будут попами Гапонами, а этих детей будут использовать как пушечное мясо!

      Сами набирают несовершеннолетних, чтобы в случае силового воздействия кинуть их вперед. Чтобы мы против этих детишек выставлялись. Я не хочу, чтобы сюда приводили людей! Остановите эту вакханалию на местах! Нужно подойти к человеку, разъяснить: «Куда ты едешь, для чего ты едешь? Какие у тебя проблемы? Давай их лучше на месте решим. Пойдем к председателю райадминистрации, райсовета, давай к мэру и снимай вопросы на местах»... Поэтому я обращаюсь к родителям, сотрудникам милиции, общественным организациям. Я поручил участковым дойти до любой партийной организации, любой партии и объяснить: «Что вы делаете? Что мы расшатываем страну? Если начнется противостояние, кто в итоге будет страдать?». Да государство пострадает!

      И все рассказывают сказки. Да не царь, не Бог и не герой Украине не поможет в этой ситуации. Я говорю, может, больше как политик, но я гражданский министр.

      Поверьте мне как политику с большим опытом — чем меньше в Киев приедет, тем быстрее спорящие политики здесь договорятся. А то все рассчитывают как в детской игре, когда двое дерутся и один другому говорит: «А я брата старшего приведу, он в 10-м классе». А второй говорит: «А я приведу брата, который в 11-м».

      Играются наши политики. И мы, если не остановим это, то будет катастрофа. Катастрофа может стать общенациональной. Вы ж все понимаете — уже 2004 года не будет, никто уже не уступит. Все будут стоять. Для чего мы это делаем? И не потому, что я боюсь. Милиция готовится к худшему, но мы не хотим. Мы будем разъединять эти толпы и будем делать это открыто. Почему никто не интересуется, где эти деньги берутся?..

      Те разводы, которые мы делали на Крещатике, моя идея. Я никогда не задумывался, что ее интерпретируют так... Нет, сразу восприняли, что Цушко бряцает оружием и мышцы показывает. Да какое оружие, какие мышцы? Это была рота почетного караула, она красиво идет. Спецназ, да, и из спецназа. Оно ж рассчитано на людей, которые собираются нарушать закон. Чтобы они посмотрели, как закон выполняется. Чтобы знали, что есть люди, которые его преступные действия остановят. Которые умеют кирпичи разбивать и все остальное. Я ж говорю — идет обострение политической шизофрении. Давайте на нее не обращать внимание! Тогда будет легче!»

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>