Весна на французькій вулиці

17.03.2007
Весна на французькій вулиці

      Четвертий фестиваль «Французька весна» стартуватиме в Києві... грандіозним вогнищем навпроти Софії Київської. Саме так, яскраво, претензійно і навіть екстремально, вирішили розпочати свою чергову мистецьку імпрезу в Україні французи. Організатори обіцяють встановити на Софійському майдані близько п'ятнадцяти чотириметрових скульптур, накритих «вогняними горщиками», плюс ще кілька десятків «концептуально палаючих» об'єктів, трішки менших за розміром... Надзавдання декорацій цього шоу, головними об'єктами якого стануть вогонь та музика, — не лише ознаменувати відкриття четвертої «Французької весни» у Києві, а й показати киянам їх святиню, Софію Київську, під іншим кутом зору.

      Головна ж особливість самого фестивалю, який разом із квітучими каштанами став неодмінним атрибутом київської весни, — його нестримна експансія, що шириться всією Україною. Якщо раніше до свята «Французької весни» були причетними мешканці найбільших міст України — Києва, Харкова, Донецька, Дніпропетровська, Львова та Одеси, — то цьогоріч до цього списку приєдналися також Луганськ, Рівне, Севастополь, Запоріжжя... Щодо мистецьких жанрів, то тут, як завжди, дотримано принцип представлення максимально повної картини. Шанувальники театру можуть вже напитувати квитки на виставу «Гамлет/ тема & варіації», ролі в якому виконують актори, ді-джей, маріонетка, репер, оповідач, комп'ютери та... складена з маленьких екранів стіна.

      Інтригує хіп-хоп вистава «Дуар», яку поставив хореограф Кадер Атту. У цьому пластичному спектаклі йдеться про стосунки Алжиру та Франції.

      Топ-подією у розділі «Кіно» є, безумовно, ретроспектива фільмів Тоні Гатліфа, в афіші якої заявлено п'ять картин режисера («Трансільванія», «Вигнанці», «Свінг», «Я народився від лелеки», «Дивний чужинець»). Відбудеться також фестиваль допрем'єрних показів; у містах, що потрапили у поле зору «Французької весни», заявлені традиційні ночі короткого метру, що стануть своєрідними тезами на тему «Сучасне кіно Франції».

      Візуальне мистецтво на фестивалі представлене чи не найповніше: експонуватимуться виставки творів Стефана Лапланша, Деніс Коломбо, П'єра Жосса, Патрісії Ле Берр...

      У рамках фестивалю відбудеться презентація українського перекладу книги Сергія Лифаря «Спогади Ікара». На свої творчі зустрічі українських книгоманів запросять письменник та драматург Флоріан Зеллер та Даніель Бовуа. Уявлення про музику Франції можна буде скласти після концерту гурту «Пріска», у репертуарі якого є навіть пісня «Моя Україна». А ще — виступу Роні Партнер, яка виконує... циганський фьюжн.