Європа в гості до нас

16.03.2007
Європа в гості до нас

Українську команду в Ялті очолить олімпійський чемпіон Юрій Білоног. (Фото РЕЙТЕР.)

      Сьогодні в Ялті відбудеться історична для вітчизняної «королеви спорту» подія — кримське місто упродовж цього уїк-енду прийматиме VII зимовий Кубок Європи з метання. Турнiр подібного рангу на території України відбудеться вперше. І хоча саме наша Федерація легкої атлетики (ФЛАУ) внесла пропозицію проводити ці змагання, виграти тендер, щоб приймати їх у себе, нашим чиновникам вдалося лише у цьому році.

      Фактично цей турнір можна вважати неофіційним чемпіонатом Європи, оскільки метальникам просто тісно на континентальних першостях, що проходять під дахом. З чотирьох видів (метання диска, списа, молота й штовхання ядра) у приміщенні вдається змагатися лише «ядерникам». Додає ваги змаганням той факт, що в Ялті спортсмени матимуть змогу виконати нормативи допуску на Олімпійські ігри.

      До Криму прибули близько 220 спортсменів з 30 країн. Найбільші делегації прислали Франція (44 атлети), Білорусь (31), Німеччина (30), Росія (26), Італія (19). Не бракуватиме тут і справжніх зірок легкої атлетики — на стадіоні «Авангард» змагатимуться олімпійські чемпіони, переможці й призери першостей світу та Європи. Поруч iз досвідченими спортсменами окрему першість розіграють і юніори.

      Повністю укомплектовану команду господарів представлятимуть 24 атлети — по три у кожному виді програми серед чоловіків і жінок, чим, за словами державного тренера Валерія Олександрова, можна пишатися. На змаганнях у рідних стінах, що відбудуться під гаслом «Підтримай наших», українці збираються усунути недолік минулого Кубка Європи, коли не змогли потрапити до числа призерів.

      Склад збірної формувався з прицілом на серпневий чемпіонат світу й головне — на перспективу олімпійського Пекіна-2008. Головною гордістю української команди є олімпійський чемпіон зі штовхання ядра Юрій Білоног. Надії на успіх ми пов’язуємо з дискоболками Оленою Антоновою, фіналісткою турніру Олімпіади в Афінах-2004, та Катериною Корсак; у списі покладаємо сподівання на Тетяну Ляхович. Серед юніорок на перемогу в метанні спису претендує кримчанка Віра Ребрик — дворазова призерка чемпіонатів світу для спортсменів її віку, а у хлопців — Роман Авраменко. Найстарша у нашій команді Антонова (34 роки), наймолодша — Ребрик (18).

      Мер Ялти Сергій Брайко ще кілька тижнів тому повідомив про готовність міста прийняти сотні спортсменів у високоякісних готелях. У «повній бойовій» і стадіон з кількома полями готовий до тренувань та виступів, на якому провели ремонт підтрибунних приміщень. Пан Брайко вважає, що Ялта — ідеальне місце для змагань такого високого рівня як за кліматом, так і за розвиненою інфраструктурою.

      Як почеснi гостi на змагання приїдуть міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Віктор Корж, президент НОК України Сергій Бубка, президент ФЛАУ, дворазовий олімпійський чемпіон Валерій Борзов, олімпійські чемпіони Володимир Кисельов та Віктор Цибуленко, а також бронзовий призер Олімпійських ігор Олександр Крикун.

      Загальний бюджет змагань за попередніми підрахунками складе понад 4 мільйони гривень. Постачальником обладнання й інвентаря на суму близько 20 тисяч євро виступила відома шведська фірма. За словами генерального секретаря ФЛАУ Ігоря Гоцула, знаряддя по завершенні змагань залишаться українцям для підготовки до наступних важливих стартів.

Ірина ЧИМИРИС,
Андрій ФОМЕНКО.

 

ВІДДІЛ КАДРІВ

Склад збірної України на Кубок Європи з метань

Жінки

Диск: Антонова (Дніпропетровськ), Карсак (Одеса), Семенова (Донецьк)

Молот: Золотухіна (Черкаси), Новожилова (Херсон), Саєнко (Херсон)

Спис: Шумейко (Київ), Ляхович (Івано-Франківськ), Ребрик (Ялта)

Ядро: Самолюк (Київ), Захарчук (Київ), Сакун (Чернігів)

Чоловіки

Диск: Існюк (Дніпропетровськ), Пругло (Сімферополь), Чупринін (Волинь)

Молот: Виноградов (Київ), Тугай (Київ), Сокирський (Саки)

Спис: Стаценко (Харків), Тертичний (Київ), Авраменко (Сімферополь)

Ядро: Самолюк (Київ), Семенов (Одеса), Білоног (Одеса)