Не «Києвом» єдиним

16.03.2007
Не «Києвом» єдиним

Халід Ель-Амін став найкориснішим гравцем матчу. (Фото ФІБА-Європа.)

      Факт участі українських клубів у вирішальних матчах турнірів під егідою ФІБА останніми роками вітчизнянi вболівальники сприймають як належне. Щоправда, підкорити вершину нашим командам поки що не вдавалося. Маріупольський «Азовмаш», «Хімік» з Південного і «Дніпро» трохи не дотяглися до Кубка виклику, БК «Київ» двічі потрапляв до фінального квартету Кубка Європи, але теж не зумів взяти трофей.

      У нинішньому сезоні столичні «вовки» осоромилися, не подолавши бар'єр групового етапу, тож тягар флагмана вітчизняного баскетболу взяв на себе і гідно несе на євроарені чемпіон країни. Позавчора «Азовмаш» у третій, вирішальній зустрічі чвертьфінальної серії Єврокубка невимушено довів свою перевагу над кіпрським АЕЛом із Лімассола. Підопічні литовського тренера Рімаса Гірскіса просто «розірвали» гостей уже в першій 10-хвилинці, коли досягли переваги у 24 (!) пункти. Лідером господарів був американець Хілід Ель-Амін, який уже до великої перерви набрав 18 очок. Чемпіон Кіпру, яким керує колишній наставник «Києва» латиш Ігорс Міглінієкс, гідних контраргументів не знайшов.

      Отже, азовці вперше у своїй історії пробилися до «фіналу чотирьох», який 13—15 квітня відбудеться, скоріше за все, в Іспанії. Місце проведення турніру кращих команд ФІБА з'ясується у найближчі дні. У півфіналі «Азовмаш» зустрінеться з італійським «Віртусом», а другу пару склали дві іспанські команди — «Жирона» й мадридський «Естудіантес», у лавах якого, до речі, виступає колишній киянин, серб Горан Ніколич.

 

ТАБЛО

      Чоловіки. Єврокубок ФІБА. 1/4 фіналу (треті матчі). «Азовмаш» (Україна) — АЕЛ (Кіпр) — 97:69 (31:7, 18:17, 20:19, 28:26; Ель-Амін (26 + 5 підборів + 5 передач), Байрамович (19 + 7 підборів), Пауелл, Ліаделіс (по 14) — Кінг (13); серія — 2:1); «Жирона» (Іспанія) — «Паніоніс» (Греція) — 83:49 (серія — 2:1).