Похорони охорони

15.03.2007
Похорони охорони

Державна служба охорони пiд егiдою МВС збирається стати монополiстом на ринку охоронних послуг. (Фото автора.)

      Принаймні так стверджують працівники ЗАТ «Охорона-комплекс» — досить прибуткового державного підприємства. Профспілковий комітет цього товариства, а також трудові колективи Донецького та Житомирського представництв уже б'ють на сполох, адже, на їхнє переконання, під виглядом так званого реформування керівник МВС Василь Цушко та його команда фактично знищують привабливу охоронну структуру. Майно ЗАТ, за наказом міністра, безоплатно (!) передається до місцевих підрозділів Державної служби охорони МВС, бо приєднати цей «ласий шматок» задарма бажає чимало високопосадовців на Богомольця, 10.

      Отже, МВС може стати монополістом на ринку охоронних послуг. Відкриті листи щодо даної ситуації від профспілки ЗАТ «Оxopона-комплекс» були направлені віце-прем'єр-міністру Володимиру Радченку, який опікується силовим блоком в уряді, а також голові Комітету ВР із питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимиру Стретовичу. Але реакція Кабміну та парламенту на цю проблему поки що невідома. Звернення охоронців надійшло й до «України молодої».

 

На пульті подій

      Спочатку трохи історії. Власне, «Охорону-комплекс» було створено десять років тому Департаментом Державної служби охорони МВС (51% акцій) та столичним управлінням ДСО (49%). Спочатку працівники ЗАТ займалися лише проектуванням, монтажем та обслуговуванням засобів охорони — й охоронною структурою, по суті, не були. Зміни настали в 2000 році, коли, на підставі рішення колегії МВС, із міліцейських підрозділів була виведена цивільна охорона, створені загони «Захист», а функції технічної служби охорони через пульти централізованого спостереження для більшості підрозділів почало виконувати саме вищезгадане товариство.

      Уже невдовзі прибутки товариства зросли: якщо у 2001 році лише у столиці щомісячні нарахування за договорами охорони складали 2 мільйони гривень, то на кінець 2006 року — вже 8,5 мільйона! Не дивно, що, розвиваючись, це державне підприємство у короткі терміни змогло модернізувати придбане у підрозділів ДСО застаріле обладнання й за власні кошти придбало нові пульти. Крім цього, в багатьох регіонах товариство придбало будівлі для власних представництв i тим самим реанімувало практично зниклі там пульти централізованого спостереження (ПЦЗ). Створювалися й нові робочі місця: лише за останні роки загалом по Україні у 26 представництвах «Охорони-комплекс» було створено близько чотирьох тисяч робочих місць, а у Києві кількість працівників ЗАТ збільшилася взагалі вдвічі — до двох тисяч.

       Легальна заробітна плата, соціальні гарантії були навіть вищими, ніж у працівників фактичного «патрона» товариства — Департаменту ДСО. Не дивно, що керівництву цього Департаменту «комерційної міліції» завжди «мозолила око» робота підлеглої структури, «Охоронy-комплекс» тут завжди розглядали ледь не як конкурента. Чому б простим розчерком пера не забрати все модернізоване обладнання ЗАТ, а його працівників частково перевести до підрозділів ДСО, а переважно скоротити?

Вирок від Цушка

      Ці мрії почали здійснюватися після зміни керівництва МВС та звільнення з посади директора Департаменту ДСО Олександра Савченка. Вже 26 січня 2007 року Спостережна рада ЗАТ «Охорона-комплекс» (яка складається винятково з керівного складу ДСО) вирішує реорганізувати прибуткове товариство. Й це при тому, що, згідно зі статутом ЗАТ, такі рішення можуть приймати лише загальні збори акціонерів. Але тимчасово виконуючий обов'язків директора Департаменту ДСО пан Сидоренко, мабуть, вважає інакше. Бо вже на початку лютого МВС своїм наказом за №31 зобов'язує товариство безплатно передати до ДСО всі основні засоби. Водночас вищезгадане рішення колегії МВС семирічної давнини ніхто не відміняв. Отже, наказ від команди Цушка видають всупереч рішенню його попередників часів Кравченка.

      Мало того що «Охорона-комплекс» повинна подарувати ДСО все майно та функції з проектування, монтажу та спостереження, так ще й повинна була з перших днів весни перезаключити на територіальні підрозділи «платної міліції» власні договори з клієнтами на охорону. Тобто товариству наказують знищити себе власними руками.

      Цікаво, що для такого подарунка потрібно сплатити податок — 20%. Враховуючи, що майно товариства коштує близько 30 мільйонів гривень, податок складає шість мільйонів. Працівники ЗАТ обурюються, адже ці кошти можна було правовим методом передати МВС для підвищення посадових окладів співробітників міліції, поліпшити матеріальну базу.

      «Фактично нам уже підписали вирок на Богомольця, 10, — зазначив «УМ» голова профспілкового комітету товариства Олег Тихонов. — На 18 квітня взагалі запланована ліквідація всіх регіональних представництв «Охорони-комплекс». Тоді як чимало наших працівників, з якими постійно спілкуюся, бажанням переходити до ДСО «не горять», бо вже спробували тамтешнього «хліба». 

      Але в Департаменті ДСО «вміють» знайти спільну мову: різними методами, у тому числі через тиск та погрози, їх зобов'язують по всій Україні писати заяви на переведення до ДСО. Причин не пояснюють, з умовами праці на нових посадах не ознайомлюють. Хоча жодного наказу про реформування, ліквідацію чи скорочення штату ЗАТ немає. Вже відомо, що орієнтовно у травні чимало висококласних фахівців, технічних професіоналів підпадуть під скорочення й залишаться без роботи.

      Занепокоєність таким «реформуванням» від Цушка вже висловили працівники Донецького та Житомирського представництв товариства, копії звернень яких до керівника Департаменту ДСО полковника Сидоренка та гендиректора ЗАТ «Охорона-комплекс» Сергія Доброчинського є в розпорядженні «УМ». «Лише за попередніми підрахунками, у разі вищезазначеного реформування, приблизно 30% об'єктів відійдуть під охорону до комерційних структур, внаслідок чого пульт ДСО стане збитковим», — пишуть працівники Житомирського представництва ЗАТ.

      «До наших клієнтів приходять атестовані працівники УДСО при УМВС у Донецькій області, маючи на руках завчасно підготовлені договори. Якщо замовник відмовляється підписати договір, йому погрожують, що наряд міліції охорони не виїжджатиме, якщо спрацюють пульти. До того ж не згадується угода між ЗАТ «Охорона-комплекс» та місцевим УДСО на виїзд наряду міліції, за що їм регулярно перераховуються кошти», — стверджують працівники Донецького представництва. Що це, як не брудна конкуренція? Адже працівники ДСО кажуть комерсантам, що ЗАТ «Охорона-комплекс» уже ліквідовано, тож не варто пручатися.

Міліція повертається у бізнес?

      Особливе обурення працівників товариства викликав виступ міністра Василя Цушка під куполом Верховної Ради наприкінці лютого. Серед іншого керівник МВС тоді заявив, що за вказівкою попереднього керівництва відомства було здійснено приватизацію пультів охоронної сигналізації, які належали Державній службі охорони, шляхом створення ЗАТ «Охорона-комплекс». За словами пана Цушка, значну частину коштів, отриманих від надання послуг охорони, незрозумілі «ділки» перерахували до власної страхової компанії, страхуючи власні фінансові ризики за фактично фіктивними договорами стархування, оскільки страхові випадки за цими договорами ніколи не наставали. На цих операціях держава нібито втратила близько 25 мільйонів гривень.

      Як було спростовано переважну більшість тодішніх обвинувачень Цушка на адресу свого колишнього однопартійця Луценка, вже відомо. Окремі заступники Цушка згодом коментували окремі тези з виступу шефа ледь не виправдовуючись. Мовляв, журналісти не правильно зрозуміли міністра. Щодо даного випадку, то читачу вже відомо, що ЗАТ «Охорона-комплекс» виникло у 1997 році, а не у 2006-му, як голослівно стверджував міністр. До того ж навіть у 2000 році, коли товариство дещо перейменували й додали функцій, це робилося згідно з концепціями реформування ДСО, а не навпаки.

      «Тож ніякої приватизації пультів шляхом створення окремого ЗАТ у 2006 році не було, — каже Олег Тихонов. — Міністр безпідставно звинуватив підприємство у тому, що воно не скоювало. Можу припустити, що висловлювання міністра та його дії обумовлені його недостатньою поінформованістю».

      Цікаво, що страхування комерційних ризиків, згадуване Цушком, є однією з вимог ліцензійних умов провадження охоронної діяльності. Й той факт, що страхові випадки не наставали, може свідчити про високу якість та надійність наданих послуг, вважають у ЗАТ «Охорона-комплекс».

      Тиждень тому за участі Цушка відбулася Всеукраїнська нарада операторів ринку охоронних послуг, на якій МВС закликало недержавні охоронні структури до об'єднання зусиль в охороні об'єктів господарювання та громадського порядку. Як бачимо, об'єднання серед державних підприємств на прикладі «Охорони-комплекс», МВС уже почало. Шляхом поглинання. I хоча, за даними ДСО, в Україні налічується майже три тисячі приватних охоронних структур із персоналом у 38 тисяч осіб, що охороняють 7,5 тисячi об'єктів різного призначення, вони не є конкурентами для міліції охорони. Принаймні після ліквідації «Охорони-комплекс» ДСО стане фактичним монополістом на цьому ринку, адже більше охоронних структур із розгалуженою регіональною структурою не існує. Всі приватники працюють у своїх регіонах, так би мовити, за місцем дислокації.

      До слова, тоді ж пан Цушко гучно й самовдоволено заявив, що скоротити останнім часом кількість рейдерських атак на підприємства вдалося саме завдяки зміні керівництва МВС. Мовляв, рейдери зверталися за послугами саме до приватної охорони. Але тепер там навели порядок, когось позбавили ліцензії... Не будемо оцінювати потуги пана Цушка щодо боротьби з рейдерством, на це потрібен час, й за 100 днів на посаді таку роботу не провести. Цікаве інше: реформування, яке МВС здійснює щодо «Охорони-комплекс» на самому ЗАТ, вважають дуже схожим на «рейдерство» з боку МВС. Бо, намагаючись забрати все рухоме й нерухоме майно ЗАТ, міліція знову повертається в «бізнес», створюючи благодатне середовище для зловживань та корупції.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>