Газифiкацiю проведено

15.03.2007

      Багато жителів сіл Львівської та Івано-Франківської областей готуються найближчим часом запалити вогник голубого палива у своєму домі, а ще багато з них його вже отримали в минулому році завдяки програмі розвитку регіонів НАК «Нафтогаз України» та газифікації, які проводили місцеві обласні підприємства з газопостачання та газифікації.

      Зокрема, в цьому році планують підключитися до газової мережі жителі села Жуків Золочівського району Львівської області. Завдяки програмі газифікації підприємство «Львівгаз» минулого року за кошти НАК «Нафтогаз України» проклало газопровід довжиною 6,9 км із сусіднього села, який надасть можливість уже в цьому році жителям отримати газ у своїх оселях.

      Хоча нещодавно з вуст правоохоронних органів та Мінпаливенерго, а також нового керівництва НАК «Нафтогаз України» лунали закиди про те, що гроші облгази отримали, а трубопроводів не побудували або будували за рахунок населення. Проте представники місцевої влади та підприємств, що проводили газифікацію, кажуть, що населенню просто не під силу профінансувати будівництво газопроводів у декілька або й десятки кілометрів, і саме цю функцію бере на себе держава.

      Голова районної адміністрації Золочівського району Василь Фенчак був відверто здивований твердженнями деяких видань в Україні про те, що в його районі в селі Жуків труба зарита, але не функціонує і газу в ній нема. Довелося разом iз представниками облгазу продемонструвати журналістам, що до села не тільки проведено трубу, а й встановлено газорозподільчий пункт, який буде зменшувати високий тиск газу для  потреб домогосподарств і до якого вже сьогодні можна підключати споживачів. Загалом у Золочівському районі збудовано 19 об'єктів, і мешканці таких сіл, як Опаки, Якторів, Колтів, Коропчик, Печенія, Луг і Монастирок, Поморяни, Махнівці, Лука, Кругів, Косичі одночасно із закінченням будівництва підвідних газопроводів встигли здійснити газифікацію села, завдяки чому відбувся урочистий пуск газу. В інших же селах зараз збирають кошти, щоб провести розподільчі мережі до своїх домівок.

      У ВАТ «Львівгаз» усі звинувачення на свою адресу повністю відкидають і стверджують, що цілком виконали покладене на підприємство завдання щодо газифікації населених пунктів, що, зокрема, підтверджується довідкою Контрольно-ревізійного управління у Львівській області від 27 жовтня 2006 р. та актом Головного контрольно-ревізійного управління України щодо результатів перевірки ДК «Укртрансгаз» НАК «Нафтогаз України» від 10.11.2006 р., у якому вказано, що на час звірки кошти, спрямованi на газифікацію населених пунктів, освоєно у відповідності до угод-доручень та всі будівельні роботи, передбачені договорами підряду, виконано.

      Зокрема, в 2005—2006 р.р. відповідно до програми розвитку регіонів «Нафтогазом України»  на роботи, пов'язані з газифікацією, львівському підприємству було виділено 120 млн. гривень. На ці кошти було збудовано 59 (45 — у Львівській області, 10 — у Волинській, 4 у Чернівецькій) підвідних газопроводів високого та середнього тиску загальною довжиною 318 км. Підприємство «Івано-Франківськгаз» отримало на газифікацію в своїй області 87 млн. грн., на які було збудовано більше двохсот кілометрів підвідних газопроводів. Загалом газопроводи отримали понад сто сіл тільки у двох вказаних областях.

      Представники облгазів особливо наголошують, що кошти виділяли саме на будівництво підвідних газопроводів, які розміщені поза межами населених пунктів. Ними природний газ подається від джерела газопостачання до населених пунктів. Газифікація ж окремих сіл (тобто прокладання газової труби низького тиску по селу, будівництво газопроводів — вводів та монтаж газового обладнання в кожному окремому будинку) відбувалося вже з різних джерел фінансування. Найчастіше ці роботи оплачували самі мешканці. Деколи їх частину погашав місцевий бюджет або брали на свій баланс приватні фірми-спонсори. Адже кошти з боку НАК «Нафтогаз України» на вказані розвідні газопроводи не виділялися. Саме так будуть робити і в селі Жуків — місцеві жителі створюють кооператив, який фінансуватиме роботи з будівництва мережі трубопроводів від ГРП до 150 житлових будинків. Обіцяють допомогти коштами і в місцевій райраді та райдержадміністрації.

      Усі звинувачення на свою адресу з боку правоохоронних органів облгази пов'язують з бажанням керівництва паливно-енергетичного комплексу передати газорозподільчі мережі росіянам. І наводять той аргумент, що ситуація з перевірками і звинуваченнями у фінансових зловживаннях торкається лише західних облгазів, і розпочалося все це після того, як акціонери цих компаній відмовилися передавати свої акції під контроль «РосУкрЕнерго».

Микола РОМАНІВ.