За образу монаршого образу...

15.03.2007

      Якщо будете на відпочинку в Таїланді, то Будда вас збав якимось чином псувати плакати із зображенням тамтешнього короля. Надто ж пильнуйте, коли нап'єтеся. А то буде так, як з одним курортником-швейцарцем, — за розмальовування плакатів його арештували й погрожують засудити до 75 років ув'язнення.

      Інцидент трапився у грудні. Тайці якраз святкували день народження свого короля Пуміпона Адульядета. Хоча в цій країні вельми ліберальне законодавство, до образ на адресу монархії в Таїланді ставляться дуже жорстко. 57-річний швейцарський турист Олів'є Жюфер цього вочевидь не знав. Перебуваючи в місті Чанг Май, давній столиці королівства, він узявся розквецювати чорною фарбою зображення короля, вивішені на вулицях. Таким чином п'яний відпочивальник висловлював протест проти того, що в Чанг Маї раніше, ніж звичайно, припинили продаж спиртного.

      Замість «дозаправки» Жюфер потрапив за грати. Його звинуватили в образі монархії та вандалізмі. Як пише газета «Таймс», спочатку швейцарець заперечував свою вину, але цього понеділка зрештою зізнався. Жюфер сподівається, що вирок буде значно м'якшим, аніж 75 років тюрми, передбачені як верхня межа покарання за такі злочини.

      До речі, чи не єдиною людиною в Сіамі, яка виступає проти заборони на критику королівської родини, є... сам 79-річний Пуміпон Адульядет. Він вважає, що король – теж людина і теж має недоліки, на які доречно вказувати.