ФУТБОЛЬНА МОЗАЇКА

15.03.2007
Блохін назвав склад збірної

      Головний тренер збірної України Олег Блохін оприлюднив список із 23 гравців, викликаних для підготовки до матчів відбіркового турніру Євро-2008 проти Фарерських островів та Литви (24 і 28 березня). У списку немає жодного новачка. Найбільше представництво має «Динамо» — шестеро гравців; по п'ять футболістів викликано з «Шахтаря» та «Дніпра».

      Воротарі: Шовковський («Динамо»), Шуст («Шахтар»), П'ятов («Ворскла»).

      Захисники: Несмачний («Динамо»), Чигринський, Кучер (обидва — «Шахтар»), Русол, Єзерський, Шелаєв, Романчук (усі — «Дніпро»), Свідерський («Чорноморець»).

      Півзахисники: Гусєв, Ротань, Михалик, Ребров (усі — «Динамо»), Калиниченко («Спартак» (М), Росія), Левченко («Гронінген», Голландія), Тимощук («Зеніт», Росія), Назаренко («Дніпро»).

      Нападаючі: Белік, Воробей (обидва — «Шахтар»), Шевченко («Челсі», Англія), Воронін («Байєр», Німеччина).

Свято «червоних дияволів»

      У Манчестері відбувся матч, присвячений 50-річчю дебюту місцевого «Юнайтед» у єврокубках і півстолітній річниці підписання Римського договору, що поклав початок створенню Європейського Союзу. На полі «Олд Траффорд» «червоні дияволи» Алекса Фергюсона зустрілися зі збірною Європи, якою керував Марчело Ліппі.

      Колишній наставник збірної Італії до своєї команди покликав: голкіперів — Кана («Баварія»), Купе («Ліон»), Касільяса («Реал»); захисників — Мальдіні («Мілан»), Карагера («Ліверпуль»), Абідаля («Ліон»), Тюрама й Пуйоля («Барселона»), Матерацці і Гроссо («Інтер»); півзахисників — Дзамбротту («Барселона»), Джеррарда («Ліверпуль»), Жуніньйо і Малуду («Ліон»), Мігеля («Валенсія»), Гаттузо й Пірло («Мілан»); нападаючих — Рональдіньйо («Барселона»), Роналдо («Мілан»), Ібрагімовича («Інтер»), Ларссона («Гельсінборг»), Мансіні («Рома»), Діуфа («Болтон»). Запрошував Ліппі і Зінедіна Зідана, але француз, який завершив професійну кар'єру, відмовився. Подейкують, через незгоду грати в одній команді з італійцем Матерацці, пам'ятаючи їхній конфлікт у фіналі минулорічного чемпіонату світу.

      Товариська зустріч, яку судив німець Маркус Мерк, завершилася перемогою господарів — 4:3 (Руні, 6, 43; Браун, 9; К. Роналдо, 35 — Малуда, 19; Діуф, 55, 89 (пен.)). Усі виручені від матчу кошти підуть у благодійний фонд «Манчестер юнайтед».

Помилка судді Покидька

      Полтавський арбітр Ігор Покидько — у центрі чергового скандалу. Його суддівство викликало нарікання у матчі 17-го туру «Динамо» — «Металург» (З), але тоді керівні футбольні органи зробили висновок, що Покидько правильно призначив пенальті у ворота запоріжців за влучання м'яча в руку захиснику. А тепер рефері з Полтави «погорів» на матчі 18-го туру «Металіст» — «Шахтар»: Ігор Покидько не покарав донеччан 11-метровим ударом за те, що на 84-й хвилині двобою руку під м'яч підставив захисник гостей Кучер. Інспектор цього матчу Костянтин Вихров поставив головному судді незадовільну оцінку — 5 за 10-бальною шкалою. Той епізод суттєво вплинув на результат протистояння (гірники виграли 1:0), і тепер Покидько, швидше за все, буде понижений до обслуговування матчів першої ліги. Але остаточне рішення має винести суддівський комітет ФФУ.

Хет-трик у свої ворота

      Незвичне досягнення зафіксовано у чемпіонаті Норвегії. Гравець дублюючого складу клубу «Старт» (Крістіансанд) Йон-Уле Рейнхардсен у зустрічі з командою Ваг записав на свій рахунок чотири голи. Унікальність рекорду полягає в тому, що три м'ячі молодий футболіст спрямував... у ворота своєї команди. Причому автоголами Рейнхардсен відзначився у першому таймі, а пiсля  перерви трохи виправився, вразивши чужі ворота. Логічно, що «Старт» програв, а Йон-Уле потрапив на сторінки газет.