Не просто зміна вивіски

15.03.2007
Не просто зміна вивіски

Ганна Безсонова — головна фаворитка київського турніру. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

      Окрасою спортивної весни в Києві стане вже 15-й Міжнародний турнір «Кубок Дерюгіної», який відбудеться у Палаці спорту 16—18 березня. У листопаді 2006-го рішенням виконкому міжнародної федерації гімнастики (ФІЖ) змагання в Україні отримало статус етапу Кубка світу. Останніми роками Київ успішно приймав етап серії «Гран-прі», у 2004-му чудово впорався з проведенням чемпіонату Європи, тож ухвала ФІЖ виглядала цілком логічною. Турнір, що відбудеться цього уїк-енду, присвячено 75-річчю легендарного тренера, Героя України Альбіни Миколаївни Дерюгіної.

      Оскільки Кубок світу є найпрестижнішим турніром після Олімпійських ігор та чемпіонатів світу, до столиці України приїдуть у тому числі й відповідальні представники Міжнародної федерації для контролю за суддівством та організацією змагань. Керівник техкому ФІЖ Егле Абруццині напередодні заявила: «Уся спільнота художньої гімнастики впевнена, що Київ зі своїми гімнастичними традиціями забезпечить спортсменкам найліпші умови. Висловлюючи подяку родині Дерюгіних, можу підтвердити, що зірки цими днями будуть у Києві».

      Щоб виправдати аванси, Кабмін створив оргкомітет, до якого, окрім «спортивного» міністра Коржа, увійшли мер столиці Черновецький, заступник Голови Верховної Ради Томенко і навіть керівник Міністерства палива та енергетики.

      «Усебічна підтримка чиновників найвищого рівня була вкрай необхідною, — розповіла головний тренер збірної України Ірина Дерюгіна. — Адже на турнір у Києві заявилася рекордна кількість учасників, які представлятимуть понад 40 (!) країн». Ірина Іванівна нагадала, що право участі в Кубку світу одержують ті грації, які є лідерами цього виду спорту в своїх країнах, демонструючи високі результати у кожному виді вправ упродовж сезону. Тож на київський поміст вийдуть не лише імениті українки Ганна Безсонова та Наталія Годунко, росіянка Ольга Капранова, болгарка Симона Пейчева, азербайджанка Алія Гараєва, Алія Юсупова з Казахстану, а й представниці таких екзотичних для художньої гімнастики країн, як Кабо-Верде, Катар та Киргизстан. Якість і об'єктивність суддівства має забезпечити присутність перших осіб світової гімнастики, у тому числі президента ФІЖ Бруно Гранді.

      Аліна Кабаєва до Києва знову не приїде. У столиці України лідерка російської збірної востаннє змагалася ще далекого 2001 року, отже, як видно, для росіян досі триває «війна суддів». Замість неї у Києві від Росії виступить Марина Шпехт. Білоруска ж Інна Жукова просто захворіла (гайморит) — її замінить Любов Черкашина.

      Турнір обіцяє бути цікавим і для фахівців, адже з початку цього року в програму увійшли нові види — вправа з обручем для дорослих і з м'ячем для юніорок. Окрім того, у грудні ФІЖ внесла чергові зміни в правила. На думку пані Абруццині, ці нововведення повинні урізноманітнити роботу з предметами за рахунок зменшення кількості елементів, але збільшення чистоти їх виконання. Додамо, що це на руку саме українській школі гімнастики, яка, на відміну від росіянок, послідовно відстоювала перевагу якості над кількістю.

      Тож нинішній «Кубок Дерюгіної» має колосальне значення для тестування програм, створених за новими вимогами. Київ стане важливим випробуванням напередодні чемпіонату світу в Греції, де розігруватимуть путівки на Олімпіаду-2008.

      Приємно відзначити, що наша столиця запам'ятається і майбутнім зіркам, адже саме у нас вперше до програми змагань включено турнір гімнасток юного віку, які одержать свій перший досвід виходу на поміст поруч з іменитими граціями.