ДМБ-2011, а можна й на «сверхсрочну»

15.03.2007
ДМБ-2011, а можна й на «сверхсрочну»

      Учорашнє засідання Кабміну до болю нагадувало військову нараду в закритому бункері: коли воєначальники, виструнчившись на повен зріст, заявляють про міць своїх полків надто голосно та патетично — аби приховати власну розгубленість. Нервова атмосфера в урядовому будинку, поганий, незважаючи на сонячну погоду, настрій Прем'єра породжували багато запитань. Особливо, коли Віктор Янукович після «гостроатакувального» вступного слова посидів з підлеглими для годиться ще хвилин десять (мабуть, щоб не виходити із залу разом iз журналістами), а тоді швидким кроком покинув велелюдне зібрання.

 

Опозиційні «хороводи», або Нічого зранку по Кабміну вештатися!

      Усі крапки над «і», як водиться, розставив сам Віктор Федорович. Виявляється, ще рано-вранці йому добряче зіпсували настрій деякі несвідомі керівники галузевих відомств. «До мене зайшло декілька міністрів: «А що буде?» — Віктор Федорович натякнув на рішучі кроки опозиції та її підтримку з боку Президента України. — Нічого не буде! Будемо працювати до 2011 року разом. Якщо виправдаємо довіру людей, отримаємо результат на виборах — будемо працювати і далі».

      Оприлюднити прізвища недовірків серед «антикризовиків» Прем'єр не побажав, але перед початком засідання на сходах урядового будинку були помічені міністри МВС Василь Цушко та промислової політики Анатолій Головко із неймовірно зосередженими обличчями.

      У вужчому колі Віктор Федорович висловив своє чергове невдоволення діями глави держави. «Президент має займатися розвитком держави, а не хороводи водити з опозицією. Його завдання — нести відповідальність за стабільність ситуації, а не просто інформувати, — заявив Прем'єр, додавши до цієї тиради багатообіцяюче: «У нього ще є можливість...».

      — Можливість чого? Помирится з вами? — провокували журналісти.

      — А ми й не сварилися. Просто...

Палату №6 розширюємо, розширюємо...

      Розповідаючи про своє перебування на Рівненщині, Янукович поінформував країну про колектив тамтешнього сільськогосподарського підприємства, яке готує насіння цукрових буряків. Ці славні трудівники, виявляється, у вільний від роботи час провели грунтовне соціологічне дослідження серед своїх колег і оприлюднили його дані самому Прем'єру — «на підприємстві, умовно кажучи, тільки один відсоток людей причетний до політики». Мізерна цифра так сильно вплинула на вразливого Віктора Федоровича, що він вирішив накласти це лекало на загальнодержавні масштаби.

      — Олександре Володимировичу, — звернувся Прем'єр до міністра юстиції, — скільки відсотків населення є членами партій на Україні?

      — Спеціально не підраховували, — головний юрист виявився не готовим відповідати чітко і швидко.

      — Офіційно по соціології — два відсотки, — прийшов на допомогу колезі віце-прем'єр Дмитро Табачник.

      — Два! — задоволено повторив Прем'єр слова підлеглого. — А скільки з цих двох відсотків хворих чи політиканів, якщо їх порахувати, які не дають спокою усій державі?

      Міністр юстиції, якому доручили висловити державну точку зору, заявив, що не вважає такі слова образливими і що нічого поганого з уст керівника виконавчої влади не пролунало. Тепер слово за медиками — внести діагноз «політикан» до числа найбільш небезпечних інфекційних захворювань. Тим паче, що Янукович звернувся до підлеглих із закликом — «не звертати увагу на політиканство і робити свою справу».

«Україну молоду» у транспорті не читати!

      Віктор Янукович загалом високо оцінює власну діяльність — за його словами, стабільно зростає економіка, інфляція мізерна. Проте його непокоять випадки зростання цін. І Миколі Азарову, який заявляв, що ніякого зростання немає, навіть зробив зауваження. «Не можна підвищувати тарифи. Ось Микола Миколайович (Рудьковський. — Авт.) на мене уважно подивився, — заявив Прем'єр. — Ми повинні цим процесом управляти».

      Міністр транспорту та зв'язку уважно дивився не лише на свого шефа, а й на кореспондента «УМ». А після засідання заявив, що подасть на нашу газету до суду — Рудьковському страшенно не сподобалося, що ми оприлюднили інформацію про його фальшиві дипломи та перекручення біографічних даних.

      «Тему Рудьковського» згодом доволі специфічно прокоментував міністр юстиції: «Це не наше завдання — перевіряти дипломи міністра, цим мають займатися журналісти». А потім, киваючи головою у напрямку журналіста нахабного видання, додав: «Мусить бути підстава для перевірки. Якщо ваш працедавець запідозрить, що ви йому неправдивий диплом надали, тоді він звертається. Або якщо у правоохоронців є інформація, що документи фальшиві».

      Тобто якщо таку інформацію оприлюднює ЗМІ, то жодного криміналу! Ну хіба поставити писак на місце.

Фрейд не спить

      За що народ любить свого Прем'єра, то це за його імпровізації і талант влучно обмовитися! Варто Віктору Федоровичу на хвильку відірватися від заготовленого для нього папірця — і країна одразу ж довідується багато цікавого. «Сьогодні я зустрічався з Головою Верховної Ради, Морозом, він мені розповів, як учора пройшов пленарний день у парламенті, — наголосивши, що черпає інформацію про події у державі не від своїх недолугих помічників, які вставляють у текст складні німецькі прізвища, а тільки від перших осіб, Янукович розповів про своє бачення ролі народного депутата: — На сьогодні порядок денний сформований, всі питання в парламенті, і будуть відповідні рішення. Деякі з них будуть позитивні, а деяких не буде зовсім!». Питання — хто ж насправді натискає на зелену кнопку — повисло у повітрі.

      Розповідаючи про зустріч із рівненськими селянами, Прем'єр видав блискучу у своїй двозначності фразу: «У людей уже настрій такий, як кажуть, що руки вже тягнуться до землі. І це головне, що сьогодні хвилює хліборобів». Чи малася на увазі весняна сівба, чи випадки розбазарювання сільськогосподарських угідь, до яких не в останню чергу причетна коаліція, можна тільки здогадуватися. Але хліборобів ця проблема й справді дуже хвилює.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>