«Чотири мільйони гривень важать кілограмів 30... Але це для вас великі гроші, а не для мене»

14.03.2007
«Чотири мільйони гривень важать кілограмів 30... Але це для вас великі гроші, а не для мене»

(Володимира СТАДНІКА.)

      «У СІЗО співкамерники мене шанобливо називають «Мошеннік», пишаються знайомством зі мною — мовляв, це ж сам начальник «Еліта-Центру», просять номер телефону дати... Може, щоб досвідом поділився», — сказав, крім іншого, позавчора на суді у справі про масове ошуканство Ігор Циганок, який продав загалом 64 квартири в будинку на вулиці Отто Шмідта. Позавчора Шевченківський райсуд Києва продовжив слухання у «справі Циганка». Засідання, що затягнулося аж до вечора, було присвячене промові самого обвинуваченого та його відповідям на питання прокурорів, потерпілих, адвокатів та судді Марчук.

      Нагадаємо, «справа Циганка» — частина великої афери групи компаній «Еліта-Центру». Загалом шахраї видурили у довірливого населення понад 110 мільйонів доларів, продаючи квартири в різних районах столиці, в тому числі й на Отто Шмідта, 34-42. Циганок же мав відношення лише до Шмідта. За його словами, до 2004 року він збудував у Києві три будинки, з них один — на Боричевому Току, 30, — за такою ж схемою, як планував звести і на Шмідта, тобто без остаточних дозволів міської влади і навіть без акта про перепрофілювання ескізного проекту із торгово-офісного на житловий.

      Фірма Циганка вклала в нове будівництво 400 тисяч. власних доларів, але цього вистачило тільки на котлован. Кредитів ніхто не давав. І тут з’являється росіянин Шахов, він же Волконський. «Він приніс мені валізу, в якій був мільйон доларів, і запропонував співпрацю», — розповів, походжаючи по клітці в залі суду, Ігор Циганок. Так Волконський став власником 100 відсотків акцій Циганкової фірми «БІК», яка вела будівництво на Шмідта, а Циганкові відійшло 30-50 відсотків квартир у трьох корпусах майбутнього будинку. Крім того, пан Ігор впровадив у «БІК» свого бухгалтера і свою дирекцію, тож був упевнений у стійкості цього проекту. Але в результаті Волконський з іще одним керівником «БІКу», Шестаком, утік разом із залученими грішми.

      А тепер — головна новина від Циганка. За словами пана Ігоря, в нього є оригінали платіжних документів, із яких випливає, що він сім разів заносив Волконському й Шестаку готівку, отриману від продажу «своїх» квартир, на загальну суму майже 18 млн. грн.

      Чому Циганок не показував оригінали цих касових ордерів раніше, надто якщо врахувати, що його обвинувачують ще й у підробці ксерокопій таких документів? А тому, що боявся за їхнє збереження. І зараз боїться, тож може лише показати оригінали, а не долучати їх до 28 томів судової справи. «Слідство було упередженим. Мені сказали — «для тебе у Кримінальному кодексі статей вистачить. Мене визначили крайнім і хочуть будь-що посадити. А я ж такий самий обманутий інвестор, як і інші, тільки втратив не одну квартиру, а 57», — каже Циганок.

      Він та його адвокати доводять: сім поверхів будинку на Отто Шмідта збудовані саме за гроші, принесені Циганком. Тобто з його боку ніякого шахрайства і присвоєння чужих коштів не було — крали Волконський і Шестак.

      На запитання прокурора, скільки важить 4 млн. грн. готівкою (а Циганок кілька разів приносив компаньйонам такі суми) і як узагалі виглядало накопичення й транспортування величезних коштів готівкою, обвинувачений відповів просто: «Ну кілограмів 30... Вони ж і в доларах могли бути... Але це для вас великі гроші. А для мене як бізнесмена — звичайна сума».

      У адвокатів, які вважають, що невинуватість їхнього клієнта фактично доведено, було бажання клопотатися про звільнення Циганка з-під варти. Але 22 березня слухання продовжаться у звичному режимі, з поділом на «клітку» й решту залу.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>