«Нескорений» у Криму

14.03.2007

      Позавчора зал на 500 осіб сімферопольської української школи-гімназії був переповнений. Учні загальноосвітніх шкіл та кримських ВНЗ, громадські й політичні діячі Криму з цікавістю прийшли на небуденну для автономної республіки подію — відкриття фестивалю «Дні українського кіно в Криму», що присвяченi 100-літтю від дня народження Романа Шухевича і 65-літтю Української Повстанської армії. Завітали й два ветерани УПА з шести, що проживають у Криму — Йосип Воробчак і Володимир Чермушенцев. Як зазначила одна з організаторів, голова Сімферопольської МГО «Фундація регіональних ініціатив» Таміла Ташева, захід планувався на 5 березня, день загибелі в бою генерала-хорунжого УПА Романа Шухевича (Чупринки). Але через вимушений карантин у кримських школах та деяких ВНЗ й училищах «тиждень» був перенесений.

      Перший кримський фестиваль українського кіно визрів із кількарічного проекту «Наше кіно» громадської організації «Фундація регіональних ініціатив». Фундація влаштовувала покази знакових українських фільмів у різних містах і розсилала поштою диски усім охочим. Через те, що в Криму бракує найпростішої інформації про українську культуру, тут вирішили оздобити проект зустрічами з відомими українськими кіномитцями, художниками й музикантами. У програмі фестивалю — фільми «Катерина Білокур. Послання», «Білий птах з чорною ознакою» Юрія Іллєнка, «Мамай» Олеся Саніна, «Штольня» Любомира Кобильчука, «Наймичка» Ірини Молостової й Василя Лапокниша і «круглий стіл» «Перспективи змін в українській культурі у 2007—2011 роках».

      На відкриття фестивалю очікували високих гостей — представників Міністерства культури, кримської влади, представника Президента України. Утім захід їх не зацікавив, а когось, може, і налякав своєю посвятою. Хоча є Указ Президента № 879 «Про всебічне вивчення та об'єктивне висвітлення діяльності українського визвольного руху та сприяння процесу національного примирення» і доручення Кабміну організувати створення і демонстрацію науково-популярних фільмів про український визвольний рух 20—50-х років ХХ століття. Попри те, що на афішах зазначено, що захід відбувається за сприяння Міністерства культури та туризму України, Спілки театральних діячів України, Спілки кінематографістів Криму, Сімферопольського міського управління культури та управління освіти, фінансують фестиваль самі ініціатори — громадські організації.

      Найбільш очікуваним гостем на заході була народна артистка України Раїса Недашківська, яка грала роль Катерини Білокур в однойменному фільмі Ольги Самолевської. Акторка влаштувала маленький майстер-клас для учасників заходу і опісля поїхала до студентів кримського інституту культури, мистецтв і туризму та студентів інших вузів, де також повчила молодь акторської майстерності. На завершення урочистостей виступив гурт «DельТора» з Полтави. Показ фільмів розпочався зі стрічки Олеся Янчука «Нескорений», яка викликала в кримських дітей купу запитань. Скажімо, про віднайдення останків і перепоховання головнокомандувача УПА.