Шишки — це не тільки цінне насіння...

14.03.2007

      Наприкінці кожної зими лісівники виходять «на промисел» — збирати  соснові шишки. Активно допомагає й місцеве населення, для якого робота в лісі  стає непоганим сезонним заробітком. Помічник лісничого Руськополянського лісництва Володимир Фіалковський каже, що шишки збирають тільки з елітних дерев, котрі ростуть на спеціально заснованих для цього плантаціях.

      «Із 100 кілограмів соснових шишок виходить тільки один кілограм насіння — це копітка праця, котру можна порівняти, наприклад, з видобуванням руди. Потім це насіння ми відправляємо на дослідження в Боярську лісонасінневу станцію і тамтешні фахівці визначають ступінь його схожості. Найбільш цінним є насіння, схожість якого становить не менше 95 відсотків, його вважають першокласним», — пояснює головний лісничий Черкаського обласного управління лісового господарства Василь Горда. За його словами, потім це насіння зберігають у закритих скляних банках у сухому приміщенні. На кожній із чималих банок — своєрідний паспорт насіння, у якому зазначено час і місце збору, вага, клас, строк дії сертифікату якості, номер партії даного насіння. Лісівники кажуть, що періодично за допомогою кобальтового паперу в банці вимірюється вологість насіння, і якщо вона перевищує встановлені норми, то папір змінює колір — і тоді його знову необхідно підсушувати.

      Процедура отримання насіння — надзвичайно копітка та трудомістка. Скажімо, процес сушіння має проходити за температури 60 градусів. Не більше і не менше! Отож у шишкосушарці цілодобово чергують працівники, до обов'язків яких входить стежити за дотриманням технології.

      Цікаво, що «врожайним» для сосни зазвичай буває кожен четвертий рік. На це впливає і процес цвітіння дерев, і те, чи не траплялося у той період заморозків.

      Але план для збору сировини залишається стабільним. І це не дивно, адже перед лісівниками стоїть завдання — щороку збільшувати площі нових лісових насаджень. А отже, більше потрібно й насіння.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>