Ламані срібники не пропонувати

14.03.2007
Ламані срібники не пропонувати

Президент благословив опозицiйний блок на боротьбу. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

      Приводом для вчорашніх демаршів у ВР стало спільне засідання фракцій «Нашої України» та Блоку Тимошенко за участю Віктора Ющенка, яке відбулося напередодні. Лідери двох опозиційних сил в секретаріаті Президента підписали заяву про спільні дії, де містяться вимоги «НУ» та БЮТ до правлячої коаліції.

      На початку засідання Президент закликав представників обох фракцій не поступатися своїми позиціями за гроші. «Я хочу звернутися персонально до кожного депутата з блоку БЮТ і «Нашої України», — сказав Ющенко. — Я знаю, що ця декларація може бути комусь немила, але я хотів просити вас: не йдіть тим шляхом, яким ішли депутати попереднього скликання. Ніякий персональний підкуп не може замінити позицію, яку ви, як чесні люди, могли б тримати».

      При цьому глава держави наголосив, що саме серед «нашоукраїнців» та БЮТівців «антикризова» коаліція шукатиме «того, хто може продатись сьогодні за 33 ламані срібники». Тобто таких морально нестійких депутатів, які за певну винагороду допоможуть «антикризовикам» утворити в парламенті конституційну більшість чисельністю понад 300 голосів.

      В. Ю. висловив жаль, що «українська опозиція багато місяців була роз’єднана». «Я сподіваюсь, що це — не єдине засідання двох фракцій, де ви не будете дивитися один на одного як вороги, зробивши уроки з того, що було», — наголосив Ющенко.

      І дві фракції знову довели, що справді готові діяти пліч-о-пліч: підписали заяву про спільні дії. Текст цього документа був схвалений майже одностайно, однак кілька депутатів iз «Нашої України» все ж утрималися. За даними джерел «Української правди», серед них були Павло Жебрівський, Юрій Єхануров, Борис Беспалий та Олексій Кучеренко, а Петро Порошенко взагалі руки не піднімав — ні «за», ні «проти», ні «утримався». БЮТівець Олексій Данилов проголосував «проти».

      Підписанти заяви, або, як назвав її лідер фракції «НУ» В'ячеслав Кириленко, «маніфесту» спільної опозиційної діяльності, наголошують на тому, що внаслідок конституційної реформи в Україні виникла «системна політична та соціально-економічна криза, якої ще не знала національна історія за весь період державної незалежності». Усю відповідальність за те, що відбувається в країні, опозиціонери покладають «персонально на Януковича, його більшість у Верховній Раді, його уряд та приватизованих ним Симоненка—Мороза». Тому БЮТ і «Наша Україна» вимагають від «антикризовиків» здійснити систему невідкладних заходів, які зупинять руйнівні процеси в українській політиці та економіці.

      Загалом вимог сімнадцять. З огляду на те, що спричинила всю цю катавасію політреформа, опозиція вимагає формування конституційної комісії поза межами парламенту і винесення на всеукраїнський референдум питання про форму державного правління в Україні. Наступна вимога стосується захисту зовнішньополітичного курсу України: правляча коаліція повинна забезпечити визначену Конституцією провідну роль Президента в проведенні зовнішньої політики і призначити запропонованого главою держави міністра закордонних справ.

      Опозиція також вимагає: припинити наступ на українську мову та культуру — негайно зняти з розгляду законопроекти, спрямовані проти української мови, скасувати рішення місцевих рад про запровадження в регіонах мов із якимсь «регіональним» статусом тощо. Звільнити з займаних посад керівника МВС Цушка та Генпрокурора Медведька й припинити «політизацію, криміналізацію та корумпованість силових структур України», відновити у повному обсязі розслідування резонансних справ, підпорядкувати внутрішні війська МВС Президенту.

      Розірвати злочинний зв'язок бізнесу і влади.

      Перейти на прямі, без посередників, угоди з Російською Федерацією, Туркменістаном, Казахстаном, Узбекистаном щодо забезпечення України природним газом.

      Суттєво підвищити заробітні плати та пенсії. Подолати «тарифну» кризу. Припинити корумповані схеми в економіці. Припинити тиск влади на бізнес. Негайно зупинити рейдерство.

      Припинити руйнування основ державності та системи влади в країні й зняти з розгляду проекти нормативно-правових актів, спрямованих на руйнування системи державної влади, зовнішньої та внутрішньої політики, системи оборони й державної безпеки, перешкоджання реалізації Президентом його конституційних повноважень.

      Зняти всі перешкоди для проведення місцевих референдумів, аби виборці могли «звільнити» тих депутатів та голів місцевих рад, які не виправдали їхньої довіри.

      Запровадити відповідальність корумпованих суддів за неправосудні рішення.

      Також опозиція вимагає «зупинити сповзання ЦВК до маніпуляцій та корупції» і негайно затвердити Верховною Радою дві кандидатури членів Центрвиборчкому, внесених Президентом. І, звісно, прийняти закон «Про парламентську опозицію», аби законодавчо закріпити за «контролерами» влади цю функцію.

      Останньою, 17-ю  вимогою БЮТ і «НУ»  є здійснення невідкладних та вичерпних заходів із подолання катастрофічного стану сільського господарства та українського селянства.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>