Нема Ради з тією опозицією

14.03.2007
Нема Ради з тією опозицією

Пiсля блокади — бойкот. Опозицiйнi депутати демонстративно залишають сесiйну залу. (Фото Укрінформ.)

      Домовленості, як і очікувалося, схвалені Банковою, опозиція вчора принесла до Верховної Ради. Втім «більшовики» відмовилися піти назустріч 17 вимогам «помаранчевих». Відтак останні покинули сесійну залу. При цьому опозиція пригрозила, що робота, яку цей час під куполом вестимуть коаліціонери, буде марною. Бо закони, ухвалені за цей час, ветуватиме Президент.

      Представники «антикризової» коаліції розпочали вчорашній день із того, на чому зупинилися пару тижнів тому, — з блокування трибуни та інших життєво важливих закапелків парламенту. Юлія Тимошенко з притаманним їй прийомом гіперболізації зазначила, що безпардонні більшовики захопили навіть... туалети.

      Загалом же Юлія Тимошенко від імені опозиції закликала оголосити перерву в засіданні парламенту, щоб за цей час обговорити 17 вимог. «Якщо «антикризова» коаліція не піде назустріч вимогам, ми будемо діяти адекватно», — пригрозила Тимошенко. Юлія Володимирівна відзначила, що зараз як ніколи сильною є небезпека втрати незалежності Україною. Але, запевнила лідерка БЮТ, так чи інак, «банда при владі та в Україні панувати не буде».

      «Антикризовики» обурилися, що опозиція ставить їм ультиматуми і не дає й дня прожити у спокої. «Регіонал» Олександр Стоян звинуватив «помаранчевих» у тому, що вони займаються «політичним рейдерством» і висловив жаль, що «в цю гру включився Президент». Петро Симоненко (вчора він став найпалкішим оратором з боку більшості) взагалі назвав таку опозицію «загрозою», бо вона «підмінює ідею патріотизму махровим націоналізмом», натомість «антикризова» коаліція — це гарант збереження соціального миру».

      Голова Верховної Ради Олександр Мороз розкритикував більшість вимог опозиції. Але обіцяв, що їх обговорять на погоджувальній раді під час перерви. І одразу ж видав прогноз: «Ми проведемо обговорення, але я скажу, що планується далі: а далі два сектори накриють прапорами, Верховна Рада бойкотуватиметься, а потім — вимога до Президента, щоб не підписувати закони і заклики, щоб він підписав указ про розпуск парламенту», — заявив Сан Санич.

      Перерву було оголошено на 30 хвилин. Та насправді вона тривала більше години. Ні до чого лідери фракцій не прийшли. Бо, як зазначила Тимошенко, ця бесіда нагадувала «розмову глухого зі сліпим». Юлія Володимирівна констатувала, що ця коаліція нічого, крім «узурпації влади і ламання народу через коліно» не вміє, тому опозиція покидає зал засідань.

      Лідер парламентських «нашоукраїнців» В'ячеслав Кириленко додав, що опозиція сподівалася на порозуміння, проте, «зіткнувшись зі стіною, ми покидаємо залу і будемо боротися позапарламентськими методами і доведемо свою правоту».

      Після виступів опозиціонери дружно піднялися з місць і, махаючи руками «більшовикам», покинули залу. «Коаліціонери» натомість провели їх оплесками. Є чому радіти: в залі буде спокійно, тихенько, ніхто не вимикатиме світло. А опозиції що? Її й так рідко слухали. А з приводу того, що «більшовики» позбулися перешкод у протягуванні власних законів, — то опозиція виробила супроти цього план. Про нього на «прощальному» брифінгу розповіли Тимошенко та Кириленко.

      Перш ніж вийти до журналістів, вони з хвилину про щось радилися на третьому поверсі. Першим цього разу виступив лідер «нашоукраїнців». В'ячеслав Кириленко зазначив, що робота парламенту надалі буде малопродуктивною. «Верховна Рада прийматиме тільки корупційні та лобістські закони, які не матимуть шансів отримати підпис Президента, — пояснив Кириленко. — Тому без врахування 17 вимог опозиції робота парламенту приречена бути безрезультативною».

      На уточнююче запитання, чи, полишаючи зал, опозиція покине й будівлю ВРУ, Юлія Тимошенко відповіла, що «ми будемо перебувати в приміщенні парламенту». Вона також не виключила, що опозиціонери вдадуться до вуличних акцій.

      Що ж до представників «антикризової» коаліції, то вони обурилися і тим, що за роботою над написанням 17 вимог опозиції спостерігав Президент, і тим, що «помаранчеві» включили Віктора Ющенка у свій сценарій блокування законодавчої роботи ВРУ. «Перепрошую, а він Президент України, чи президент так званої опозиції, — обурюється лідер КПУ Петро Симоненко. — Якщо опозиції — то нехай покине крісло глави держави і йде займатися тим, чим хоче займатися. Він мусить ретельно розглянути кожен законопроект, який приходить йому на підпис (тут Симоненко коментує згадану вище заяву Кириленка. — Авт.), а не грається своєю посадою».

      Олександр Мороз повідомив, що намагався обговорити ситуацію з Президентом України. Але глава держави перебував у цей час на Житомирщині. Мороз не виключив, що зустрінеться з Віктором Ющенком та Віктором Януковичем. Опозиція не має нічого проти. Однією із її пропозицій є засідання РНБО, на якому глава держави та інші вищі посадовці обговорили б 17 пропозицій «НУ» і БЮТ.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      У Верховній Раді створено депутатське об'єднання «Незалежна Україна». Про це з трибуни повідомив нардеп Володимир Заплатинський. За його словами, до «Незалежної України» увійшли «народні депутати , в тому числі і ті, які не входять до жодної фракції Верховної Ради». Сам Заплатинський став лідером цього об'єднання. Крім нього, до «НУ-2» увійшов екс-«нашоукраїнець» Олександр Волков, а також вісім екс-БЮТівців: Олександр Борзих, Інга Вершиніна, Михайло Гладій, Олександр Єдін, Михайло Зубець, Володимир Зубик, Максим Луцький і Володимир Толстенко.

      Оголошення Заплатинського супроводжували вигуки «Ганьба!». Це кричали представники опозиції, яку, ввійшовши до коаліції, кинув Заплатинський. Натомість більшовики вітали нову групу оплесками. З чого можна зробити висновок, що «Незалежна Україна» стане четвертим стовпом «антикризової» коаліції, до якого долучили перебіжчиків із протилежного табору.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>