ГЛЮКозний маркер

13.03.2007
ГЛЮКозний маркер

Якісна тест-система може виміряти вміст глюкози незгірш за лаборанта. (Фото з сайту www.biosensoran.ru.)

       Успіх особистої «війни» пацієнта з цукровим діабетом (як, власне, і з будь-якою іншою хворобою) насамперед залежить від своєчасного виявлення болячки. Якщо не діагностувати діабет на ранній стадії, хвороба розцвіте в організмі буйним цвітом і встигне дати пишний букет ускладень, які спричиняють інвалідність і смерть хворих. За даними українського МОЗ, у різних країнах світу саме хворі на діабет формують до 85 відсотків усіх товариств сліпих. Близько половини хворих на цукровий діабет першого типу помирає від хронічної ниркової недостатності. Серед таких хворих у 2—5 разів частіше діагностують інфаркт міокарда, ніж у здорових людей того ж віку. Більше того, на діабетиків припадає від 50 до 70 відсотків усіх ампутацій нижніх кінцівок, не пов'язаних із травматизмом, а гангрена нижніх кінцівок у таких пацієнтів трапляється у 200 (!!!) разів частіше, ніж у людей, які не мають проблем із виробленням інсуліну та засвоєнням глюкози.

      За офіційними даними, в Україні зареєстровано близько одного мільйона хворих на цукровий діабет, з них більше п'яти тисяч — діти. Проте результати широкомасштабних клінічних досліджень, проведених Інститутом ендокринології в різних регіонах України, свідчать, що реальна кількість хворих значно більша і становить 2—2,5 мільйона. Тому одним із пріоритетних завдань на сьогодні є ефективне виявлення хворих на цукровий діабет.

      Діабет першого типу розвивається через те, що підшлункова залоза не може виробляти інсулін, відповідальний за розщеплення глюкози. Хворим необхідні регулярні ін'єкції інсуліну, в іншому разі їм загрожує гіперглікемічна кома і смерть. Сьогодні діабет першого типу виявляють вимірюванням рівня глюкози в крові хворого. Перший, рутинний спосіб, проходить кожен пацієнт, який потрапляє до лікарняного стаціонару — неважливо, з яким діагнозом. Причому, відповідно до законодавства України, пацієнт не має за це платити. Працівники лабораторії вимірюють вміст глюкози у плазмі крові та в сечі людини, і якщо рівень цукру перевищує норму, роблять повторний аналіз та додаткові дослідження для уточнення дагнозу.

      Коли ж ідеться про дослідження рівня цукру в крові діабетиків і визначення небезпечної для здоров'я концентрації, набагато зручнішими є експрес-тести (глюкометри), які можуть швидко, буквально протягом однієї хвилини, проаналізувати краплину крові, яка потрапила на реактивну смужку. Щоправда, їх не можна назвати дешевими, а для більшості діабетиків-пенсіонерів таке диво медицини і взагалі не по кишені.

      У наших аптеках сьогодні можна побачити більш ніж два десятки таких приладів виробництва Японії, США, Англії, Німеччини, України тощо. Ціна одного глюкометра коливається від 300 до 500 гривень. Вартість тест-смужок для імпортних приладів становить від 100 до 160 гривень за 50 штук, для вітчизняного глюкометра — 30 гривень за 50 штук. Більшість приладів «пам'ятають» від 20 до 200 останніх результатів вимірювання цукру, тож пацієнт за бажання може порівняти дані за кілька днів. Недоліком більшості глюкометрів є те, що на тест-смужку треба щоразу проливати краплю власної крові. Якщо таке дослідження треба робити по кілька разів на добу, «вампiризм» тесту починає дратувати. Як, власне, і його дороговизна...

      Альтернативні пристрої для діабетиків, які використовують вживлені під шкіру датчики, ще дорожчі й не завжди надійні. Що робити? Можливо, ситуацію змінить винахід американських учених, які розробили простий і безкровний метод діагностики діабету першого типу. Як передає «Медпортал», учені пропонують відслідковувати рівень глюкози по концентрації ацетону — одного з продуктів неповного метаболізму глюкози. Створений дослідниками Армстронгом Мбі та Чуї Вангом пристрій оцінює вміст ацетону в повітрі, яке видихає пацієнт. Апарат дозволяє визначати концентрації ацетону до 0,45 часток на мільйон в одиниці об'єму. У типового діабетика цей показник становить 1,4 частки на мільйон.

      Розробники відзначають, що зараз їхній винахід підходить тільки для діагностики цукрового діабету, однак у майбутньому апаратуру можна буде використовувати і для щоденного моніторингу цукру. Можливо, за кілька років новинка потрапить на український ринок і складе конкуренцію більш болючим тестовим системам.

 

ПАЦІЄНТУ НА ЗАМІТКУ

На що треба звернути увагу при покупці індивідуального глюкометра?

1. Безперебійна поставка тест-смужок для глюкометра від фірми-продавця.

2. Час вимірювання (у сучасних приладах не має перевищувати 60 секунд).

3. Розміри глюкометра (якщо плануються часті ділові поїздки або подорожі, краще вибрати компактний прилад, не важчий за 50 грамів).

4. Розміри дисплея (зазвичай людям старшого віку легше користуватися великим дисплеєм із чітким зображенням).

5. Кількість кнопок керування (якнайменше або зовсім без них, щоб не наплутати чогось).

6. Тест-смужка, на яку наносять кров чи сечу, не повинна протиратися ватою або папером (зайві маніпуляції свідчать про те, що модель застаріла).

7. Реєстрація приладу в Міністерстві охорони здоров'я України (зареєстрована модель — перевірена, якісна і надійна, без реєстрації — невідомо як працюватиме).