Відстріляли й відбігали

06.03.2007
Відстріляли й відбігали

Лижниця Лада Нестеренко в Японiї сенсаційно піднялася на сьоме місце. (Фото автора.)

Без медалей, але з прогресом

      Без нагород повернулася українська збірна з 47-го чемпіонату світу з лижних видів спорту, що в неділю завершився у Саппоро. Зауважмо, такі змагання в Азії проходили вперше. Шансів зійти на японський подіум в останні два дні чемпіонату в наших спортсменів фактично й не було.

      Розподіл призових місць у марафонських гонках і в жінок, і у чоловіків відбувся на останніх метрах дистанцій. Серед наших співвітчизників можна виділити 30-річну Ладу Нестеренко, яка в гонці на 30 км фінішувала сьомою й показала таким чином кращий результат у своїй кар'єрі. Харків'янка не лише несподівано випередила більш авторитетну землячку Валентину Шевченко, а й на останньому відрізку обійшла дворазову чемпіонку світу росіянку Ольгу Зав'ялову.

      Провалив чемпіонат уже колишній лідер чоловічої збірної Роман Лейбюк, який розплачується за невдалу зміну виробника лиж. У недільній гонці на 50 км представник Івано-Франківщини навіть не зміг дістатися фінішу.

      Ще приземленіші завдання стояли перед нашими стрибунами з трампліна й двоборцем — потрапити бодай до тридцятки кращих. Але хлопці до заповітних місць не дотягнули. У стрибках із трампліна HS100 Володимир Бощук показав 35-й результат (88,5 м), а Віталій Шумбарець — 51-й (84 м). Призерами тут стали поляк Малиш (102,5 м), швейцарець Сімонн (96,5 м) та австрієць Моргенштерн (95 м). У двоборстві (HS100 і гонка переслідування за системою Гундерсена на 15 км) Володимир Трачук опинився на 41-й позиції, а на п'єдестал зійшли німець Акерманн, американець Демонг і фін Коївуранта.

      У боротьбі за командну першість норвежці випередили фінів лише за рахунок більшої кількості срібних медалей (5+4+7 проти 5+1+2). Третіми стали німці (2+4+3), четвертими — росіяни (1+3+0).

Перемоги до пенсії

      Сьомий етап Кубка світу з біатлону став часом тріумфу француза Рафаеля Пуаре, який завершує тривалу кар'єру на мажорній ноті. Цього уїк-енду Пуаре довів кількість своїх перемог на елітних змаганнях до 43, вигравши у фінському Лахті всі три гонки— індивідуальну, спринт і переслідування. Кращим результатом українців стало десяте місце Андрія Дериземлі на спринтерській дистанції, де він припустився одного промаху й програв переможцеві 29,1 сек. А от у переслідуванні чернігівчанин впав аж на 41-шу позицію, припустившись сімох промахів.

      У жінок триразова олімпійська чемпіонка німкеня Каті Вільгельм у вихідні двічі фінішувала другою, обидва рази поступившись партнерці по команді Мартині Глагов. Але в загальному заліку Кубка світу Вільгельм зуміла обійти шведку Анну-Карін Олофссон і вирватися в лідери.

      У Лахті стабільно виступила лідер української команди Оксана Хвостенко. Після чистої стрільби й 11-ї позиції у спринті краща спортсменка України січня місяця мала амбіції поліпшити цей показник у гонці переслідування. Припустившись єдиного промаху на першому з чотирьох вогневих рубежів «персьюту», Оксана піднялася на одну сходинку — 10-те місце. Так само на один рядок вище стала Хвостенко і в загальному заліку Кубка світу — тепер вона 13-та. Попереду ще два етапи.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу з лижних видів спорту

Саппоро (Японія)

      Жінки. Гонка з масовим стартом (30 км). 1. Куйтунен (Фінляндія) — 1 год. 29 хв. 47,1 сек. 2. Стейра-Стормер (Норвегія) — +6,9. 3. Йонауг (Норвегія) — +1.22,8... 7. Нестеренко — +2.50,8... 12. Шевченко — +4.12,5... 36. Обіух — +11.12,0... 38. Григоренко (всі — Україна) — +12.56,3...

      Чоловіки. Гонка з масовим стартом (50 км). 1. Х'єлмесет — 2:20.12,6. 2. Естіл (обидва — Норвегія) — +0,4. 3. Філбріх (Німечина) — +4,5... 32. Гуменяк — +10.06,0... 36. Пуцко — +12.32,7... Лейбюк (усі — Україна) — не фінішував.