ПОРАхунки

06.03.2007

      До керівництва партії «Пора» знову повернувся Владислав Каськів. Його було обрано на засіданні центральної ради, яке пройшло в неділю. Каськів змінив на цьому посту Євгена Золотарьова. Останній став жертвою кадрових пертурбацій, які пережила «Пора» в суперечках над тим, чи брати їй участь у громадському русі «Народна самооборона».

      Нещодавно Золотарьов провів через політраду рішення про підтримку «Порою» руху «Народна самооборона». Утім частина партійців виявилася незадоволеною таким кроком. Особливо в регіонах. Вони звинуватили Золотарьова в тому, що він веде до «Самооборони», не порадившись із соратниками. І висловили думку, що така політика приведе до «розчинення» «Пори». Противники союзу з «НаСа» запропонували змінити політраду партії, при цьому розширивши її склад із 9 членів до 15. Люди, близькі до «Пори», підозрюють, що це була всього лиш зачіпка для того, щоб відсунути від керівництва Золотарьова.

      Відтак центральна рада в неділю визнала роботу політради незадовільною, а приєднання до очолюваного Луценком руху — помилковою. Потім на голосування поставили питання про дострокове припинення повноважень політради. За даними «УМ», таке рішення підтримала непереконлива, але все ж більшість — 33 проти 29 осіб. Люди зі сторони Золотарьова кажуть, що перевага була забезпечена за рахунок обіцянок дати посади у керівних органах абощо.

      Вельми цікаву історію описує кореспондент газети «Коммєрсант-Украіна», якому пощастило побувати на засіданні центральної ради «Пори». «Я хочу привітати всіх із тим, що ми показали, що ніяка політрада не може прийняти рішення, не враховуючи нашої думки», — вигукнув після цього один із делегатів. Золотарьов відповів: «Якщо настав час привітань, то я вас теж привітаю із тим, що партія стала абсолютно комерційною організацією».

      Хай там як, а нова політрада пізніше переобрала собі лідера — ним став колишній провідник партії Владислав Каськів.

      Учора Євген Золотарьов відмовлявся від пояснень. «На жаль, нічого розповісти вам не можу, — сказав він кореспонденту «УМ». — Ми прийняли рішення не роздавати коментарів, поки не буде скликано засідання нової політради». Він лише зауважив: «І я, і всі мої колеги, які були в попередньому складі політради, але не ввійшли до нового, залишаємося в партії».

      Таких — п'ятеро (зокрема, й «спікер» «Пори» Андрій Юсов). При голосуванні за новий склад політради вони взяли самовідвід. Тих, кому вдалося переобратися до нового складу політради, — четверо: Каськів, Шевляк, Покальчук і Таран.

      Влад Каськів просить шукати у позавчорашньому засіданні політради не кадрові інтриги, а питання світогляду. «Суть не в зміні керівництва, — розповів він «УМ», — а у визначенні пріоритетів».

      Пан Владислав відійшов від керівництва партією після минулорічних виборів; недовго він був і радником Президента. Обіцяв подати у відставку, якщо блок «Пора»—ПРП не подолає 3-відсоткового бар'єра. Так і зробив. На зміну Каськіву прийшов молодий, зовсім не бюрократичний, зате достоту революційний Євген Золотарьов. При цьому Каськів залишався неформальним керівником «Пори». Це засвідчує, зокрема, й позавчорашнє засідання центральної ради.

      Що ж до Луценка, то «і я особисто, і партія вітаємо громадські ініціативи, — розповів Каськів кореспондентові «УМ», — але зараз настав час не оборонятися, а наступати. Не можна протестувати тільки проти чогось — треба виступати за щось. Якщо цього нема, то будь-який громадський рух є дискредитацією ідеї громадського спротиву». При цьому пан Каськів каже: «Це не означає, що ми вороги («Пора» і «НаСа». — Авт.), просто це зовсім різні завдання».

      Що ж до «Народної самооборони», то там рішення «порівців» сприйняли з прикрістю. Дехто з керівництва назвав перемогу групи Каськіва на центральній раді не інакше як спробою «покласти «Пору» під Партію регіонів». Звичайно, сказано грубо, але при цьому необхідно зважати, що кожне подрібнення «помаранчевих» — це додатковий мішок цементу в редути Януковича...

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>