«Відступники» в оточенні королеви і диктатора

27.02.2007
«Відступники» в оточенні королеви і диктатора

Продюсер фільму «Відступники» Грем Кінг та виконавець головної ролі Леонардо Ді Капріо. (Фото Рейтер.)

      «Перевірте-но ще раз у тому конверті — там точно моє ім'я написано?» — напівжартома запитав 64-річний Мартін Скорсезе у своїх колег Спілберга, Лукаса й Копполи, які представляли номінацію «Найкращий режисер». П'ять разів Скорсезе номінувався на «Оскар», і лише на шостий раз, учора, здобув омріяну відзнаку. До всього, його детективна стрічка «Відступники» — про звитяги американського Шарапова-Ді Капріо — визнана найкращою у категорії «Найкращий фільм». Крім того, «Відступники» перемогли ще у двох номінаціях, зібравши загалом чотири статуетки — найбільше серед інших фільмів, представлених на 79-й церемонії вручення «Оскарів».

 

Шоу на мільярд землян

      Учора о 7.20 ранку за київським часом в театрі «Кодак» у Лос-Анджелесі прозвучав фінальний акорд того, що його організатори назвали «найбільшим телешоу на планеті Земля» — 79-ї церемонії вручення призів Американської кіноакадемії. Цьогорічне оскарівське дійство було довшим (хоча і не рекордним) за тривалістю від попередніх — 3 години 50 хвилин. Ні, ніхто не перевищив часового ліміту в 240 секунд для подяк усім і вся. Навпаки, більшість лауреатів продемонструвала гідну похвали лаконічність. Шоу виявилося довшим з огляду на те, що, на відміну від попередніх церемоній, на сцені театру, окрім традиційного виконання п'яти номінованих на «Оскара» пісень, було показано ще кілька концертних номерів. За церемонією у Лос-Анджелесі стежив один мільярд телеглядачів світу, тобто кожен шостий мешканець планети!

Лесбіянка за тамаду

      На жаль, після того як відомий комедійний актор Біллі Крістал після шести років ведення «Оскарів» вирішив «піти на пенсію», організатори не можуть знайти йому гідну заміну. Минулого року зовсім не переконливим виглядав негритянський комедійний актор Кріс Рок. Те ж можна сказати і про тамаду вчорашньої церемонії Еллен Де Дженерес. Ця колишня акторка, а тепер ведуча популярного телешоу, відома своїм гострим язиком та нетрадиційною сексуальною орієнтацією. Про друге свідчило хіба що те, що вона, на відміну від переважної більшості жінок, присутніх на шоу, була не у вечірній сукні, а брючному костюмі. Точніше, в трьох: на початку з'явилася в оксамитовому малинового кольору, потім продемонструвала себе ще в двох атласних — білому й синьому. Сутужніше було з жартами. До більш вдалих можна віднести появу Еллен на сцені театру з ранцем, в якому жінки носять немовлят, тільки що замість дитини в «пелені» була статуетка «Оскара». Також усіх розвеселила спроба вручити режисеру Мартіну Скорсезе в залі сценарій фільму — натяк на використання «службового становища».

Інтернаціональне суперництво

      Стосовно найважливiшого — нагород, то головний висновок вчорашньої церемонії такий: є справедливість на цьому світі. Один із найкращих режисерів сучасного кіно Мартін Скорсезе з шостої спроби нарешті отримав свого першого «Оскара». У драматичній стрічці «Відступники» він показав корупцію в поліції Бостона. Попередні п'ять номінацій для Скорсезе закінчувалися нічим, хоча в кожному випадку йшлося про фільми світового класу.

      «Відступники» взагалі виявилися найкращими: до «Оскара» для самого режисера додалися перемоги в головній категорії — «Кращий фільм року», а також ще у двох — «Кращий адаптований сценарій» (Вільям Монахен) та «Кращий монтаж».

      Відкриваючи церемонію, Еллен Де Дженерес зауважила, що настільки інтернаціонального контингенту претендентів на нагороди та добору фільмів в історії «Оскарів» ще не було. І це знайшло відображення в розподілі нагород. Три «Оскари» дісталися мексиканському фільму «Лабіринт Фавна». Щоправда, ця барвиста воєнно-казкова історія програла в категорії «Кращий неангломовний фільм» німецькій стрічці «Життя інших». У короткому документальному метражі перемогу здобула китайська стрічка «Кров округу Їньжу» — про проблеми зі СНІДом у віддаленому китайському селі. Серед анімаційних короткометражок — канадсько-норвезька «Данський поет». Серед ігрових короткометражок — ізраїльська «Історія із Західного берега»: про ізраїльсько-палестинський конфлікт.

Британці наступають

      Серед претендентів на «Оскари» найбільшу після американців групу становили представники Туманного Альбіону. Досі британська акторка Хелен Міррен зібрала всі можливі нагороди за роль королеви Єлизавети ІІ у фільмі «Королева», а тепер до них додалася і кінематографічна корона — «Оскар». До речі, у четвер стрiчка про кризу в Британії після загибелі принцеси Діани виходить і в український прокат.

      Британська модельєрка Мілена Канонеро отримала свого третього «Оскара» за костюми до історичної драми британського ж режисера Стівена Фрієрса «Марія-Антуанетта». Для талановитої художниці по костюмах це була вже восьма номінація на «Оскара». Попередні дві почесні статуетки вона отримала за костюми до шедеврів світового кіно «Баррі Ліндон» та «Вогненні колісниці». Варто віддати належне Мілені Канонеро: на церемонію вона з'явилася у значно елегантнішому костюмі, ніж імениті кінозірки.

Зруйнований «Вавилон»

      Найбільшим невдахою, якщо можна так висловитися, став фільм мексиканського режисера Алехандро Гонсалеса Інарріту «Вавилон». Він фактично мав рекордну для цього року кількість номінацій — сім (більше — вісім — тільки в «Дівчат мрії», але американський мюзикл виїжджав за рахунок трьох пісень, представлених одночасно в номінації «Найкраща пісня»). У підсумку «Вавилон» переміг лише в одній категорії (музика для фільму). А «Дівчата мрії» не виграли навіть «пісенну» категорію. Певною несподіванкою можна вважати перемогу в номінації «Кращий актор першого плану» 45-річного негритянського лицедія Фореста Уїтакера. Він дуже переконливо виконав роль жорстокого диктатора Іді Аміна з африканської країни Уганда у фільмі «Останній король Шотландії». При цьому все ж очікувалося, що перемогу в цій категорії здобуде славетний британський актор Пітер О'Тул за роль у фільмі «Венера». Для 74-річного О'Тула це була восьма номінація, але він жодного разу не перемагав.

      Також певною несподіванкою є перемога в категорії «Краща жіноча роль другого плану» тілистої негритянської акторки Дженніфер Хадсон за роль у вже згаданій стрічці «Дівчата мрії». Хадсон є дебютанткою в кіно і не має жодної акторської освіти: до цього вона була співачкою комунального хору міста Чикаго. Як уже писала «УМ», «Дівчата мрії» є екранізацією популярного однойменного бродвейського мюзиклу, в якому викладена історія популярної в 60-х роках фірми грамзапису з міста Детройт «Тамла Мотаун». Заслуга фірми та її шефа Баррі Джорді в тому, що він популяризував у США негритянський стиль соул та відкрив шлях на естраду десяткам популярних виконавців, зокрема і дівочому тріо «Супрімс» (прототип «Дівчат мрії»). Дженніфер Хадсон як володарка чудового голосу просто опинилася у відповідний час у відповідному місці. Чи зможе вона знайти наступну таку вдячну роль, яка відповідала б її обдаруванню?

      Цілком заслужено «Оскар» в категорії «Кращий актор другого плану» дістався 73-річному ветеранові американського кіно, різнобічно обдарованому актору Алану Аркіну за роль у фільмі «Маленька міс Сонечко». Це мудра та смішна трагікомедія про те, що людське щастя складається з дрібних подій нашого життя.

Під прапором Гора

      Цього року не було жодних політичних промов чи випадів зі сцени, але червоною ниткою через усю церемонію пройшла тема глобального потепління й екологічної безпеки. На церемонії був присутнім і не раз підіймався на подіум колишній віце-президент та кандидат у президенти США на виборах 2000 року Ел Гор. Америка почала дуже серйозно перейматися проблемами парникових газів та глобального потепління, бо Гор доклав рук до створення повнометражного документального фільму «Незручна правда» саме на цю тему. Фільм переміг у своїй категорії, хоча мав за суперників дві стрічки на не менш пекучу тему — війна в Іраку. У «Категорії краща пісня для фільму» перемогла композиція американської співачки та гітаристки Мелісси Етерідж «Я потребую проснутися», яка написана спеціально для фільму «Незручна правда».

 

КОМУ ЩО?

Повний список володарів «Оскара»-2006 у своїх категоріях:

Фільм року: «Відступники»

Режисер: Мартін Скорсезе («Відступники»)

Актор у головній ролі: Форест Уїтакер («Останній король Шотландії»)

Акторка у головній ролі: Хелен Міррен («Королева»)  

Акторка у другоплановій ролі: Дженніфер Хадсон («Дівчата мрії»)

Актор у другоплановій ролі: Алан Аркін («Маленька міс Сонечко»)

Неангломовний фільм: «Життя інших» (Німеччина)

Адаптований сценарій: Вільям Монахен, «Відступники»

Оригінальний сценарій: Майкл Арндт, «Маленька міс Сонечко»

Музика: Густаво Сантаолалла, «Вавилон»

Пісня для фільму: I Need to Wake Up (фільм «Незручна правда»), автор музики, слів та виконавець Мелісса Етерідж

Повнометражний мультфільм: «Веселі ніжки»

Короткометражний мультфільм: «Данський поет», режисер Торілл Кове

Повнометражний документальний фільм: «Незручна правда», режисер Девід Гуггенхайм

Короткометражний документальний фільм: «Кров округу Їньжу»

Візуальні ефекти: Джон Нолл, Хол Хікель, Чарльз Гібсон та Аллен Холл, «Пірати Карибського моря: Скриня мерця»    

Операторська робота: Гіллермо Наварро, «Лабіринт Фавна»

Декорації: Еугеніо Кабальєро та Пілар Ревуельта, «Лабіринт Фавна»

Костюми: Мілена Канонеро, «Марія-Антуанетта»

Ігрова короткометражка: «Історія із Західного берега», режисер Арі Сандель

Грим: Девід Марті та Монце Рібе, «Лабіринт Фавна»

Монтаж звуку: Майкл Мінклер, Боб Бісер та Віллі Бертон, «Дівчата мрії»

Звукові ефекти: Алан Роберт Мюррей та Баб Асман, «Листи з Іводжими»

Монтаж фільму: Тельма Шунмейкер, «Відступники»

Почесний «Оскар» за внесок у мистецтво кіно: композитор Енніо Морріконе

Гуманітарна нагорода ім. Жана Хершольта: голлівудському кінопродюсеру Шеррі Лессінг за її благодійну діяльність на користь дітей та хворих на СНІД

  • Огидні і прекрасні

    У Нью–Йорку відбулася одна з найулюбленіших подій шоу–бізнесової тусовки — церемонія вручення премії MTV Video Music Awards, заснованої найпопулярнішим музичним телеканалом у світі. Уперше подію такого масштабу організували в Брукліні, і незважаючи на «непрестижний» статус цього району, дійство було справді вражаючим. >>

  • Ольга Куриленко: Мені ніколи не спадало на думку зірватися

    Цілком можливо, що за кілька років світ перестане асоціювати Ольгу Куриленко винятково з дівчиною Бонда: сьогодні вона задіяна у кількох проектах всесвітньо відомих режисерів, що дає їй надію вийти за рамки образу статичної красуні. Сміливо припускаю, що у майбутній біографії актриси буде глава, в якій описуватиметься, що змінити амплуа їй дозволила робота у фільмі дебютантки Міхаль Боганім «Земля забуття» (картина виходить на екрани кінотеатрів України 26 квітня): Ольга грає молоду жінку, яка не може забути про трагедію, що сталася в її житті під час вибуху на ЧАЕС. Актриса сама вийшла на проект маловідомої режисерки. «Від когось Ольга довідалася, що існує сценарій фільму про Чорнобиль, і зацікавилася ним, — розповідала в інтерв’ю «УМ» Міхаль. — Оскільки я знімала до цього документальне кіно, то мені не йшлося про те, щоб залучити до роботи над фільмом відомих акторів. Але коли зустрілася з Ольгою і поговорила з нею, то зрозуміла, що вона підходить на цю роль».

    Незважаючи на те, що українка працює з такими великими, як Деніел Крейг, Терренс Малік, Том Круз, їй вдається залишатися «земною». «Особливі прикмети» цієї знаменитості: скромність, виваженість, працьовитість. Хоча, можливо, у майбутньому ми дізнаємося про недитячі інтриги, завдяки яким, а не лише екзотичній красі, Куриленко пробиралася на вершини Голлівуду, проте в інтерв’ю «УМ» Оля постала саме такою. За її словами, вона не по­требує «зіркової свити»: у неї немає менеджера, асистента, водія, публіциста. «Свою кінокар’єру я будую сама. Для простої поради мені достатньо мого асистента», — стверджує Куриленко. >>

  • Ковток води

    Лікарі, які робили розтин тіла співачки Уїтні Х’юстон, виявили в її легенях воду. Така остання новина із закулісся раптової смерті американської зірки поп– та соулмузики. >>

  • Хай живе королева!

    Цьогорічна, 58–ма, церемонія вручення найвищих американських музичних нагород «Греммі», яка відбулася в Лос–Анджелесі у ніч із неділі на понеділок за київським часом, пройшла під знаком жалоби. Напередодні у своєму готельному номері була знайдена мертвою славетна співачка Уїтні Х’юстон, яка мала виступити на цій церемонії, тож вечір фактично перетворився на вшанування її пам’яті. Спершу організатори навіть думали взагалі скасувати захід, але родина Х’юстон попросила цього не робити. Проте в програму церемонії було внесено зміни. >>

  • Король переміг Цукерберга

    Цьогорічна, 83–тя, церемонія нагородження премією Американської кіноакадемії виявилася чи не найбільш передбачуваною з початку сторіччя. В усіх головних номінаціях «Оскар» отримали фаворити, та й решта переможців критиків не здивували. >>

  • Німецька ПОПелюшка

    Змагання, в тому числі й музичні, привабливі несподіванками. Цьогорічне «Євробачення» подарувало дуже симпатичний «сюрприз»: перемогу звичайної німецької дівчини, вчорашньої школярки, яка, не маючи змоги похвалитися вокальними даними чи особливим музичним талантом, підкорила Європу своєю щирістю і простотою. Німеччина стоїть на вухах і носить Лєну Майєр–Ландрут на руках, продюсер на хвилі цієї ейфорії пропонує відправити її на «Євробачення» й наступного року, а сама тріумфаторка зітхає: мовляв, усе це приємно, але коли ж їй тепер навчатися? >>