У гонитвi за увагою держави

24.02.2007

Не за славою, а за зарплатнею

      Абсурдна державна система, яка дозволяє спортсменам отримувати грошову винагороду лише у випадку завоювання призового місця на чемпіонатах світу або Європи, змушує українських біатлоністів змагатися зараз у Болгарії серед конкурентів із другого ешелону, а не готуватися до наступних етапів Кубка світу, де борються найсильніші.

      Зламати цей підхід наразі, мабуть, неможливо. Тому й здобувають наші хлопці та дівчата для звітності то нагороди універсіад, то чемпіонатів Європи, періодично виявляючись «кращими серед гірших». Не хотілося б ображати самих атлетів, адже не їхня провина, що за сьоме місце на елітному етапі Кубка світу Валентині Семеренко ніхто не дасть і копійчини. А от за золоту медаль «на Європі» у болгарському Банско можна впродовж року отримувати президентську стипендію, за інші призові місця — матеріальні заохочення від міністерства й НОК.

      Розуміють це й тренери, які на різних гонках континентальної першості варіюють склад залежно від успіхів у попередніх «забігах». Здобули Яковлєва й Коробейников медалі в перший день — тепер дайте шанс іншим, а самі відпочивайте в очікуванні естафети, коли треба буде попрацювати не стільки на себе, а й на партнера по команді.

      Учора на чемпіонаті Європи був вихідний день, а в останній гонці четверга — юніорському спринті на 7,5 км — скарбничка «синьо-жовтих» поповнилася ще однією нагородою. Відстрілявшись без промахів, 20-річна Людмила Жибер показала третій час, пропустивши вперед росіянку Слєпцову й австрійку Вальдхубер, але на п'ять секунд випередивши свою співвітчизницю Олену Підгрушну.

Хоч і сорокові, але серед еліти

      Тим часом японське Саппоро, столиця зимових Олімпійських ігор-1972, першим серед азійських міст приймає 47-й чемпіонат світу з лижних видів спорту. От тут уже точно зібралися найкращі майстри вправлятися з двома дошками на ногах — як просто «бігаючі», так ще й «стрибаючі».

      Перший день, четвер, пройшов під норвезьким прапором — скандинави тріумфували у розіграші обох комплектів нагород у спринті (1,2 км). Розвивати цю дисципліну в Україні не вистачає ні фінансів, ні фахівців. У жінок призерками стали Астрід Якобсен, словенка Петра Майдич, фінка Вірпі Куйтунен; у чоловіків — Єнс-Арне Свартедал, швед Матс Ларссон і ще один норвежець Елдар Реннінг. Наші спортсмени в загальній класифікації посіли такі місця: Олександр Пуцко — 35-те, Роман Лейбюк — 36-те, Михайло Гуменяк — 47-ме, Віталій Штунь — 55-те. У представниць прекрасної статі українка Марина Анцибор показала 53-й час, Лада Нестеренко — 57-й.

      Учора в Саппоро відбулися командні спринтерські гонки. У жінок на п'єдестал зійшли дуети з Фінляндії, Німеччини й Норвегії, у чоловіків — з Італії, Росії, Чехії. Україна на змагання представників сильної статі свою команду не виставляла, а Зоя Обіух і Марина Анцибор стали 16-ми серед 18 команд.

      П'ятий комплект медалей на чемпіонаті розіграли двоєборці. Володимир Трачук із Тернопільщини у стрибках із трампліна HS134 показав 41-й результат — 84,5 м, тоді як лідери стрибали в район позначки 130 м. Унаслідок цього на спринтерську гонку (7,5 км) 22-річний українець вийшов із відставанням від лідера у 4 хв. 34 сек., а завершив змагання 39-м. Переможцеві, фіну Ханну Маннінену, Трачук програв на фініші 5 хв. 2 сек. Срібна й бронзові нагороди дісталися норвежцю Магнусу Моану й німцеві Бйорну Кірхайзену.

      Сьогодні в Японії проходять гонки переслідування, або ж так званий дуатлон, коли спортсмени одну половину траси біжать класичним стилем, а другу — «ковзановим». У чоловіків дистанція — 30 км, у жінок — 15. У другому старті візьме участь наша головна надія Валентина Шевченко.