Удар Заварова на удачу

24.02.2007
Удар Заварова на удачу

Гравці «Шахтаря» побачили шлях до перемоги ясніше, ніж господарі. (Фото РЕЙТЕР.)

      На роль почесного гостя перед матчем чемпіона України в Лотарінгії господарі запросили нинішнього тренера київського «Арсеналу» Олександра Заварова, який провів у Нансі чимало яскравих років як гравець і тренер. Його символічний перший удар по м’ячу ознаменував найвище досягнення «Нансі» в єврокубках — вихід до 1/16 фіналу Кубка УЄФА, й одночасно став фартовим для гостей. Уродженець Луганська не приховував, що в ложі почесних гостей стадіону «Марсель Піко» вболіватиме за донеччан.

      Керівництво французів запевняло, що їхня команда шукатиме щастя в атаці, але насправді обрало обережний варіант. Підопічним Пабло Корреа краще вдається створювати перешкоди для атакуючих дій суперника. З іншого боку, й «Шахтар», який міцно заволодів ініціативою, не йшов стрімголов в атаку, а діяв, озираючись на тили. Донеччани добре вивчили можливості Фортюна та Хаджи в контратаках.

      Через те, що капітан гірників Анатолій Тимощук відбував дискваліфікацію, до Матузалема перейшла не лише почесна пов'язка на руці, а й частина оборонних функцій. Обмеженими у підключеннях до атаки були і Срна з Левандовським. В’ячеслав Шевчук, який знову отримав шанс довести, що він не гірший за Раца (румун зазнав травми напередодні гри), волів відповідати за свій фланг лише до середини поля. На жаль, українець не лише вразив обмеженим арсеналом варіантів продовження гри (найчастіше — «діагоналі» в нікуди), а й дуже часто програвав єдиноборства «один в один». Єдиного більш-менш небезпечного удару в ближній кут воріт Фортюн завдав саме «з-під» Шевчука.

      Враховуючи те, що Елано і Брандао, які вперше в цьому році вийшли у стартовому складі, виявилися фізично «сирими», варіантів для реалізації ігрової переваги у «Шахтаря» було обмаль. Це й призвело до логічних нулів на табло після першого тайму, хоча рівень суперника був вочевидь дуже посереднім.

      Зрозумівши, що чемпіони України не збираються безоглядно йти в атаку, господарі після перерви почали відверто грати на утримання нульового рахунку, розраховуючи лише на «стандарти» та індивідуальні дії своїх форвардів. Захист «Нансі» не надто перенапружувався і майже виконав своє завдання. Донеччанам бракувало імпровізації, до всього, при роботі з м'ячем невимушених помилок припускалися навіть бразильці. Вихід Жадсона замість інертного Елано лише трохи пожвавив дії півзахисту, від якого залежала доля поєдинку. Адже Маріка та Брандао остаточно «розчинилися» у грі без м'яча.

      «Шахтареві» пощастило: в одному з епізодів бразильський хавбек Фернандіньйо (саме той, який фатально «обрізався» в першому матчі) взяв гру на себе і відважився на удар. Голкіпер «Нансі» Грегоріні запам'ятає цей день надовго, адже він не зміг приборкати м'яч, який летів просто в нього, незграбно і ганебно пропустивши снаряд між ніг.

      0:1. Після цього господарі не спромоглися навіть на останній штурм, а гості акуратно зіграли на утримання результату. Міг подвоїти рахунок невдаха двох останніх матчів Маріка, але пробив надто неточно, хоча міг і віддати пас на вільного Матузалема. У Чіпріана буде час, щоб поспостерігати за грою своєї команди в єврокубках із лави запасних, — через попередження він пропустить наступний матч.

      Ця перемога вивела «Шахтар» у 1/8 фіналу на чинного володаря трофею — «Севілью». Після вильоту обох російських і румунських клубів Донецьк залишився єдиним містом Східної Європи, яке зустріне справжню футбольну весну в єврокубках.

 

ПІСЛЯМОВА

Мірча Луческу,

головний тренер «Шахтаря»:

      — Гра видалася дуже складною. Можливо, в ній не було особливої видовищності, але боротьба точилася з першої до останньої хвилини. Суперник був досить організованим, але ми більше контролювали м'яч і домінували, особливо в другому таймі. Відчутну перевагу в середині поля ми мали завдяки діям Фернандіньйо та Матузалема, додав свіжості й Жадсон. Звичайно, дуже надійно зіграли захисники. Думаю, ми заслужили перемогу, бо створили більше гольових моментів, тоді як суперник не мав жодної стовідсоткової нагоди для взяття воріт.

Пабло Корреа,

головний тренер «Нансі»:

      — Цього вечора перемогу здобула краща команда. Результат першого матчу в Донецьку надав нам упевненості, ми боролися, мали кілька реальних моментів, особливо у першому таймі, але виграв досвідченіший клуб. Саме досвіду гри в Європі нам не вистачило, адже рівень єврокубків вищий за чемпіонат Франції. Потрібно грати швидше та тактично різноманітніше.

 

ТАБЛО

Кубок УЄФА. 1/16 фіналу. Повторні матчі

«Нансі» (Франція) — «Шахтар» (Україна) — 0:1 (перший матч — 1:1)

Арбітр — Гілевський (Польща)

      «Нансі»: Грегоріні, Соже, Пюгреньє (Луїс, 53), Діакате, Кретьєн, Беренже (Брізон, 73), Гаванон, Дюшемен, Хаджи (Діа, 66), Кюрбело, Фортюн

      «Шахтар»: Шуст, Срна, Чигринський, Кучер, Шевчук, Левандовський (Дуляй, 84), Матузалем, Фернандіньйо, Елано (Жадсон, 61), Брандао, Маріка

      Гол: Фернандіньйо, 70

      Попередження: Пюгреньє, 7 — Кучер, 9; Фернандіньйо, 17; Брандао, 64; Левандовський, 81

* * *

«Севілья» (Іспанія) — «Стяуа» (Румунія) — 1:0 (Кержаков, 45; перший матч — 2:0)

«Осасуна» (Іспанія) — «Бордо» (Франція) — 1:0 (у дод. час; Некунам, 120; 0:0)

«Аякс» (Голландія) — «Вердер» (Німеччина) — 3:1 (Леонардо, 4; Хунтелар, 60; Бабель, 74 –Алмейда, 14; 0:3)

«Ньюкасл» (Англія) — «Варегем» (Бельгія) — 1:0 (Мартінс, 68; 3:1)

«Еспаньйол» (Іспанія) — «Ліворно» (Італія) — 2:0 (Лакрус, 16; Коро, 49; вилучення: Сезар, 80 («Л»); 2:1)

«Парма» (Італія) — «Брага» (Португалія) — 0:1 (Дієго, 89; вилучення: Фрешо, 76 («Б»); 0:1)

«Панатинаїкос» (Греція) — «Ланс» (Франція) — 0:0 (вилучення: Морріс, 80 («П»); 1:3)

«Парі Сен-Жермен» (Франція) — АЕК (Греція) — 2:0 (Фро, 42; Менді, 90 (пен.); 2:0)

«Рейнджерс» (Шотландія) — «Хапоель» (Т-А, Ізраїль) — 4:0 (Фергюсон, 24, 73; Бойд, 35; Адам, 90; вилучення: Макгрегор, 74 («Р»); 1:2)

«Динамо» (Бх, Румунія) — «Бенфіка» (Португалія) — 1:2 (Мунтяну, 23 — Андерсон, 50; Кацураніс, 64; 0:1)

«Блекберн» (Англія) — «Байєр» (Німеччина) — 0:0 (українець Воронін грав за гостей до 88-ї хвилини; 2:3)

«АЗ» (Голландія) — «Фенербахче» (Туреччина) — 2:2 (Мартенс, 63; Куверманс, 86 — Тюмер, 21; Алекс, 34; 3:3)

«Сельта» (Іспанія) — «Спартак» (Росія) — 2:1 (Нене, 19; Джонатан, 78 — Титов, 89; українець Калиниченко відіграв за гостей повний матч; 1:1)

«Маккабі» (Х, Ізраїль) — ЦСКА (Росія) — 1:0 (Колауті, 13; 0:0)

* * *

      У 1/8 фіналу 8 та 15 березня зустрічаються: «Ньюкасл» — «АЗ», «Маккабі» — «Еспаньйол», «Рейнджерс» — «Осасуна», «Брага» — «Тоттенхем», «Севілья» — «Шахтар», «Ланс» — «Байєр», «ПСЖ» — «Бенфіка», «Сельта» — «Вердер».