Світло в середині тунелю

23.02.2007
Світло в середині тунелю

Володимира Огризка, поданого за квотою Президента на затвердження главою МЗС, «більшовики» зневажили лише через те, що на міжнародному «круглому столі» в Києві він виступав українською. (Фото PHL.)

      Якщо коаліція хоче працювати, їй ніщо не завадить. Попри те, що БЮТівські «воїни світла» цілу ніч позмінно чергували у захопленій електрощитовій, не здавши позицій і вдень четверга, світло у сесійній залі з'явилося. Як пояснили задоволені «регіонали», у парламентського електропостачання є ще й «альтернативні джерела». Щоправда, не працювало одне з двох табло, на яких висвітлюється інформація про результати голосування й виступаючих, та й друге періодично блимало, але сесія розпочалася. Депутати фракції Партії регіонів — теж на своїх «бойових постах»: стіною оточують трибуну і президію, щоб не допустити туди авангард опозиції. А комунiсти ще й заблокували звукову апаратну — для її ж безпеки.

 

Комуністи побачили спробу перевороту

      Цей «воєнний стан», схоже, на «більшовиків» діє гнітюче: їм вбачаються всесвітні змови й страшні катаклізми. Комуніст Олександр Голуб говорить про «сценарії, написані за межами України», за якими опозиція отримала завдання «створити штучну кризу». Словом, нi багато нi мало — державний переворот. Висновок: дайош скасування посади Президента!

      «Регіонал» Михайло Чечетов дозволяє Президентові ще трохи попрацювати, оскільки саме його закликає «проявити політичну волю і «повернути діяльність своїх майданних товаришів (ідеться, очевидно, про БЮТ і «Нашу Україну». — Авт.) у правовий простір». Далі — щось про «дестабілізаційний сценарій», «політичний шантаж», «хуліганів і бандитів», прикритих депутатською недоторканністю.

      Звинувачення «Нашої України» та Блоку Тимошенко, які обурюються, що коаліція не хоче знижувати тарифи на житлово-комунальні послуги і піднімати мінімальну зарплату, спростовує перший віце-спікер Адам Мартинюк, який знову головує на сесії. Мовляв, у порядку денному четверга стоїть законопроект представника ПР Ярослава Сухого про ціноутворення в ЖКГ, і «ще один законопроект на цю ж тему», і взагалі, внесення змін до бюджету щодо збільшення мінімальної зарплати можна розглянути наступного пленарного тижня.

Ні Огризка, ні Короля...

      А поки що законодавці переходять до «найгарячіших» питань порядку денного: голосування щодо згоди Верховної Ради на призначення міністра закордонних справ замість звільненого Бориса Тарасюка та голови Служби безпеки на зміну відставленого ще до Нового року Ігоря Дріжчаного. Президент, нагадаємо, вніс на ці посади кандидатури, відповідно, нинішнього в.о. керівника МЗС Володимира Огризка та нардепа-«нашоукраїнця» Віктора Короля.

      Власне, щойно пан Огризко почав відповідати на запитання залу, стало очевидно, що «антикризовики» за нього не голосуватимуть. Досвідчений дипломат і при цьому справжній патріот своєї держави — що ще потрібно для того, аби стати міністром закордонних справ за квотою Президента? Як видно, з точки зору комуністів, «регіоналів» та соціалістів, проблема якраз у «проукраїнськості» кандидата. На посаді міністра Огризко збирається відстоювати інтереси України, навіть у відносинах зі, скажімо, Росією.

      Особливо «допекло коаліціянтам те, що на засіданні «круглого столу», який відбувався в Україні за участю росіян, кандидат у міністри — страшно подумати! — розмовляв українською мовою, «образивши» цим гостей із Півночі. Не допомогли ні запевнення одного з найдосвідченіших українських дипломатів Геннадія Удовенка у високій кваліфікації Володимира Станіславовича, ні пояснення кандидата, чому він не прийшов на зустріч із фракцією Партії регіонів — бо не запрошували, а з усіма, хто висловив таке бажання, в тому числі фракціями Соцпартії і БЮТ, Огризко зустрічався.

      Під час голосування на табло висвітлилося 196 голосів — кнопки «за» натисли тільки БЮТ, «НУ» та двоє позафракційних (Вінський і Гармаш).

      Адам Мартинюк після цього голосування нагадав, що Президент має право повторно вносити будь-чию кандидатуру. Але представник глави держави в парламенті Роман Зварич дав зрозуміти, що цією кандидатурою знову буде Володимир Огризко. А поки що він і далі виконуватиме обов'язки міністра.

      Не виключено, що й на посаду голови СБУ знову буде запропонований Віктор Король, якого «більшовики» також «прокотили» (хоч він і запевняв, що на чолі Служби безпеки діятиме тільки відповідно до законодавства, не керуючись жодними політичними вподобаннями). 190 «нашоукраїнських» та БЮТівських голосів при необхідних 226 — і СБУ також залишається «обезголовленою». Таке голосування «антикризової» коаліції Король назвав «суто політичним». Але іншого, за словами нардепа, він і не чекав, бо «не такий наївний».

 

А ТИМ ЧАСОМ...
«НУ» й БЮТ узгоджують тактику через Президента

      Позавчора у секретаріаті Президента відбулася зустріч Віктора Ющенка з Юлією Тимошенко. «Помаранчевий» Президент від імені «Нашої України» та лідерка найбільшої опозиційної фракції у парламенті обговорили питання спільної діяльності своїх політичних сил у ситуації, що склалася.

      Як згодом повідомив журналістам заступник лідерки БЮТ Олександр Турчинов, Тимошенко передала главі державі пропозиції блоку, і всі вони «були прийняті».

 

АНЕКДОТ У ТЕМУ

      Із повідомлень інформагенцій

      21 лютого. 11:00. БЮТ відімкнув електропостачання у Верховній Раді і заблокував щитову.

      13:10. «Антикризова» коаліція розглянула й ухвалила в трьох читаннях законопроект про альтернативні джерела енергії.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>